[VID] Σκουρλέτης: “ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν την αυτοκριτική τους για τη χρεοκοπία της χώρας”

"Γιατί τα δημόσια έργα στην Ελλάδα στοίχιζαν τέσσερις και πέντε φορές περισσότερο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη; Γιατί οι περίφημοι Ολυμπιακοί του 2004 μας κόστισαν όσο μας κόστισαν; Γι’ αυτές τις επιλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν διαφώνησαν, ήταν συμπληρωματικές επιλογές τους, και πέσαμε με τα μούτρα στη χρεοκοπία".
220518132350_Panos-skourletis

“Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην αξιοποιεί τα μέσα που διαθέτει για να μειώσει τον πληθωρισμό και να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, επιμένοντας σε μια πεπαλαιωμένη οικονομική πολιτική, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κάνει ακόμα την αυτοκριτική τους για τη χρεοκοπία της χώρας που την ακολούθησαν τα μνημόνια”, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε:

“Η περίοδος των μνημονίων ήταν επώδυνη για την ελληνική κοινωνία και μάλιστα σε κάποιες υποπεριόδους ήταν έτσι για το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Πόσες φορές από εδώ δεν μιλήσατε κι εσείς για το κόψιμο των συντάξεων, για την ανεργία, για επιχειρήσεις που έκλεισαν.

Το πιο τραγικό πολιτικά, αλλά ορισμένες φορές και κυριολεκτικά, σε σχέση με αυτούς που υπέστησαν τις μνημονιακές επιπτώσεις, είναι ότι οι μεγάλοι, πολιτικά, ένοχοι, οι εταίροι του δικομματισμού της προηγούμενης περιόδου, δεν έκαναν ποτέ την αυτοκριτική τους. Διότι η υπαγωγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στα μνημόνια πράγματι έχει «υπογραφή». Αλλάξαμε το παραγωγικό μοντέλο το οποίο μας οδήγησε στη χρεοκοπία; Μιλήσαμε ποτέ για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα; Γιατί τα δημόσια έργα στην Ελλάδα στοίχιζαν τέσσερις και πέντε φορές περισσότερο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη; Γιατί οι περίφημοι Ολυμπιακοί του 2004 μας κόστισαν όσο μας κόστισαν; Μιλάω για τις βασικές επιλογές. Γι’ αυτές τις επιλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν διαφώνησαν, ήταν συμπληρωματικές επιλογές τους, κι εκεί που ήμασταν η «ισχυρή Ελλάδα», πέσαμε με τα μούτρα στη χρεοκοπία.

Και ρωτάω: τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι; Να σας πω τι έκαναν το 2015; 20 δισεκατομμύρια ήταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που παραλάβαμε το 2015, με άδεια ταμεία, και παραδώσαμε 37 δισεκατομμύρια, που ευτυχώς αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 39. Είναι η ασπίδα μας, και τώρα που επανέρχονται τα προβλήματα και έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση για να διαχειριστεί τα θέματα του πληθωρισμού και της ακρίβειας, μπορούμε ακόμη να ελπίζουμε. Ελπίζω αυτή η πεπαλαιωμένη οικονομική στρατηγική του σχεδίου Πισσαρίδη και των ιδιωτικοποιήσεων να μη μας οδηγήσει ξανά σε νέα μνημόνια. Διότι αν δεν είχαμε βγει τον Αύγουστο του 2018, δεν θα δίναμε και την τελευταία δόση στο ΔΝΤ… Η απώλεια εσόδων της λεγόμενης μεσαίας τάξης, κατά 80% ήταν από το 2010 έως το 2015. Αυτό λένε τα νούμερα.

Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ, έχει ξεπεράσει το 11%. Υπάρχουν πλευρές των δημοσίων εσόδων που έχουν υπεραπόδοση ακριβώς λόγω της ακρίβειας. Αυτό μας φέρνει στο κρίσιμο ζήτημα που κατ’ επανάληψη έχουμε πει κι εδώ, ότι επειδή έχουν αυξηθεί οι τιμές έχουμε και αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ. Εκεί είναι οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, να μειωθεί ο ΦΠΑ, τουλάχιστον στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα στο σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, πυροδοτεί τον πληθωρισμό και όλοι πληρώνουμε το «μάρμαρο».

Η κυβέρνηση, ενώ είχε «όπλα» δεν τα αξιοποίησε στον πόλεμο κατά της ακρίβειας. Στον  τομέα της ενεργειακής κρίσης και στην ηλεκτρική ενέργεια δεν παρενέβη με πλαφόν είτε στη χονδρική είτε στη λιανική τιμή. Μας προσέδεσε ακόμα περισσότερο με το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υφιστάμεθα αυτές τις τεράστιες διεθνείς τιμές, έκανε την λάθος επιλογή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ“.     

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood