[VID] Εκτός κυβερνητικών προτεραιοτήτων η κατασκευή δικτύου διανομής του νερού του Φράγματος Ιασίου

22,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στέκονται αναξιοποίητα στη λίμνη του φράγματος Ιασίου - Ο Δημήτρης Χαρίτου στη Βουλή στρίμωξε και εξέθεσε ΥΠΑΑΤ και Κυβέρνηση: "Σας ρωτώ αν είναι στις προτεραιότητάς σας να εντάξετε το έργο στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν όχι, θέλουν να γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής, και οφείλετε να μας κάνετε γνωστό, σε ποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προτίθεστε να το εντάξετε".
285787494_2604305939705181_2486724119803604041_n

Δεν ανέλαβε σαφή δέσμευση ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος όσον αφορά τη χρηματοδότηση της κατασκευής των δικτύων διανομής νερού του Φράγματος Ιασίου ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ως προς τον αντικειμενικό σκοπό του. Ο Υφυπουργός παρέπεμψε σε…μελλοντική συζήτηση την ένταξη της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα παραπάνω έλαβαν χώρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου.

“Η ολοκλήρωση του φράγματος του Ιασίου, στην ανατολική πλευρά της Ροδόπης, θα δώσει τη δυνατότητα να αρδευτούν σχεδόν 22.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή όπου το εισόδημα των αγροτών, με μικρό αριθμό στρεμμάτων, είναι πολύ χαμηλότερο από τον γενικό μέσο όρο”, σημείωσε ο κ. Χαρίτου, και πρόσθεσε: “Η κατασκευή μόνο του φράγματος, και η δημιουργία της λίμνης, πέρασε από σαράντα κύματα. Ήταν να κατασκευαστεί σε δύο χρόνια – από το…2002 (!) – και χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρες δεκαετίες, ενώ το τελευταίο τμήμα του έργου δημοπρατήθηκε το 2015 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα”.

Σήμερα, η λίμνη που έχει δημιουργηθεί, χωρητικότητας 22,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, είναι γεμάτη από νερό εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, όμως, όπως τονίζει ο κ. Χαρίτου, “για να αξιοποιηθεί το διαθέσιμο νερό, το κρίσιμο, το μείζον ζήτημα, είναι η κατασκευή των δικτύων μεταφοράς του νερού από τη λίμνη έως τα αγροκτήματα για να μπορέσουν να ωφεληθούν οι αγρότες μας μειώνοντας δραστικά το κόστος παραγωγής. Και βέβαια, να καλύψει, αφού υπάρχει η δυνατότητα, και ένα μέρος των αναγκών ύδρευσης, όπως ζητά ο Δήμος Μαρωνείας–Σαπών”.

Η οριστική μελέτη που απαιτείται για το έργο κατασκευής των δικτύων βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής της και παραδίδεται σε πολύ λίγους μήνες στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Αυτό που απασχολεί πρωταρχικά τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και όχι αδίκως, είναι ένα και μόνο θέμα: αν θα χρηματοδοτηθεί έγκαιρα η άμεση κατασκευή των δικτύων μεταφοράς του νερού. Έργο που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς δεν θα υπερβαίνει τα 20 εκ. ευρώ”, συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτου, και υπογράμμισε ακόμη: “Η ανησυχία των αγροτών είναι δικαιολογημένη αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάστηκαν είκοσι χρόνια για να γίνει μόνο το φράγμα. Σήμερα η κατασκευή των δικτύων είναι ένα ώριμο μελετητικά έργο. Η συμβολή του στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και κυρίως η δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι χαρακτηριστικά που ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ των έργων που εντάσσονται και υλοποιούνται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Των παραπάνω δοθέντων, ο βουλευτής Ροδόπης έθεσε στον υφυπουργό τα παρακάτω επιτακτικά ερωτήματα: “Σας ρωτώ αν είναι στις προτεραιότητάς σας να το εντάξετε, ναι ή όχι, στα έργα υλοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν όχι, θέλουν να γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής, και οφείλετε να μας κάνετε γνωστό, σε ποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προτίθεστε να το εντάξετε”.

Στις καλένδες παρέπεμψε το θέμα ο υφυπουργός

Με την απάντησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δυστυχώς, με διάφορες δικαιολογίες για ένα έργο που καθυστερεί η ολοκλήρωση του πάνω από είκοσι χρόνια, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από το Υπουργείο για την ένταξή του στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει σήμερα διαθέσιμα η χώρα. Επέμεινε να λέει ότι η κατασκευή των δικτύων διανομής δεν είναι ένα ώριμο έργο, για να δικαιολογήσει τη μη χρηματοδότηση του έργου, παρ’ όλο που αναγνώρισε ότι η μελέτη κατασκευής των δικτύων διανομής νερού ολοκληρώνεται πολύ σύντομα. Άφησε, δηλαδή, εμμέσως να εννοηθεί, χωρίς όμως να αναλάβει σαφή δέσμευση, ότι θα συζητηθεί ενδεχομένως η ένταξη του στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έως το 2023-2027.

Χαρίτου: Απαξιώνετε τις αγροτικές ανάγκες της Ροδόπης

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε με έμφαση: “Το έργο καρκινοβατεί πάνω από είκοσι χρόνια και κάτω από το βάρος αυτής της μεγάλης καθυστέρησης θα έπρεπε στους σχεδιασμούς του υπουργείου να έχει προβλεφθεί σε ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα ενταχθεί η ολοκλήρωσή του και να μας το ανακοινώσετε. Διαφορετικά, δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή δεν υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο ποια έργα θα ενταχθούν στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ή το έργο ολοκλήρωσης του Φράγματος Ιασίου δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας. Γιατί, ούτε την τελευταία στιγμή εντάσσονται τα έργα, ούτε επικρατεί η λογική όποιος προλάβει!”.

Εξάλλου, με αφορμή την αναφορά του υφυπουργού ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος σε έργα του αγροτικού τομέα, ο Δημήτρης Χαρίτου επεσήμανε εμφατικά πως “συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης και δεν αρκούν οι διακηρύξεις και οι διαβεβαιώσεις”, και κάνοντας αναφορά στο φράγμα του Κομψάτου στον Ίασμο για το οποίο τόνισε πως “δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει προχωρήσει μελετητικά η ωρίμανση του έργου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αφού είναι ένα από τα 21 μεγάλα έργα που στα λόγια έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα τα προωθήσει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης”, διεμήνυσε ότι θα επανέλθει για το θέμα στη Βουλή.

Ο κ. Χαρίτου κατέληξε τονίζοντας: “Η Ροδόπη είναι μία κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή και τέτοια έργα όπως η κατασκευή των δικτύων διανομής νερού του Φράγματος Ιασίου ή η κατασκευή του Φράγματος Κομψάτου είναι έργα ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και για την περιοχή. Θα έπρεπε σήμερα να στείλουμε αισιόδοξα μηνύματα στους αγρότες, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που πιέζονται ασφυκτικά. Πολλοί σκέφτονται αν θα ξεκινήσουν τα ποτίσματα, λόγω της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αν θα κάνουν τις αναγκαίες καλλιεργητικές εργασίες λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, και αν ακόμη θα ρίξουν επιφανειακά λιπάσματα όταν η τιμή τους σε σχέση με πέρσι έχει υπερδιπλασιαστεί, παρά τα όσα εσείς ισχυρίζεστε ως κυβέρνηση ότι δήθεν στηρίζετε τον αγροτικό κόσμο”.

Δείτε το βίντεο από τη συζήτηση στη Βουλή:

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood