[VID] Χαρίτου στη Βουλή: Η κυβέρνηση προτιμά να πουλήσει τη Shelman Κομοτηνής για παλιοσίδερα την ώρα που ετοιμάζει πάρτι με τις τράπεζες

"Πολίτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, όπως οι παλιννοστούντες, με τις επιθετικές πολιτικές που ακολουθεί το τραπεζικό σύστημα, και η κυβέρνηση δίνει μπόνους στα golden boys των τραπεζών".
Screenshot_1882

“Η ΝΔ παραχωρεί μετοχές στις ιδιωτικές τράπεζες ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον· δημιουργεί νέα golden boys στις τράπεζες, όπως και στη ΔΕΗ, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες της κοινωνίας· θέλει ένα τραπεζικό σύστημα που αντί να ανοίγει βιομηχανίες, όπως η Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, τις οδηγεί σε διάλυση. Και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή που ο κόσμος της εργασίας και τα νοικοκυριά ασφυκτιούν από τη γενικευμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, και εξαντλούν και τις τελευταίες αποταμιεύσεις, όσοι διαθέτουν”, τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το τραπεζικό σύστημα.

“Υπάρχουν πολίτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους με τις επιθετικές πολιτικές που ακολουθεί το τραπεζικό σύστημα και με τις δικές σας ευλογίες. Ακόμη και δάνεια που είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως των παλιννοστούντων”, πρόσθεσε ο κ. Χαρίτου, και συμπλήρωσε:

“Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η μικρή κυρίως επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία κάτω από την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, αφού οι τράπεζες είναι απλησίαστες και τα δάνεια ακριβή υπόθεση. Σε μια περίοδο που ενώ κάνετε λόγο για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αποκρύπτετε όμως ότι η διαχείρισή τους μέσω του τραπεζικού συστήματος αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”.

Και συνέχισε ο κ. Χαρίτου, τονίζοντας με έμφαση:

“Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία, που οφείλατε να παρέμβετε ώστε το τραπεζικό σύστημα που επωφελήθηκε τα μέγιστα, αφού ξελάσπωσε χάρη στις εγγυήσεις του δημοσίου, και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, εσείς κύριοι της κυβέρνησης, με τις ρυθμίσεις που σήμερα εισάγετε στέλνετε ένα μήνυμα ακριβώς στην αντίθεση κατεύθυνση.

Λέτε όχι μόνο δεν παρεμβαίνουμε στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και όποιες δυνατότητες παρέμβασης έχει το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, θα τις εκχωρήσετε στο τραπεζικό σύστημα για να συνεχίσει ανενόχλητο και ανεξέλεγκτο να λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα κυρίως των μεγάλων μετόχων του και όχι της κοινωνικής πλειοψηφίας και της οικονομίας. Ετοιμάζετε μέχρι το 2025 να παραχωρήσετε πάση θυσία τις μετοχές που κατέχει το δημόσιο στις τράπεζες, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη τη ζημιά που αυτό μπορεί να υποστεί.

Και για να μην έχει καμία αμφιβολία ο ελληνικός λαός για το πάρτι που πρόκειται να γίνει, να θυμίσω το παράδειγμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που ζημίωσε με σκανδαλώδη τρόπο το δημόσιο κατά 1,5 δισ. ευρώ.

[VID] Χαρίτου στη Βουλή: Η κυβέρνηση προτιμά να πουλήσει τη Shelman Κομοτηνής για παλιοσίδερα την ώρα που ετοιμάζει πάρτι με τις τράπεζεςΜάλιστα δεν δίστασε η σημερινή κυβέρνηση να ψηφίσει Νόμο για να δώσει ασυλία στη διοίκηση του ΤΧΣ, όταν οι ενέργειές τους ζημίωσαν το δημόσιο, όπως η πώληση μετοχών ακόμη και κάτω από την χρηματιστηριακή τους αξία.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου οι εισηγητές μας κατέδειξαν με πολύ εμπεριστατωμένο λόγο τον τρόπο με τον οποίο αποψιλώνετε τα δικαιώματα του δημοσίου να παρεμβαίνει στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, γι’ αυτό και δεν θα επεκταθώ.

Ένα όμως θέμα που οφείλει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, που ζει με την αγωνία του αύριο, είναι ότι καταργείτε σκανδαλωδώς το δικαίωμα βέτο του δημοσίου στην χορήγηση μπόνους από τις τράπεζες στα στελέχη τους, όταν αυτές έχουν δείκτη κόκκινων δανείων κάτω από 10%. Μάλιστα στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου δεν υπήρχε καν το χρονικό όριο του 2023. Σας τρόμαξε εκτός των άλλων η κοινωνική κατακραυγή προεκλογικά γι’ αυτό το μεταθέσατε για μετά το 2023.

Μπόνους στα τραπεζικά στελέχη, μετά τα εκατομμύρια μπόνους στα golden boys της ΔΕΗ. Στη ΔΕΗ γιατί για λογαριασμό των μεγαλομετόχων εκτίναξαν τη μετοχή της στα ταμπλό του χρηματιστηρίου, στέλνοντας όμως τον αυξημένο λογαριασμό να τον πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Στα τραπεζικά στελέχη για ποιο λόγο θα χορηγούνται μπόνους; Για να ξεσπιτώνουν τον κόσμο όταν δε μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια; Για να κλείνουν μικρές επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους; Για να εκποιούν περιουσιακά στοιχεία με τον πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε; Πέστε τα να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι πρόκειται να κάνετε εσείς που κοροϊδέψατε τη μεσαία τάξη λέγοντας ότι θα την σώσετε δήθεν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημιουργία των περίφημων υγιών τραπεζικών ιδρυμάτων για σας δεν συνδέεται με το αν ανταποκρίνονται ή όχι στις κοινωνικές ανάγκες, αν συμβάλλουν στην οικονομία του τόπου. Για σας ένα είναι το κριτήριο, η κερδοφορία των μετόχων τους.

Είναι χαρακτηριστικός της αντίληψής σας ο τρόπος που διαχειρίζεστε την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μια τράπεζα που μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό για τις μικρές επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπως είχε προβλεφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εσείς την υποβαθμίζεται».

Ο βουλευτής Ροδόπης στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στη βιομηχανία Shelman επισημαίνοντας:

«Μας αφορά πρωτίστως ως περιοχή κύριοι, ότι ακόμη περιμένουν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας Shelman να χρηματοδοτηθεί από την Αναπτυξιακή Τράπεζα ένα βιώσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Δύο φορές συζητήθηκε στη Βουλή με τον υπουργό της…αναπτύξεως να μας ρωτά ρητορικά αν συμφωνούμε να χρηματοδοτηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ποιον κοροϊδεύετε! Εσείς προτιμάτε, σε μία εποχή που τα προϊόντα του ξύλου ανεβαίνουν στη διεθνή αγορά, να μην επαναλειτουργήσει η βιομηχανία αλλά να πουληθεί ως παλιοσίδερα.

Τέτοιο τραπεζικό σύστημα θέλετε να έχει αγκριστρωμένες παραγωγικές μονάδες και αντί σε εξυγίανση να τις οδηγεί σε διάλυση».

Ενώ για τη ΛΑΡΚΟ και την τροπολογία της κυβέρνησης ο βουλευτής τόνισε: «Εσείς αφού επί δύο χρόνια απαξιώσατε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ  και με τη ντροπολογία προχωράτε τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία υπό τις αντίξοες συνθήκες. Σε μία περίοδο μάλιστα που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών μία και η Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων. Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις σας και σας καλούμε να αποσύρετε την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί στη μαζική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».

Ο κ. Χαρίτου ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

«Κύριοι της κυβέρνησης, ρίξατε τη χώρα στα βράχια πολύ πριν το 2010. Την βάλατε σε μνημόνια και στο ΔΝΤ. Ξελασπώσατε τις ξένες τράπεζες φορτώνοντας τα χρέη στον ελληνικό λαό. Σώσατε τις ελληνικές τράπεζες πατώντας πάνω στις θυσίες και τον ιδρώτα, βυθίζοντας τον ελληνικό λαό σε απόγνωση. Ενώ το 2019 βρήκατε μία χώρα έξω από τα μνημόνια, που άλλοι την έβγαλαν όπως γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός, με ρυθμισμένο το εξωτερικό χρέος, με την οικονομία σε ανάκαμψη και με μαξιλάρι 37 δισ., για να μπορέσει να κρατηθεί η χώρα όρθια. Και έρχεστε εσείς σήμερα και με θράσος μας κουνάτε  το δάκτυλο. Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις και στο τραπεζικό σύστημα με γνώμονα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και το δημόσιο συμφέρον».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood