“Το Eurogroup ενέκρινε την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που άνοιξε το 2010 με τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο”, λέει η είδηση. “Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για “ιστορική μέρα” μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε:

“Ο κ. Σταϊκούρας μας ανακοίνωσε ότι δρομολόγησε την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Να του θυμίσουμε ότι η ενισχυμένη εποπτεία για όλες τις χώρες (Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία), είχε ημερομηνία λήξης.

Να σημειώσουμε το προφανές: ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία αν δεν έχει βγει πρώτα από το μνημόνιο. Και το 2015 εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να βγούμε από κάποια ενισχυμένη εποπτεία διότι απλούστατα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν μας έβγαλαν από το μνημόνιο. Και απλώς μας άφησαν με 21 δισ. € αποπληρωμές για το 2015, χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές.

Να του θυμίσουμε του κ. Σταϊκούρα, ότι το 2018 που βγαίναμε από τα μνημόνια, είχαμε ορίζοντα εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022, την ώρα που η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα φώναζαν, είτε ότι πρέπει να πάρουμε πιστοληπτική γραμμή – δηλαδή μνημόνιο – είτε ότι υπογράφαμε 4ο μνημόνιο.

Να πούμε λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο στον Χρήστο Σταϊκούρα που γράφει ότι δρομολόγησε – τη δρομολογημένη από το 2018 – έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Ότι η ΝΔ – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – κατάφερε να μην εκτροχιάσει τη χώρα όπως το 2009.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θωράκισε τη χώρα τόσο που πράγματι χρειάζεται προσπάθεια για να την ρίξουν στα βράχια. Βέβαια δεν υποτιμώ την ικανότητα της ΝΔ να χρεοκοπεί τη χώρα. Έχουν παράδοση και ταλέντο.

Να πούμε όμως και ένα μπράβο στα ΜΜΕ που τότε  μιλούσαν για 4ο μνημόνιο και τώρα μιλάνε για έξοδο. Κοίτα να δεις κάτι πράγματα…”.