Η Δ. Μιχαηλίδου αρνήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το Αλάν Κογιού Κομοτηνής

Στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου για τη μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού.
234235346-67_6

Στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου για τη μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού.

  • Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε αναρμόδια, ενώ ανέλαβε την ευθύνη από πλευράς κυβέρνησης να απαντήσει στα ερωτήματα του βουλευτή.

  • Αποποιήθηκε τις ευθύνες του υπουργείου που έχει την ευθύνη για τη μετεγκατάσταση των Ρομά.

  • Αρνήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στήριξης των Ρομά και υλοποίησης της κατασκευής των βασικών έργων υποδομής.

Το μείζον ερώτημα για το αν η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο μετεγκατάστασης του οικισμού Ρομά, Αλάν Κογιού Κομοτηνής, συζητήθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.

στην οποία απάντησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στην υφυπουργό τόνισε:

“Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου πλήττεται η πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι βέβαιο πως τα πιο αδύναμα τμήματά της όπως οι 1.500 Ρομά που διαβιούν στις παρυφές της Κομοτηνής, τη βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο”, σημείωσε ο κ. Χαρίτου, και πρόσθεσε: “Τα προβλήματα μεγεθύνονται και γίνονται αβίωτα όταν ζεις σε παραπήγματα χωρίς βασικές υποδομές αποχέτευσης και ύδρευσης, χωρίς ασφάλεια υγείας, σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και ακραίας φτώχιας, εν τέλει σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ίσως ο οικισμός του Αλάν Κογιού είναι από τους τελευταίους στη χώρα που αποτελεί κοινωνικά μια μαύρη τρύπα και σίγουρα δεν τιμά την κοινωνία μας”.

Ο βουλευτής υπενθύμισε τον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρηση έκτασης 100 στρεμμάτων από το ΥΠΑΑΤ το 2004, καθώς και την χωροθέτηση και τον χαρακτηρισμό της ως χώρου μετεγκατάστασης του οικισμού μέσω του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Κομοτηνής το 2012, που αποτέλεσαν το αρχικό στάδιο. “Με πολύ σοβαρή καθυστέρηση και τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν, φτάσαμε στην ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από τον Δήμο Κομοτηνής που αναμένει την έγκρισή του από το ΥΠΕΝ και την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος”, συμπλήρωσε, και συνέχισε: “Ως γνωστόν, είναι το πλαίσιο, η προϋπόθεση, για να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής των βασικών υποδομών, όπως οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, κ.ά. Έργα που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της δημοτικής αρχής αγγίζουν τα 10 εκ. ευρώ και είναι το αιτούμενο σήμερα για να οδηγηθούμε στη συνέχεια στη μόνιμη μετεγκατάσταση με την κατασκευή κατοικιών, σχολείων και άλλων αναγκαίων χώρων”. 

Ο κ. Χαρίτου υπενθύμισε ακόμη πως η Ειδική Γραμματεία Ρομά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας, είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων υποδομής. Όμως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του χωρικού σχεδίου δεν επέτρεψαν την αξιοποίησή της.

Τούτων δοθέντων ο κ. Χαρίτου έθεσε τα ερωτήματα:

“Σας ερωτώ, σήμερα που έχουν προχωρήσει τα πράγματα, αν θα εγκρίνετε χωρίς καθυστέρηση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής. Αν είναι στις προτεραιότητές σας η χρηματοδότηση της κατασκευής των βασικών έργων υποδομής και από ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τι ουσιαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ένταξης των Ρομά του Αλάν Κογιού θα λάβετε για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Πολιτεία, ώστε να υλοποιηθούν αύριο χωρίς καχυποψία λύσεις μετεγκατάστασής τους”.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, που ανέλαβε την ευθύνη να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει, δήλωσε από το υπουργικό έδρανο ότι είναι αναρμόδια και παρέπεμψε την απάντηση των ερωτημάτων που τέθηκαν από τον βουλευτή στο υπουργείο Εσωτερικών. Στην πραγματικότητα αποποιήθηκε τις ευθύνες του υπουργείου που έχει την ευθύνη για τη μετεγκατάσταση και αρνήθηκε να δεσμευτεί για το τι πρόκειται να γίνει.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε με έμφαση: “Άκουσα την απάντησή σας με μεγάλη έκπληξη, γιατί εγώ δεν μίλησα για το εθνικό σχέδιο στρατηγικής για τους Ρομά και την ένταξη σε αυτό, του Δήμου Κομοτηνής. Αντίθετα, σας έθεσα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν πρωτίστως το υπουργείο σας. Αντιλαμβάνομαι ότι επιχειρείτε να αποποιηθείτε ευθύνες. Είναι προφανές ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής επείγει να εγκριθεί ώστε να υπάρχει το πλαίσιο για να προχωρήσουν άλλες ενέργειες στη συνέχεια. Και φυσικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνδέεται άμεσα με τα ζητήματα των Ρομά και έχει την ευθύνη να απαντήσει για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση της κατασκευής των βασικών έργων υποδομής, όπως και των άλλων μεγάλων έργων κατασκευής κατοικιών, σχολείων, κ.ά.”.

Ο Δημήτρης Χαρίτου, μάλιστα, έδειξε τον δρόμο των αναγκαίων ενεργειών στην κ. Μιχαηλίδου: “Κυρία υφυπουργέ, πρέπει επιτέλους να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την χρηματοδότηση πρώτα από όλα των βασικών έργων υποδομής, οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, από το περιφερειακό πρόγραμμα, και στη συνέχεια των άλλων έργων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτός είναι ο δρόμος που έδειξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιήστε τον, κινηθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση, διαφορετικά είστε ανακόλουθη στα λόγια με τις πράξεις σας”.

Καταλήγοντας ο βουλευτής της Ροδόπης, διαβεβαίωσε πως “σε κάθε περίπτωση, αυτή τη λύση της μόνιμης μετεγκατάστασης, θα υλοποιήσει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση του τόπου που θα αναλάβει να κλείσει και αυτήν την πληγή που κακοφορμίζει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας”.

φωτό: xronos.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood