Ο Δημήτρης Χαρίτου ανέδειξε στη Βουλή το έργο και τον ρόλο των Προσφυγικών Συλλόγων της Ροδόπης

"Οφείλουμε ως Κοινοβούλιο να στηρίξουμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ροδόπης για να μπορούν να συνεχίσουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχουν στην περιοχή".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου προσφυγικοί σύλλογοι Βουλή (3)
  • Η Βουλή έγινε κοινωνός των μεγάλων παραδόσεων, της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του πολυπολιτισμικού πλούτου της θρακικής γης.

  • Δημήτρης Χαρίτου: “Οφείλουμε ως Κοινοβούλιο να στηρίξουμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ροδόπης για να μπορούν να συνεχίσουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχουν στην περιοχή”.

Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου καλωσόρισε στη Βουλή εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρουσία και του Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, εκπροσώπους των προσφυγικών συλλόγων του νομού Ροδόπης οι οποίοι ενημέρωσαν τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Δημήτρης Χαρίτου ανέδειξε στη Βουλή το έργο και τον ρόλο των Προσφυγικών Συλλόγων της Ροδόπης“Έχω τη χαρά και την τιμή εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να σας καλωσορίσω, φίλους και οικεία πρόσωπα, στο ελληνικό κοινοβούλιο, εδώ στην ιστορική αίθουσα της Γερουσίας. Η Βουλή σήμερα είχε την ιστορική ευκαιρία με όσα καταθέσατε να γίνει κοινωνός των μεγάλων παραδόσεων, της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όλου αυτού του πολυπολιτισμικού πλούτου της θρακικής γης”, σημείωσε ο κ. Χαρίτου, και πρόσθεσε: “Στις συλλογικότητες που εκπροσωπείτε αναγνωρίζει κανείς ένα όμορφο ψηφιδωτό που πάνω του αντανακλάται η σημερινή σύνθεση του θρακικού πληθυσμού όπως διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων και της ιστορίας, μέσα από διωγμούς, αγώνες και πολέμους, αλλά και δύναμη ψυχής και αποφασιστικότητα όλων. Από τον Ποντιακό Ελληνισμό, ως τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Για να κρατηθούν ζωντανές οι ιστορικές μνήμες αυτών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, μετατρέποντας το τραυματικό αποτύπωμα σε θέληση για ζωή, για δημιουργία”.

Όπως τόνισε με έμφαση ο κ. Χαρίτου: “Δεν ξεχνάμε, τους τιμούμε όλους για όσα υπέστησαν ως θύματα του εθνικισμού που αναβιώνει στις μέρες μας. Τους τιμούμε όμως χωρίς αισθήματα ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά με την αίσθηση της ανάγκης για συνύπαρξη, για συνεργασία, φιλία και αλληλεγγύη, αλλά και της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Με την αίσθηση της ευθύνης ότι σήμερα, όχι πολύ μακριά μας, εκτυλίσσεται ένας καταστροφικός πόλεμος, ότι αναβιώνουν με ένταση αναθεωρητικές αντιλήψεις στην περιοχή”.

Ο Δημήτρης Χαρίτου ανέδειξε στη Βουλή το έργο και τον ρόλο των Προσφυγικών Συλλόγων της ΡοδόπηςΚαι υπογράμμισε ο βουλευτής της Ροδόπης: “Ποιος δεν αναγνωρίζει σήμερα τη μεγάλη συμβολή των προσφυγικών πληθυσμών στην οικονομική, την κοινωνική, την πνευματική και την πολιτιστική ανάταση και ανάπτυξη της Θράκης μας. Σε αυτήν την πάνω από 100 χρόνια διαδρομή στη θρακική γη, συμβάλλατε ουσιαστικά στη δημιουργική και αρμονική συνύπαρξη και με άλλους πολιτισμούς που διατρέχουν την περιοχή, όπως οι πολιτιστικές παραδόσεις τα έθιμα των μουσουλμανικών πληθυσμών της Θράκης, της αρμενικής κοινότητας, και άλλων, που όλοι μαζί διαμορφώνουν τον πολυπολιτισμικό ιστό της περιοχής. Η Θράκη σήμερα με όλη αυτήν την ανεπανάληπτη διαδρομή με δυσκολίες, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές, αφού αποτέλεσε χωνευτήρι πολιτισμών, παραδόσεων, εθίμων και αξιών, κατάφερε να διαμορφώσει μια πλούσια πολυπολιτισμική ταυτότητα, που αγκαλιάζει, όλες τις επιμέρους ταυτότητες  χωρίς να τις συνθλίβει. Αυτός είναι σήμερα ο πολυπολιτισμικός πλούτος το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημά της, που οφείλει να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει η πολιτεία”.

Ο Δημήτρης Χαρίτου ανέδειξε στη Βουλή το έργο και τον ρόλο των Προσφυγικών Συλλόγων της ΡοδόπηςΟ Δημήτρης Χαρίτου αναφέρθηκε στην πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν όλοι οι σύλλογοι: “Αγαπητοί φίλοι, η πολύμορφη, η εξωστρεφής δραστηριότητά σας, υπερβαίνει τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Είστε κάτι πολύ παραπάνω! Είστε πρεσβευτές της κουλτούρας, των παραδόσεων και των αξιών  του Θρακικού ελληνισμού, μέσω των οποίων μας φέρνετε πιο κοντά στους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων και της Τουρκίας όπως ήδη ακούσαμε από τους εκπροσώπους των συλλόγων σας. Σε αυτό το ομολογουμένως όμορφο ψηφιδωτό που όπως προανέφερα αντανακλά τον πολιτισμό της Θράκης, κάθε συλλογικότητά σας αποτελεί μια ιδιαίτερη ψηφίδα που σηματοδοτεί την ξεχωριστή του διαδρομή, και αναβιώνει τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα ορόσημα, που κουβάλησε από την πατρίδα. Αυτά μπορεί να τα διακρίνει και να τα βρει κανείς στα εκθέματα που διατηρούνται σε χώρους όπως το εξαιρετικό Μουσείο του πολιτιστικού συλλόγου του Ιάσμου όπου καταγράφονται μαζί με τα έθιμα, η ιστορία, τα δύσκολα χρόνια των πολλαπλών κατοχών. Ένας χώρος που μαζί με τα Θρακικά Μετέωρα και τη μοναστική περιουσία του Παπικίου Όρους μπορούν να αποτελέσουν ελκυστικό τουριστικό πόλο έλξης. Σημαντικοί επίσης εκθεσιακοί χώροι αποτελούν το Λαογραφικό Μουσείο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, του παλαιότερου συλλόγου της περιοχής, καθώς και ο εκθεσιακός χώρος του συλλόγου των Καππαδόκων, ενός ζωντανού συλλόγου που τιμά τις παραδόσεις, τα έθιμα, που έφερε από τις πατρογονικές εστίες. Το ίδιο δυναμικά επανέρχεται και ο σύλλογος Κιζδεβερνιωτών. Αξίζει να γνωρίσει κανείς τον τρόπο ζωής, τα γλέντια, τους αγώνες πάλης, τους χορούς, που αναβιώνουν κάθε χρόνο οι σύλλογοι που εκπροσωπούν τον Ποντιακό Ελληνισμό με τις εκδηλώσεις στα Παρχάρια. Σε ένα οροπέδιο στην οροσειρά της Ροδόπης όπου συναντώνται σύλλογοι από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, που έχω χαρά να επισκέπτομαι κάθε χρόνο. Αποτελούν ξεχωριστές στιγμές για όλους τους κατοίκους της Ροδόπης, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον μουσειακό Σαρακατσάνικο οικισμό στις καλύβες, για να αναβιώσουν το έθιμο την ημέρα του Αϊ Γιάννη του Κλήδωνα. Ελπίζω, πρόεδρε, να το γιορτάσουμε σε λίγες μέρες.  Το έθιμο “Καμήλες και Ντεβιτζήδες”, τα “Εννιά Φαγιά”, όπως και η αναβίωση του εθίμου του Τρύγου, είναι τα πιο σημαντικά ορόσημα που έφερε από τη βόρεια Θράκη και αναβιώνει κάθε χρόνο ο δραστήριος σύλλογος των Ανατολικορωμυλιωτών. Αξίζει να αναφερθώ, όχι ως τελευταίο αλλά ως ιδιαίτερα σημαντικό, για τη συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα, τον σύλλογο Θρακών, με την πολύμορφη και έντονα εξωστρεφή δραστηριότητα που αναπτύσσει αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα των ντόπιων Θρακών”.

Ο Δημήτρης Χαρίτου ανέδειξε στη Βουλή το έργο και τον ρόλο των Προσφυγικών Συλλόγων της ΡοδόπηςΚαταλήγοντας ο κ. Χαρίτου τόνισε: “Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι/ες βουλευτές, σήμερα ακούστηκε εδώ στη Βουλή η ιδιαίτερη φωνή της Θράκης μέσα από τον λόγο των εκπροσώπων του πολιτισμού της. Στον λίγο χρόνο που είχαν, ανέδειξαν το πλούσιο έργο τους αλλά και τις αγωνίες τους. Τα σχέδιά τους για το μέλλον αλλά και τις μεγάλες ανάγκες τους. Σε όλα αυτά οφείλουμε ως κοινοβούλιο να σκύψουμε με πολύ προσοχή. Θα είναι η καλύτερη δική μας συνεισφορά για να μπορούν να συνεχίσουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχουν στην περιοχή. Δεν θα αναφερθώ σε όσα έχουν ήδη καταγραφεί ως αιτήματα ή κατατέθηκαν ως υπομνήματα. Ειπώθηκαν, εξάλλου, πολλά και από πολλές πλευρές. Ας είναι η σημερινή παρουσία σας στη Βουλή η αφετηρία για μια από κοινού προσπάθεια όλων μας στην αντιμετώπιση των θεμάτων που αναδείχτηκαν. Ας αποτελέσει αυτό δέσμευση όλων μας! Από την πλευρά μου είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία που ήδη έχουμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για όσα πολύ σημαντικά μας είπατε. Μας συγκινήσατε! Και να σας εκφράσω για άλλη μια φορά την υποστήριξή μου”.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood