Εγκαινιάστηκε το πρώτο Τζεμ Εβί στην Ελλάδα για τους Αλεβίτες στο Μεγάλο Δέρειο

Γιώργος Καλαντζής: "Ιστορική μέρα, η ελληνική πολιτεία προστατεύει και εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία όλων".
20220619_1351242-scaled-1-1170x878-1024x768
  • Σε μια μεγάλη γιορτή θρησκευτικού χαρακτήρα, και σε ένα γλέντι με μουσικό πρόγραμμα και παραδοσιακούς χορούς των κατοίκων του Μεγάλου Δέρειου στον Δήμο Σουφλίου, με μουσικά συγκροτήματα Αλεβιτών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, εξελίχθηκε η εκδήλωση για τα εγκαίνια του πρώτου Τζεμ Εβί (CEM EVI) στην Ελλάδα, εκτός του Τεκέ της Ρούσσας.

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Τζεμ Εβί στην Ελλάδα για τους Αλεβίτες στο Μεγάλο ΔέρειοΟ Ευκτήριος Οίκος, όπως ονομάζεται, λειτουργεί με επίσημη άδεια, ως χώρος συγκέντρωσης και λατρείας για τη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο ιμάμης απήγγειλε αποσπάσματα από το κοράνι και κατόπιν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, εγκαινίασε το Τζεμ Εβί και ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του.

Γιώργος Καλαντζής: “Η ελληνική πολιτεία προστατεύει και εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία όλων”

Ο κ. Καλαντζής χαρακτήρισε την ημέρα “ιστορική”, και σημείωσε: Αυτό που μας ενώνει από διαφορετικές θρησκείες και από διαφορετικές χώρες, είναι ένα κοινό μέλλον ευημερίας και ειρήνης γιατί όλοι μας στο τέλος της ημέρας αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά μας να ζήσουν καλύτερα απ’ ότι ζήσαμε εμείς. Και αυτό που μας διδάσκει σήμερα το Μεγάλο Δέρειο, αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ, για τον λόγο που είμαστε εδώ, είναι ότι αυτός είναι ο δρόμος, Η ελληνική πολιτεία ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υποστηρίκτρια. Γιατί αυτό λέει το Σύνταγμά μας. Το Σύνταγμά μας στο άρθρο 13 λέει ότι το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία, έχει το καθήκον να προστατεύει και να εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία όλων. Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα όχι μόνο για εσάς εδώ, αλλά για όλους μας, και έγινε πραγματικότητα χάρη στη δική σας δουλειά, στη δική σας θέληση. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που είναι ιδιαίτερα τιμητική και για το Υπουργείο Παιδείας και για τη χώρα μας και εύχομαι οι μέρες που έρχονται να είναι και θα είναι καλύτερες από τις μέρες που αφήσαμε πίσω μας”.

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Τζεμ Εβί στην Ελλάδα για τους Αλεβίτες στο Μεγάλο ΔέρειοΠυρελή Μουμίν: “Ήταν ένα τρελό όνειρο που όμως έγινε τελικά πραγματικότητα”

“Ήταν ένα τρελό όνειρο που κανείς δεν μπορούσε να το πάρει στα σοβαρά. Και τα τρελά όμως όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν από κάποιους τολμηρούς και αποφασισμένους”, ανέφερε ο γραμματέας του τοπικού Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου που είναι και η “ψυχή” του Τζεμ Εβί, και διευθυντής του μειονοτικού σχολείου Μεγάλου Δέρειου, Πυρελή Μουμίν, και πρόσθεσε: “Η σημασία και ο ρόλος του Τζεμ Εβί είναι καθοριστικός για τα επόμενα χρόνια. Κάθε πέτρα του έχει έναν ανώνυμο ή επώνυμο κτίστη και είναι το αποτέλεσμα της συλλογικότητας, της συνεργασίας εκείνων που πίστεψαν στην ανάγκη του. Η επόμενη μέρα θα μας βρει πιο δυνατούς, πιο ώριμους και πιο αποφασισμένους να πετύχουμε κι άλλους στόχους, να αγαπήσουμε ακόμη πιο πολύ το χώμα της πατρίδας μας“. Ευχαρίστησε, δε, την πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά τον κ. Καλαντζή, που όπως είπε “έδωσε δυνατό αγώνα για να λειτουργήσει το Τζεμ Εβί”.

Ο Πυρελή Μουμίν πρόσφερε στον κ. Καλαντζή, ως αναμνηστικό και συμβολικό δώρο, ένα κλαδί ελιάς φιλοτεχνημένο από χαλκό.

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Τζεμ Εβί στην Ελλάδα για τους Αλεβίτες στο Μεγάλο ΔέρειοΑλεβίτες, Σουνίτες και Χριστιανοί, οι κάτοικοι του Μεγάλου Δέρειου

Όπως εξήγησε εξάλλου και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πυρελή Μουμίν, πριν τη λειτουργία του Τζεμ Εβί οι Αλεβίτες έκαναν τις προσευχές τους στα σπίτια, και η χαρά τους είναι πολύ μεγάλη, καθώς το Τζεμ Εβί σημαίνει την αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία και τη στήριξή της στη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών. Η χαρά όμως δεν είναι μόνο για τους μουσουλμάνους Αλεβίτες αλλά και για τους μουσουλμάνους Σουνίτες και τους χριστιανούς Ορθόδοξους του χωριού που το απέδειξαν με τη μαζική συμμετοχή τους στην εκδήλωση εγκαινίων και στο γλέντι που ακολούθησε. Από τους επτακόσιους κατοίκους του Μεγάλου Δέρειου, οι περίπου τετρακόσιοι είναι μουσουλμάνοι Αλεβίτες, δύο οικογένειες χριστιανοί Ορθόδοξοι και οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι Σουνίτες. Στο χωριό υπάρχει Τέμενος, το Τζεμ Εβί, και Εκκλησία η οποία λειτουργεί Χριστούγεννα, Πάσχα και σε ειδικές περιπτώσεις, με ιερέα από το Μικρό Δέρειο. Ο Πυρελή Μουμίν επεσήμανε ότι και οι τρεις θρησκευτικές κοινότητες συμβιώνουν αρμονικά, με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη. Ανέφερε ενδεικτικά ότι για τη δημιουργία του Τζεμ Εβί βοήθησαν και οι μουσουλμάνοι Σουνίτες και οι χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Στο Τζεμ Εβί στο Μεγάλο Δέρειο προσεύχονται μαζί άντρες και γυναίκες Αλεβίτες, κάθε Πέμπτη βράδυ, και η αίθουσα χωράει περίπου 140 άτομα. Στο μειονοτικό σχολείο φοιτούν σήμερα τριάντα μαθητές, ενώ πριν δέκα χρόνια ήταν πενήντα οκτώ. Ο ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς λόγω της μετανάστευσης κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Αρκετοί έχουν μεταναστεύσει στην Ολλανδία. Η Μπελίς Πυρελή, 25 χρονών, που έχει τελειώσει νηπιαγωγός σε ιδιωτικό ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι είναι κι αυτή έτοιμη να φύγει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά πού θα της επιτρέψει να ζήσει αξιοπρεπώς. Όσο για τη λειτουργία του Τζεμ Εβί, η ίδια τόνισε: “Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κάνουν την προσευχή τους όπως θέλουν και όπως πιστεύουν”.

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Τζεμ Εβί στην Ελλάδα για τους Αλεβίτες στο Μεγάλο Δέρειο“Οι Αλεβίτες είναι από τα παλαιότερα ρεύματα του Μυστικού Ισλάμ στα Βαλκάνια”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μυλωνέλης, και συμπλήρωσε: “Υπήρχε μία έντονη πίεση του Σουνιτικού Ισλάμ και στην Τουρκία και στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Δεν υπήρχαν χώροι λατρείας για τους Αλεβίτες, όπως τα Τζεμ Εβί, και αναγκάζονταν να κάνουν τις τελετουργίες τους μέσα στις κατοικίες τους, και αυτό είναι που κάνει πολύ σημαντικό το γεγονός της αναγνώρισης και στήριξης της θρησκευτικής κοινότητας των Αλεβιτών από την ελληνική πολιτεία ύστερα από τόσα χρόνια“.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και Νατάσα Γκαρά, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, οι εκπρόσωποι των Διαχειριστικών Επιτροπών Μουσουλμανικής Περιουσίας, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, καθώς και εκπρόσωποι Αλεβιτών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Τζεμ Εβί στην Ελλάδα για τους Αλεβίτες στο Μεγάλο Δέρειο Εγκαινιάστηκε το πρώτο Τζεμ Εβί στην Ελλάδα για τους Αλεβίτες στο Μεγάλο Δέρειο Εγκαινιάστηκε το πρώτο Τζεμ Εβί στην Ελλάδα για τους Αλεβίτες στο Μεγάλο Δέρειο

πηγή: evros-news.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood