Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΠΕΕΠ: Προτεραιότητα η μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΠΕΕΠ: Προτεραιότητα η μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.
IMG-0dd5865b03db0ff9aaa35d42c5fd88d7-V

Συνάντηση με τη διοίκηση του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.) πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη Πέρκα και Ρένα Δούρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος. Από την πλευρά του ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος Γ. Γιαρέντης καθώς και ανώτερα στελέχη της εταιρείας.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη και ακραία κρίση ακρίβειας στην ενέργεια στη χώρα μας και εξέφρασαν την ανάγκη μέτρων και παρεμβάσεων που θα περιορίσουν την τιμή του ρεύματος στους καταναλωτές, πριν από τις επιδοτήσεις που έτσι κι αλλιώς αποτελούν λεφτά των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) – τη βασική πηγή επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος – , τη μεταφορά (υπερ)πλεονασμάτων από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τις προβλέψεις για τον Ειδικό Λογαριασμό που μπορεί να δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, και για τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη χονδρεμπορική αγορά η οποία αναμένεται να επηρεάσει τα «υπερέσοδα» του Ειδικού Λογαριασμού.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθύμισαν ότι η κυβέρνηση ΝΔ είναι υπεύθυνη και για τη δεύτερη (μετά το 2014) χρεοκοπία του ΕΛΑΠΕ, το 2020, καθώς η μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) τον Σεπτέμβριο του 2019 από τον κ. Χατζηδάκη οδήγησε σε σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού στα τέλη του 2020, της τάξης των 260 εκατ. ευρώ. Η νέα αυτή χρεοκοπία του ΕΛΑΠΕ οδήγησε την κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλει για όλο το 2021 έκτακτη εισφορά στα έργα ΑΠΕ και στα φωτοβολταϊκά στέγης, και πράσινο τέλος στο πετρέλαιο κίνησης εφεξής σε όλους τους καταναλωτές.

Πλέον, και όπως προκύπτει και από το τελευταίο «Μηνιαίο Δελτίο» του ΔΑΠΕΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ΕΛΑΠΕ παρουσιάζει υπερπλεόνασμα, το οποίο οφείλεται στο ράλι τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγεί στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ, καθώς η Ειδική Τιμή Αγοράς των τελευταίων μηνών είναι πολύ μεγαλύτερη των αποζημιώσεων των ΑΠΕ.

Παράλληλα σημείωσαν ότι οι εισροές στον ΕΛΑΠΕ από το ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, παραμένουν στα ίδια επίπεδα (568 εκατ. ευρώ για το 2021 με πρόβλεψη 600 εκατ. ευρώ για το 2022), με αποτέλεσμα ο ΕΛΑΠΕ να παρουσιάζει πλέον υπερπλεόνασμα, τουλάχιστον 780 εκατ. ευρώ, το οποίο διατίθεται μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Σημείωσαν ότι: «Δεδομένων των πλεονασμάτων των λογαριασμών του ΔΑΠΕΕΠ (ΕΛΑΠΕ και ΤΕΜ) και λαμβάνοντας υπ’ όψη την ακραία ακρίβεια των λογαριασμών, δεν υπάρχει λόγος επιπλέον επιβαρύνσεων των καταναλωτών, όπως πχ. με τις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ ή και ΥΚΩ, εφόσον εκλείπουν οι λόγοι αυτών των χρεώσεων. Και η προτεραιότητα της πολιτείας και των φορέων της είναι να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ώστε να μειώνονται οι λογαριασμοί και όχι να επιστρέφουν εκ των υστέρων στους καταναλωτές επιδοτήσεις, που αποτελούν λεφτά που οι ίδιοι/ίδιες έχουν προπληρώσει».

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συζήτησαν αναλυτικά την πιθανή εξέλιξη του ισοζυγίου του ΕΛΑΠΕ, μετά την αναμενόμενη παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα κατευθύνει τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ κατ’ ευθείαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και όχι μέσω του ΕΛΑΠΕ. Επιπλέον συζητήθηκε και το ζήτημα ενδεχόμενων νέων χρεώσεων προς τους καταναλωτές μετά και τη δημιουργία των νέων Υπολογαριασμών (για νέα έργα που τίθενται σε λειτουργία μετά την 01.01.2021 και για μονάδες αποθήκευσης).

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επεσήμαναν και την κυβερνητική καθυστέρηση στην αποστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, του μέτρου αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους ηλεκτροπαραγωγής στη βιομηχανία. Το προηγούμενο καθεστώς έληξε στις 31.12.2020, και γεννάται το ερώτημα πώς θα δοθούν οι αντισταθμίσεις για το 2021 αλλά και το 2022, καθώς το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, σε μια εποχή όπου τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας και στον βιομηχανικό τομέα, και ειδικά στη μέση τάση έχουν εκτιναχθεί.

Κοινή εκτίμηση της συνάντησης αποτέλεσε η ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού του ΔΑΠΕΕΠ, εφόσον περιορίζονται συνεχώς τα στελέχη του τακτικού προσωπικού και αυτά που υπηρετούν με διάθεση στον φορέα, και πλεονάζουν πλέον οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, κάτι το οποίο αποτελεί έλλειμμα για ένα τόσο σημαντικό φορέα σήμερα.  

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood