Δέσμη επιχειρησιακών παρεμβάσεων πυροπροστασίας από τον Δήμο Κομοτηνής

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2022 ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει διαμορφωθεί μέσα από τη συνεργασία όλων των συνεργαζόμενων φορέων, με αντικειμενικό σκοπό την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2022 ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε σε μια σειρά παρεμβάσεων με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει διαμορφωθεί μέσα από τη συνεργασία όλων των συνεργαζόμενων φορέων, με αντικειμενικό σκοπό την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ:

Από τα τέλη Απριλίου, τα μηχανήματα και το προσωπικό του Δήμου Κομοτηνής ξεκίνησαν τη βελτίωση των δασικών οδών της Νυμφαίας εσωτερικά καθώς επίσης των οδών πρόσβασης προς το δάσος. Ο Δήμος Κομοτηνής, εκτός από τη συντήρηση και τον καθαρισμό από ξερά χόρτα του δημοτικού οδικού δικτύου, συνδράμει με μηχανήματα (γκρέιντερ, φορτωτές εκσκαφείς, φορτηγά με αμμοχάλικο) για τη βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, που είναι αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών,  προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε σε αποκαταστάσεις του δασικού οδικού δικτύου στην περιοχή της Νυμφαίας, την περιοχή των Παρχαρίων και το πυροφυλάκιο Πανδρόσου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τη συντήρηση των υπόλοιπων ιρλανδικών διαβάσεων που έχουν πρόσβαση στο δάσος της Νυμφαίας, από τους οικισμούς Καρυδιάς και Πανδρόσου. Ο Δήμος Κομοτηνής, με δικά του μέσα και προσωπικό, δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες με ισοπεδωτή γαιών γύρω από καλλιεργημένες και μη εκτάσεις, όπου συνορεύουν με το δάσος.

Δέσμη επιχειρησιακών παρεμβάσεων πυροπροστασίας από τον Δήμο ΚομοτηνήςΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΥΔΡΟΣΤΟΜΙΑ:

Η ΔΕΥΑΚ αναλαμβάνει τη συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΠΟΛΩΝ:

Ο Δήμος Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2022, παρέχει ένα πυροσβεστικό όχημα 4Χ4, χωρητικότητας 500 λίτρων νερού, του οποίου τα έξοδα λειτουργίας καλύπτει, στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ώστε να πραγματοποιούν περιπόλους στα διοικητικά όριά του. Επίσης, ένα ακόμη  πυροσβεστικό όχημα 4Χ4 του Δήμου Κομοτηνής, χωρητικότητας 500 λίτρων νερού, επανδρώνεται με εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι πραγματοποιούν περιπολίες σε σημεία που υποδεικνύει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά τις περιπτώσεις που εμφανίζεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας «3» και πάνω.  

Δέσμη επιχειρησιακών παρεμβάσεων πυροπροστασίας από τον Δήμο ΚομοτηνήςΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ:

Κάθε χρόνο, με εργολαβία η οποία ανατίθεται σε ιδιώτη εργολάβο, γίνεται καθαρισμός των αλσυλλίων οικισμών του Δήμου Κομοτηνής και συγκεκριμένα των οικισμών Φαναρίου, Μέσης, παραλίας Μέσης, Αρωγής, Θρυλορίου, Ν. Σιδηροχωρίου κλπ.  καθώς επίσης των χώρων γύρω από το τουριστικό περίπτερο της Νυμφαίας και των κατασκηνώσεων Πανδρόσου.

Δέσμη επιχειρησιακών παρεμβάσεων πυροπροστασίας από τον Δήμο ΚομοτηνήςΟ Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης ζήτησε από τους δημότες και τους επισκέπτες να σέβονται τη νομοθεσία και να αντιμετωπίζουν το δάσος και τους χώρους άθλησης και αναψυχής σαν το σπίτι τους.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους είναι υπόθεση όλων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο, η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση μεταξύ των οικισμών Καρυδιάς και Πανδρόσου θα μπορούσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εάν δεν γινόταν άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων της Δημοτικής Αρχής και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Όλο το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής είναι σε ετοιμότητα, η συνεργασία με όλους τους φορείς είναι διαρκής και μένει ν’ αποδείξουμε ότι συνοδοιπόροι στην πρόληψη των πυρκαγιών είμαστε όλοι.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον (πανίδα, χλωρίδα, ατμόσφαιρα), την υγεία και την οικονομία μετά από μια δασική πυρκαγιά είναι τεράστιες, ειδικά τα χρόνια αυτά της κλιματικής αλλαγής που έχει αποδειχθεί η αδυναμία του ανθρώπου να προβλέψει και να θεραπεύσει. Ζητώ τη συνδρομή όλων των δημοτών για να αποφύγουμε τις δασικές πυρκαγιές και ν’ απολαύσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι».

Δέσμη επιχειρησιακών παρεμβάσεων πυροπροστασίας από τον Δήμο Κομοτηνής

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood