Αποστολάκης: Τελικά η Τουρκία θα πάρει αναβάθμιση των F16 – Νέο ελληνικό φιάσκο στη Λιβύη

Μείναμε εκτός Ρώμης όπως ήμασταν εκτός Βερολίνου στις Διασκέψεις για το μέλλον της Λιβύης - Πίσω από τις δηλώσεις, οι ΗΠΑ τελικά θα αναβαθμίσουν τα τουρκικά F16.
5303481

Μέχρι πού θα το πάει ο Ερντογάν;

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα της τελευταίας περιόδου. Παντού υπάρχει μια φιλοσοφία για το πώς κάποιος ανεβάζει δημοσκοπικά τα ποσοστά του και «έχει φανεί ότι στην Τουρκία αυτό αποδίδει, κάθε φορά που γίνεται μια “πατριωτική” καμπάνια με μια επιθετική λογική ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τον Ερντογάν, αρχίζει να μαζεύει πόντους. Η αντιπολίτευση παίζει και αυτή το ίδιο παιχνίδι γιατί καταλαβαίνει καλά ότι με άλλη κατεύθυνση θα χάσει. Άρα παραλληλίζονται, το πάνε μαζί», είπε ο κ. Αποστολάκης. «Το θέμα είναι μέχρι πού θα το πάει» ο Ερντογάν, που «δεν μπορεί να το πει κανείς. Εμείς πάντα συζητάμε με πιθανότητες. Τον συμφέρει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο ή δεν τον συμφέρει; Εκτιμώ πως δεν τον συμφέρει. Θα κερδίσει τίποτε παραπάνω; Η λογική λέει “όχι”. Έχουμε όμως και την περίπτωση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που λέγαμε πως η λογική λέει “όχι”. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάτι, αλλά ότι δεν μπορούμε να αποκλείουμε τίποτα. Η δική μας ερμηνεία και ανάλυση θέλει πάρα πολλή προσοχή. Δεν πρέπει να δίνουμε λύσεις και εξηγήσεις για λόγους που μας καθησυχάζουν, ότι “το κάνει για το εσωτερικό του, για τούτο ή το άλλο”, πρέπει να κάνουμε πλήρη ανάλυση. Το να εκτιμήσεις μέχρι πού θα το πάει έχει πολλούς παράγοντες και πολλά στοιχεία, που δεν τα έχεις πάντα στα χέρια σου», όπως υπογράμμισε.

«Στην προκειμένη περίπτωση, δεν συμφωνώ ότι η Τουρκία βρίσκεται “στα δύσκολα” οικονομικά. Από τότε που την ξέρουμε “καταρρέει”, “καταστρέφεται οικονομικά”, “απομονώνεται”. Όλα αυτά είναι αστεία. Είναι μια τεράστια χώρα, ο Ερντογάν είναι ένας αρκετά έμπειρος πολιτικός. Ότι κάνει ακρότητες, παιχνίδια και εκβιασμούς που στα δικά μας μάτια και του κόσμου δεν δικαιολογούνται, τα κάνει. Κάνει ακροβατικά, αλλά δεν είναι να περιμένουμε την Τουρκία να καταρρεύσει για να πούμε “λύθηκαν τα προβλήματά μας”».

Καλές οι συμφωνίες, αλλά να είναι καλές συμφωνίες

«Οι συμφωνίες είναι καλές και πρέπει να γίνονται», τόνισε ο κ. Αποστολάκης. «Είναι καλύτερο να έχουμε συμφωνίες από το να μην έχουμε. Όταν όμως είναι ετεροβαρείς, μερικές φορές δημιουργούν προβλήματα και δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Στην προκειμένη περίπτωση, σοβαρές συμφωνίες έχουμε τρεις τελευταία. Με τους Γάλλους, με τους Αμερικανούς και με την Συμφωνία των Πρεσπών».

  • Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η σοβαρότερη που έχει γίνει στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας. Αυτή έβαλε την Ελλάδα μέσα στα Βαλκάνια και τον κόσμο ως στρατηγικό παίχτη.
  • Για την συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την οποία δούλεψε και ο ίδιος όπως θύμισε, το πρόβλημα είναι ότι «δόθηκε εν λευκώ», δεν κερδήθηκε τίποτα ούτε συμφωνήθηκε τίποτα ως προοπτική. Την κάναμε με την προοπτική ότι βελτιώνουμε την σχέση μας με τους Αμερικανούς και ότι υποθέτουμε πως θα μας στηρίξουν στα όποια προβλήματα ασφαλείας έχουμε στη συνέχεια … εμείς είχαμε επιδιώξει να μπει το τι θα επενδυθεί για την βάση της Σούδας, το με ποιους όρους θα εμπλακεί το λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη, το ότι θα πρέπει να υπάρχει μια δήλωση για την ασφάλεια της Ελλάδας.
  • Για την συμφωνία με τη Γαλλία, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «μας στηρίζει, αλλά σε μία συγκεκριμένη περιοχή στην οποία είναι δύσκολο να έχουμε προβλήματα … τα προβλήματά μας στο Αιγαίο δεν είναι μέσα στα χωρικά μας ύδατα, είναι στα διεθνή και στις θαλάσσιες ζώνες. Εκεί, αυτή η συμφωνία δεν είναι επαρκής. Συν τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της Γαλλίας σε άλλες περιοχές».

«Όπως βλέπετε, ακόμη και με αυτούς που κάνουμε συμφωνίες, τα εξοπλιστικά και τα προγράμματα δεν μας τα χαρίζει κανείς, τα πληρώνουμε -και αρκετά καλά», προσέθεσε.

Για το πόσο βοηθούν οι συμφωνίες σε σχέση με την Τουρκία, πέραν των δηλώσεων περί αναγνώρισης κυριαρχίας που είναι αυτονόητες, «στην ουσία μας λένε “βρείτε τα”, δεν επιτρέπεται να έχετε προβλήματα μεταξύ σας ως κράτη που ανήκετε στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η παρέμβαση που ακούγεται πως θα γίνει από την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, πάλι στην ίδια κατεύθυνση θα είναι … στο ίδιο επίπεδο και αυτός που δημιουργεί τα προβλήματα και αυτός που τα υφίσταται».

Ακόμη και «για την Ουκρανία, που υποτίθεται ότι για διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους υποστηρίζεται από τη Δύση, ποιος το εισπράττει αυτό; Ποιος πολεμάει; Ποιοι σκοτώνονται; Μόνοι τους είναι οι καημένοι».

Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

«Η αλλαγή του οπλισμού είναι μια κουβέντα που πρέπει να ξεχωρίσουμε από το θέμα της Ουκρανίας», είπε εξάλλου ο κ. Αποστολάκης. «Πρέπει ή δεν πρέπει να στείλουμε όπλα εμείς; Είναι σωστό ή δεν είναι το ότι έχουμε στείλει όπλα; Η άποψή μου είναι πως δεν είναι σωστό. Το πιο σημαντικό; Χάνουμε τη δυνατότητα να είμαστε ένα κράτος που θα μπορούσε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ειρήνης».

Όπως εξήγησε, «είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει να είμαστε παράλληλοι σε όλες τις ενέργειες ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αλλά δεν έχει αποφασιστεί, είναι προτροπή να δώσουμε όπλα. Δεν μπορεί να βγει τέτοια απόφαση. Η αποστολή όπλων προκύπτει από αίτημα των Ουκρανών και προτροπή της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Θα μπορούσαμε να το ζυγίσουμε λίγο πιο βαριά το ζήτημα».

πηγή: avgi.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood