“Χρειαζόμαστε πολιτική σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας”, δηλώνει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» και στον Ιάσονα Μπάντιο, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για “επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού”.
“Οι 5+1 δεσμεύσεις που παρουσίασε ο ΑλέξηςΤσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την άμεση ανάσχεση της ακρίβειας, συνδυάζονται με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο κρίσιμο πεδίο της ενέργειας, με ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου, και εκπόνηση μια ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής”, τονίζει ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας πως “μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σωθεί η οικονομία της χώρας”.
“Η πολιτική της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης αποτυπώνει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και αναδεικνύει την πλήρη απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας”, επισημαίνει ακόμη ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, και συμπληρώνει εμφατικά: “Αντί να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης ως εργαλείο σχεδιασμένης ενίσχυσης της περιφερειακής ανάκαμψης, βλέπουμε τη χρηματοδότηση σκόρπιων έργων και αποσπασματικών δράσεων”.
Ειδικότερα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη βόρεια Ελλάδα, όπως σημειώνει ο κ. Χαρίστης, “εκκινεί από την ανάγκη κατάρτισης σχεδίου αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης με σχεδιασμένες παρεμβάσεις που θα εγγυώνται τη δίκαιη πράσινη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων, την ενίσχυση κρίσιμων έργων υποδομής. Ο στρατηγικός στόχος για τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα της βόρειας Ελλάδας δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η εδραίωσή της ως βασικού αναπτυξιακού, μεταφορικού και διαμετακομιστικού κόμβου των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου”.
Δοθέντων των παραπάνω, ο κ. Χαρίτσης επαναλαμβάνει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για “εκλογές το συντομότερο δυνατό προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να έρθει μια νέα αρχή στη χώρα υπό προοδευτική κυβέρνηση”.
Ολόκληρη η συνέντευξη
- Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει δημιουργήσει συνθήκες νέας οικονομικής κρίσης, ενώ η ελληνική οικονομία προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά την πανδημία. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους;
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει λόγο για ύφεση σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού, ενώ σημειώνει ότι η κρίση θα χτυπήσει με ιδιαίτερη οξύτητα κυρίως τις πιο αδύνατες χώρες.
Η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο έλεος της ακρίβειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις και προχώρησε σε λανθασμένες επιλογές. Και ο λογαριασμός έχει ήδη έρθει: έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό σε ολόκληρη την Δυτική Ευρώπη, συνεχείς πρωτιές πανευρωπαϊκά στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ιστορικά υψηλά στην βενζίνη και εκρηκτικές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Ενώ η εκτίναξη του κόστους στην βιομηχανία κατά 48,8% τον Απρίλιο, αναπόφευκτα θα μετακυλιστεί στις τελικές τιμές των προϊόντων τους επόμενους μήνες.
Χρειαζόμαστε πολιτική σύγκρουσης με τον πυρήνα της ακρίβειας: επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αυτή είναι η μόνη διέξοδος για να μην βρεθούμε στα τέλη του χρόνου στο χείλος της καταστροφής.
- Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την οικονομία των κρατών-μελών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης των προϋποθέσεων για την λήψη της δεύτερης δόσης. Πώς βλέπετε την αξιοποίηση του από την ελληνική κυβέρνηση;
Η πολιτική της κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης αποτυπώνει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια. Ακόμα χειρότερα όμως, αναδεικνύει την πλήρη απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας.
Είναι πραγματικά λυπηρό ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία. Η κυβέρνηση δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες και καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ κατευθύνει τα δάνεια σχεδόν αποκλειστικά μέσω των συστημικών τραπεζών στους ισχυρούς παίχτες της αγοράς. Καμία ουσιαστική επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία, κανένας σχεδιασμός για την βιομηχανία, την μεταποίηση και τον αγροτικό τομέα, καμία πρόνοια για την περιφέρεια, κανένα σχέδιο θωράκισης απέναντι στην διπλή κρίση της πανδημίας και της ακρίβειας.
Αν προσθέσουμε το διαχειριστικό χάος -σκεφτείτε ότι το 2021 αντί για τα αρχικώς προϋπολογισθέντα 2,6 δισ. απορροφήθηκαν τελικά μόλις 250 εκατομμύρια- η εικόνα είναι απλά απογοητευτική.
- Πέρα από τα καθαρά τεχνοκρατικά ζητήματα όμως, στο δια ταύτα τι θα σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους η ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα που αντιμετωπίζει διαχρονικά πολλά προβλήματα;
Μα ακριβώς έτσι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης: ως εργαλείο σχεδιασμένης ενίσχυσης της περιφερειακής ανάκαμψης.
Αντί αυτού βλέπουμε τη χρηματοδότηση σκόρπιων έργων και αποσπασματικών δράσεων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Βόρεια Ελλάδα εκκινεί από την ανάγκη κατάρτισης σχεδίου αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Στο έδαφος αυτό χρειάζονται σχεδιασμένες παρεμβάσεις που θα εγγυώνται την δίκαιη πράσινη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων, την ενίσχυση κρίσιμων έργων υποδομής.
Πάνω από όλα όμως χρειάζεται η κατανόηση ότι η κρίση της παγκοσμιοποίησης ανοίγει νέους δρόμους για την περιφερειακή και τοπική διάσταση της παραγωγικής διαδικασίας. Στο έδαφος αυτό, το αναπτυξιακό βλέμμα της Βόρειας Ελλάδας οφείλει να εκτείνεται πολύ πέραν των ελληνικών συνόρων. Να σχεδιάσουμε δηλαδή τη διασύνδεσή της με τις γειτονικές χώρες, την υλοποίηση κοινών αναπτυξιακών προγραμμάτων, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων.
Ο στρατηγικός στόχος για την Θεσσαλονίκη και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η εδραίωσή της ως βασικού αναπτυξιακού, μεταφορικού και διαμετακομιστικού κόμβου των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
- Τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα έχουν επαναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες τις συζητήσεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, άποψη την οποία έχει συμμεριστεί πρόσφατα και ο Αλ. Τσίπρας. Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολιτικά και οργανωτικά να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη θέση στις εκλογές;
Οι πολίτες νοιώθουν ανασφάλεια και φόβο. Και δικαίως. Η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια ροκανίζουν την κοινωνική συνοχή. Και η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Δεν πάει άλλο.
Πρέπει να πάει αλλιώς. Οι 5 + 1 δεσμεύσεις που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άμεση ανάσχεση της ακρίβειας, συνδυάζονται με τις δομικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα σε κρίσιμους τομείς. Γιατί η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα από μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζεται να συνδεθεί με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο κρίσιμο πεδίο της ενέργειας, με ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου και εκπόνηση μια ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σωθεί η οικονομία της χώρας.
Αυτή η συνειδητοποίηση αποτυπώθηκε στη μαζική συμμέτοχη των πολιτών στις 15 Μαΐου. 172.000 πολίτες έστειλαν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή η κοινωνική δυναμική θα αποτυπωθεί ακόμα πιο εμφατικά στις κάλπες των εθνικών εκλογών.
- Οι καταγγελίες Τουλουπάκη για την παραποίηση εγγράφων που αφορούν την υπόθεση Novartis ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Μπορεί να διαμορφωθεί με αυτούς τους όρους ένα πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιδιώξει την συνεργασία πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές βάσεις με όσες πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο οποίο μας έχει οδηγήσει η νεοφιλελεύθερη και αυταρχική διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η πρότασή μας έχει ως μόνο προαπαιτούμενο το αυτονόητο: τη συμφωνία σε ριζοσπαστικά μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας, σε δημόσιες πολιτικές που θα ανοίξουν τον δρόμο για προοδευτικές τομές στο παραγωγικό μοντέλο, σε παρεμβάσεις ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, σε μεταρρυθμιστικές τομές για τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών.
Εκεί βρίσκεται η ουσία. Και έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουν τις επιλογές τους. Ο δικός μας στόχος είναι δεδομένος: εκλογές το συντομότερο δυνατό για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να έρθει μια νέα αρχή στη χώρα υπό προοδευτική κυβέρνηση.