Σενάρια πολλά, για το τι μπορούν να κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο… Και καλό είναι να ακούσουμε τους ειδικούς και τις εκτιμήσεις τους.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσει αυτή την περίοδο.

Έχοντας υπηρετήσει στην Τουρκία δύο φορές – τη μία επί απόπειρας πραξικοπήματος – με διαφορετικούς ρόλους, γνωρίζει άριστα τη νοοτροπία του καθεστώτος της Άγκυρας και μπορεί να ερμηνεύσει καλύτερα όσα λέγονται από αυτό.

Όπως εκτιμά, το πιθανότερο σενάριο που μπορεί να “τρέξει” η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, είναι αυτό της παρεμπόδισης ελληνικών πλοίων που μεταφέρουν δυνάμεις στα νησιά. Με αυτόν τον τρόπο θα θέσει με ηχηρό τρόπο το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και θα υποχρεώσει την Ελλάδα να αντιδράσει, κάτι που το επιδιώκει ανεπιτυχώς εδώ και καιρό. Πολύ σημαντικό είναι να δούμε αν ο Ερντογάν θέσει αυτό το ζήτημα στο ΝΑΤΟ για να διαπιστώσει τις αντιδράσεις των “συμμάχων” μας. Αν αυτές παραμείνουν σε αυτά που ξέρουμε, ο Ερντογάν θα το θεωρήσει “πράσινο φως”… Ο κ. Καμπουρίδης υποστηρίζει ότι σε αυτό το σενάριο θα πρέπει να επικεντρώσουν οι ένοπλες δυνάμεις μας και ειδικά ο στόλος μας…

Ο έμπειρος στρατιωτικός απομυθοποιεί τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να τις υποτιμά. Εξηγεί ποιες είναι οι αδυναμίες τους, με γεγονότα που ο ίδιος έχει επισημάνει από τα όσα είδε με τα μάτια του όσο υπηρετούσε στην Τουρκία.

Ακόμη, εξηγεί γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει το “δόγμα των 2,5 πολέμων”, και γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο απ΄ ότι πρέπει για τον τουρκικό κίνδυνο.

Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε στο militaire.gr και στον Πάρι Καρβουνόπουλο:

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017, και Διοικητής της XXI ΤΘΤ Κομοτηνής την περίοδο 2017-2019.