Υποστήριξη και VIPs
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του ∆ήµου Αθηναίων και του δηµάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος µάλιστα θα παραθέσει δεξίωση προς τιµήν των ξένων συνέδρων το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουνίου. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ενώ πρόσκληση να παρευρεθούν και να παρέµβουν έχουν λάβει επίσης ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνοµίας αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ανώτατα στελέχη των σωµάτων ασφαλείας, πολιτικοί από όλα τα κόµµατα, καθώς και ευρωβουλευτές, επιστήµονες και καθηγητές πανεπιστηµίου από τους κλάδους της νοµικής, της ιατρικής, των ανθρωπιστικών επιστηµών κ.α. Καθώς το πρόγραµµα των οµιλητών θα τελεί υπό διαµόρφωση ως την τελευταία στιγµή, ο κατάλογος των προσκεκληµένων παραµένει ανοικτός. Οι διοργανωτές θεωρούν µέχρι στιγµής βέβαιη την παρουσία των ευρωβουλευτών Στέλιου Κιμπουρόπουλου (Ν∆), Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη (ΣΥΡΙΖΑ), όπως και άλλων κοµµατικών στελεχών από Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από τον ∆ήµο Αθηναίων ο οποίος παραχωρεί την Τεχνόπολη για τη διεξαγωγή των οµιλιών και των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του διηµέρου, το Συνέδριο της EGPA υποστηρίζουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συµβούλιο της Ευρώπης, η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών του Ιδρύµατος Ωνάση, ο Frontex, το Open Society Foundations, το Human Rights 360, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο για τον Σεξουαλικό Προσανατολισµό και την Ταυτότητα Φύλου, καθώς και άλλοι φορείς υπέρ της προώθησης αντιρατσιστικών πρακτικών κ.λπ.
Το Συνέδριο των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και η φετινή φιλοξενία του στην Αθήνα ήταν αρχικώς προγραµµατισµένη για το 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδηµίας. Το προηγούµενο συνέδριο έγινε το 2018 στο Παρίσι και το 2016 στο Αµστερνταµ µε ευρεία συµµετοχή συνέδρων από 28 χώρες, ενώ για τον Ιανουάριο του 2023 έχει προγραµµατιστεί το Παγκόσµιο Συνέδριο ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Στο καταστατικό τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Ελληνικής Ενωσης ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών αναφέρεται ότι «θεµελιώδεις αρχές και σκοποί του σωµατείου µας είναι: – Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, η κατάργηση των διακρίσεων, η διασφάλιση της τήρησης της αρχής της ίσης µεταχείρισης και η καταπολέµηση του ρατσισµού. – Η προώθηση και υποστήριξη της ισονοµίας, της ισότητας και της ίσης µεταχείρισης των αστυνοµικών, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την εθνική/εθνοτική καταγωγή, το θρήσκευµα, την κατάσταση υγείας, την ηλικία, την οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση, τον σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά φύλου, καθώς και η κατάργηση όλων των διακρίσεων. – Η κατάργηση των προκαταλήψεων σχετικά µε την ιδιότητα της/του αστυνοµικού από τους πολίτες και αντίστροφα. – Η ανάπτυξη αλληλεγγύης µεταξύ αστυνοµικών και οµοφυλόφιλων, αµφιφυλόφιλων, µεσοφυλικών και διεµφυλικών ατόµων».
Ο αστυνόµος Μιχάλης Λώλης επισηµαίνει ότι τo 2016 ήταν ο ίδιος ο πρώτος δεδηλωµένα οµοφυλόφιλος Ελληνας αστυνοµικός που έλαβε µέρος στο Συνέδριο του Αµστερνταµ όπου και εκφώνησε οµιλία, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις: «Η στερεότυπη αντίδραση συµπυκνώνεται στη φράση “και τι µας νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου”. Εγώ όµως, όπως και κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνοµικός, δεν είπαµε ποτέ τι κάνουµε στο κρεβάτι µας. Οπως ένας συνάδελφός µου µε καλεί στον γάµο του, στις βαπτίσεις των παιδιών του κ.ο.κ. χωρίς να µου λέει τι κάνει στο κρεβάτι του, έτσι κι εµείς δηλώνουµε απλώς πως έχουµε σχέσεις συντροφικές, ερωτικές κ.λπ. µε άτοµα του ίδιου φύλου. Αυτό είναι όλο. Και λέµε επίσης για τις δυσκολίες που έχουµε περάσει και εξακολουθούµε να περνάµε ως οµοφυλόφιλοι.
Ο στόχος µας είναι να καταπολεµήσουµε τον ρατσισµό και τις διακρίσεις στην ελληνική κοινωνία. Να ευαισθητοποιήσουµε τους πολίτες ευρύτερα για ζητήµατα διακρίσεων, εκφοβισµού, κακοποίησης ανθρώπων που τυχαίνει να έχουν διαφορετικό χρώµα επιδερµίδας, θρήσκευµα, καταγωγή, σεξουαλική προτίµηση ή οτιδήποτε άλλο που θεωρείται διαφορετικό και στιγµατίζεται. Φιλοδοξούµε να φέρουµε την Αστυνοµία πιο κοντά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, να γεφυρώσουµε το χάσµα ανάµεσα στην Αστυνοµία και τον απλό κόσµο, όχι µόνο στα άτοµα ΛΟΑΤΚΙ+. ∆ιότι π.χ. ένα αγόρι το οποίο υφίσταται επίθεση, φραστική ή σωµατική, επειδή είναι θηλυπρεπές, γκέι κ.λπ στο σχολείο του ή στον δρόµο, θα πρέπει να νιώθει ότι στην Ελληνική Αστυνοµία µπορεί να καταφύγει για να προστατευτεί, να βρει κατανόηση και το δίκιο του. Και, αντίστοιχα, κάθε επίδοξος “νταής” να ξέρει ότι η ρατσιστική βία οποιουδήποτε είδους δεν είναι πια ανεκτή στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή η Αστυνοµία κάνει το καθήκον της».
Η δήλωση Πατέλη
Συναφώς, τη δική του θέση για το επικείµενο Συνέδριο της Ενωσης Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών εκφράζει ο κ. Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονοµικός Σύµβουλος του πρωθυπουργού και στέλεχος της Επιτροπής για τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+: «Ο καθένας και η καθεµία µας πρέπει να µπορεί να είναι ο εαυτός του – και στον επαγγελµατικό του χώρο, όποιος και αν είναι αυτός. Χαιρετίζουµε το θάρρος των ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνοµικών που σπάνε τα ταµπού και είναι ορατοί. Και καλωσορίζουµε τους Ευρωπαίους συµπολίτες µας στη χώρα µας. Από την πλευρά της κυβέρνησης, εργαζόµαστε για να βελτιώσουµε τη συµπεριληπτικότητα στις αστυνοµικές υπηρεσίες µε τα προγράµµατα κατάρτισης που υλοποιούνται, αλλά και µε την αντιµετώπιση κρουσµάτων αυθαιρεσίας. Αναγνωρίζουµε τη σηµασία του έργου της Αστυνοµίας που φροντίζει για την ασφάλεια όλων µας. Ο συµβολισµός του Συνεδρίου των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών στην Αθήνα είναι προφανής: Υπερβαίνουµε τα στερεότυπα και στηρίζουµε την αλλαγή. Αλλά και πίσω από την κάθε επαγγελµατική µας ιδιότητα, ο καθένας µας είναι ένα ξεχωριστό άτοµο. Στην κοινωνία που χτίζουµε δεν έχουν θέση εµπόδια και προκαταλήψεις. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και να µην κρύβεσαι».