9 χρόνια από το αποκρουστικό “μαύρο” στην ΕΡΤ

Το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013 δεν έπεσε μόνο το μαύρο της νύχτας, αλλά και μαύρο στη συχνότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το αναλογικό σήμα διακόπηκε στις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12, και το ραδιοφωνικό στις 23:22.
20170611-ert - Αντιγραφή

Το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013 δεν έπεσε μόνο το μαύρο της νύχτας, αλλά και μαύρο στη συχνότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το αναλογικό σήμα διακόπηκε στις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12, και το ραδιοφωνικό στις 23:22.

Ήδη από το απόγευμα ο εκπρόσωπος της τότε κυβέρνησης, Σίμος Κεδίκογλου είχε ανακοινώσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, παγώνοντας την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, που όχι άδικα, χαρακτηρίστηκε «πραξικοπηματική» και «εκδικητική», με απόφαση Σαμαρά, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα σιγούσε, θυμίζοντας μαύρες εποχές.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες μέρες μετά, σε άρθρο του στην Καθημερινή, θα δικαιολογούσε τους παραπάνω χαρακτηρισμούς αφού θα έγραφε πως έκλεισε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση γιατί «βρισκόταν μόνιμα σε…απεργία!» και θα κόμπαζε για την απόφασή του, δηλώνοντας πως «χωρίς να σπάσεις αυγά, δεν φτιάχνεις ομελέτα».

Το σοκ και την αμηχανία του μαύρου στη ΕΡΤ ακολούθησε ένα κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πάνω από 2.500 εργαζόμενους της, που παρέμειναν στο σημείο για ημέρες και νύχτες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ζητούσε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, διαμηνύοντας ότι  δεν υπάρχουν συμβιβασμοί με την βαρβαρότητα των απολύσεων και το μαύρο.

Θα ήταν αυτός που θα την ξανα-άνοιγε τελικά ως πρωθυπουργός.

Το κύμα συμπαράστασης σηκώθηκε και στο εξωτερικό με τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα να καλύπτουν τα γεγονότα στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων κι εφημερίδες του εξωτερικού όπως η Libération να κυκλοφορούν  με μαύρα εξώφυλλα αναμεταδίδοντας το πρωτοφανές κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. «Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών», σημείωνε την ίδια ημέρα με επιστολή του στον Αν. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ΕBU), Ζαν Πωλ Φιλιπό.

9 χρόνια από το αποκρουστικό "μαύρο" στην ΕΡΤ

Στις 12 Ιουνίου 2013, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον φορέα που θα αντικαθιστούσε την ΕΡΤ, τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Πέντε μέρες αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το κλείσιμο της ΕΡΤ νόμιμο αλλά παράλληλα απαίτησε τη διαρκή λειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα για το χρονικό διάστημα έως και τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα. Προκειμένου να μην επαναλειτουργήσει την ΕΡΤ, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ο οποίος υπαγόταν στο Υπουργείο Οικονομικών που είχε αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και την εκκαθάριση της ΕΡΤ. Ο φορέας αυτός ξεκίνησε την πειραματική του λειτουργία στις 10 Ιουλίου του 2013.

9 χρόνια από το αποκρουστικό "μαύρο" στην ΕΡΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τότε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «που θα διερευνήσει τις άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια», η πρόταση όμως απορρίφθηκε.

Σε συνέντευξή του το 2015, ο  τότε υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς μιλώντας για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις μέρες, σημείωσε ότι υπήρχαν διαρκείς συνεδριάσεις του κόμματος και από πολύ νωρίς, υψηλή πολιτική παρουσία στο Ραδιομέγαρο. Υπήρχε μεγάλο άγχος να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, συνέχισε ο Ν. Παππάς, καθώς ήταν πολύ έντονες οι στιγμές, όχι μόνο για εμάς, αλλά για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία, τόνισε. «Το εντυπωσιακό ήταν το πώς αποφασίστηκε το κλείσιμο του φορέα με απόφαση που υπήρξε σε ένα απόγευμα» πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ. Σημείωσε ότι αυτό ήταν κάτι που προφανώς η κυβέρνηση Σαμαρά το δούλευε καιρό, αλλά η συγκεκριμένη στιγμή επιλέχθηκε επίτηδες, με άμεσες εξελίξεις για την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία μπήκε σε κατηφορική πορεία μετά.  «Χάθηκε η οποιαδήποτε νομιμοποίηση και ανοχή, λίγους μήνες μετά εγκαταλείφθηκε και ο δρόμος του οικονομικού προγράμματός της το οποίο όπως και ο κ. Χαρδούβελης είχε πει, δεν έβγαινε» σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Τα ΜΑΤ έβαλαν χειροπέδες στην ΕΡΤ

Η πλειοψηφία των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ στο μεταξύ συνέχιζε να εκπέμπει προγράμματα για πολλούς μήνες από τις εγκαταστάσεις του φορέα, μέχρι τις 7 Νοεμβρίου που μπήκε οριστικά η ταφόπλακα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και να κάνουν έξωση στους απολυμένους.

Πριν την εισβολή, είχαν φροντίσει να βάλουν χειροπέδες στην κεντρική πύλη του ραδιομεγάρου. Μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό αφού συνυποδήλωνε τη φυλάκιση της ελεύθερης σκέψης και του ελεύθερου λόγου. Ακόμη και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε να πλησιάσει την πύλη βρέθηκε αντιμέτωπη με τα ΜΑΤ που της έκλεισε το δρόμο, με τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτση, να τους υπενθυμίζει φανερά αγανακτισμένος ότι «σε αυτόν τον δρόμο δεν σταμάτησαν ούτε τον Λαμπράκη».

Τα τελευταία λεπτά της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα σημαδεύονταν από τη φωνή του Νίκου Τσιμπίδα που λίγο πριν τον βγάλουν τα ΜΑΤ από το στούντιο, θα έλεγε:

«Όταν αυτό το μικρόφωνο κλείσει, αυτό που θα ακούτε, δεν θα είναι η φωνή σας! Δεν θα είναι η φωνή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας! Δεν θα είναι η φωνή της ΕΡΤ! Αυτοί που θα σας μιλούν… αυτοί που θα σας μιλούν… αυτοί που θα σας μιλούν… δεν θα είναι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ… δεν θα είναι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ… δεν θα είναι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ! […] Κάπου εδώ κλείνουμε αγαπητοί ακροατές… Η φωνή της ελληνικής Ραδιοφωνίας σιγεί! Καλή συνέχεια… θα τα πούμε… θα ξαναβρεθούμε… Τα μικρόφωνα αυτά κλείνουν. Ψυχή Βαθιά!».

Το συμβολικό τέλος στην ΕΡΤ, μπήκε στις 13 Απριλίου του 2014, όταν κατέβηκε πια και η επιγραφή «Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση» από το Ραδιομέγαρο και απενεργοποιήθηκε το Ρολόι της Κεντρικής Πύλης.

9 χρόνια από το αποκρουστικό "μαύρο" στην ΕΡΤ

Ο Σαμαράς που ήθελε να φτιάξει «ομελέτα», τα έκανε μάλλον σαλάτα, θα μπορούσε κανείς να πει, αφού σε μία άμεση αντίδραση η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα, προκαλώντας τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα. Το φιάσκο Σαμαρά ήταν δε η «νέα ΕΡΤ», καθώς ο νέος φορέας που είχε προαναγγείλει, η ΝΕΡΙΤ, προπομπός της οποίας υπήρξε η Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ), δεν ήταν παρά μόνο μια εξαιρετικά κοστοβόρα αναδιοργάνωση του καναλιού για το βόλεμα ημετέρων και την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Μία από τις πρώτες δεσμευσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη όταν πλέον ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Επρόκειτο για την αποκατάσταση όχι μόνο του άδικου σε βάρος των εργαζομένων της αλλά και μια ηθική αποκατάσταση για το σύνολο του ελληνικού λαού.

Στις 28 Απριλίου του 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ και του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση, ενώ το μέγιστο προβλεπόμενο προσωπικό της ήταν 2.500 εργαζόμενοι.

Έτσι η ΕΡΤ επανήλθε μαζί με τα κανάλια: ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς: Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos 93.6, ΕΡΑ Σπορ, η Φωνή της Ελλάδας, τον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ3 (102 FM, 95.8 FM) και τους 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της στις 11 Ιουνίου 2015 με ανανεωμένο πρόγραμμα.

Το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ, η ΕΡΤ3, η οποία δε σταμάτησε να εκπέμπει από την ημέρα του κλεισίματος του φορέα, επανήλθε στις πανελλαδικές συχνότητες της ΕΡΤ και αυτή με νέο πρόγραμμα, στις 29 Ιουνίου 2015. Στις 12 Οκτωβρίου 2017, επανακυκλοφόρησε το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση. Τα ραδιοφωνικά προγράμματα Φιλία, Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα και τα ξενόγλωσσα προγράμματα της Φωνής της Ελλάδας δεν επαναλειτούργησαν. Στις 5 Μαρτίου 2018 επανεγκαινιάστηκε και επαναλειτούργησε, πλήρως, το κτήριο της ΕΡΤ στην γωνία των οδών Μουρούζη και Ρηγίλλης.

πηγή: left.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood