Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής, όπου κλήθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να ενημερώσει για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, συμμετείχε ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

“Σας έχουμε θέσει κ. Υπουργέ ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις, συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τα όπλα που έχει στείλει η χώρα μας στην Ουκρανία, και δυστυχώς απαντήσεις, ακόμη και εδώ στην Επιτροπή, δεν μας έχετε δώσει, ανέφερε εμφατικά ο κ. Χαρίτου, και τόνισε ακόμη:

“Δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές δυνάμεις να πληροφορούνται από τις δημόσιες αναφορές του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ και του Γερμανού Καγκελαρίου ότι η χώρα μας συνεχίζει να στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, και μάλιστα ότι θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που θα μας τα αντικαταστήσει με άλλα η γερμανική πλευρά. Αν δεν υπήρχε η πληροφόρηση που διέρρευσε, θα γνωρίζαμε μόνο αυτά που εσείς ενημερώνατε, ότι η χώρα μας θα στείλει μόνο τα κατασχεμένα καλάσνικοφ. Όμως αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία και ενώ η χώρα μας δέχεται αμφισβητήσεις και απειλές από πλευράς της γείτονος“.

Επιπλέον ο Βουλευτής της Ροδόπης υπογράμμισε: “Ανησυχούμε γιατί με τη λογική του κατευνασμού, του προβλέψιμου, και υπάκουου συμμάχου, που ακολουθείτε, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες αμφισβητήσεις σε βάρος της χώρας μας”.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Χαρίτου επεσήμανε: “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διορθωθεί η πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής σε μια κατεύθυνση πιο ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, που θα αξιοποιεί τις συμμαχίες και τις δομές όπου συμμετέχει η χώρα, ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές, σε όφελος των συμφερόντων της χώρας μας”.