Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στολτίδης Λεωνίδας και Δελής Γιάννης.

Το κείμενο της ερώτησης:

“Ο Δήμος Κομοτηνής αποτελεί έναν Δήμο με αυξημένες ανάγκες, ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά.

Εκτός από την πόλη της Κομοτηνής, περιλαμβάνει περίπου πενήντα οικισμούς, ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές με σημαντικές διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες η κάθε μία, υποβαθμισμένους οικισμούς στα όρια της πόλης και γειτονιές με αυξημένες ανάγκες.

Ταυτόχρονα, η Κομοτηνή ως κέντρο της Π.Ε. Ροδόπης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό διερχομένων καθώς και σημαντικό αριθμό φοιτητών που φοιτούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ωστόσο ο Δήμος Κομοτηνής παραμένει υποστελεχωμένος εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση γίνεται χειρότερη κάθε χρόνο αφού δεν καλύπτονται οι υπάρχουσες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων.

ΚΚΕ ΠΑΝΟ

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ροδόπης, ο μέσος όρος ηλικίας των δημοτικών υπαλλήλων είναι τα 53 έτη, και σε σύνολο 263 υπαλλήλων οι 44 είναι άνω των 60 χρονών, οι 125 είναι από 50 μέχρι 59 χρονών, και οι υπόλοιποι κατατάσσονται σε μικρότερες ηλικίες, το οποίο σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων είναι περίπου 65%, ενώ υπάρχει σημαντική έλλειψη σε επιστημονικό προσωπικό και ιδιαίτερα σε ειδικότητες μηχανικών και κοινωνικών επιστημόνων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Δήμος Κομοτηνής εξυπηρετεί και τους υπόλοιπους τρεις Δήμους της Ροδόπης, που είναι επίσης υποστελεχωμένοι.

Σε ερώτηση του ΚΚΕ (4.102/10.3.2017) για την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών (523/10.04.2017) ήταν ότι θα ζητούσε έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη 5 θέσεων (3 Π.Ε. Μηχανικών, 1 Π.Ε. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και 1 Π.Ε. Κοινωνικών Λειτουργών).

Έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε καν αυτή η διαδικασία για την πλήρωση των προαναφερόμενων θέσεων, που φυσικά δεν επαρκούν στο ελάχιστο για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Κομοτηνής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση έγκριση πρόσληψης του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης του Δήμου Κομοτηνής και κατ’ επέκταση της εξυπηρέτησης των δημοτών του”.