Χαρίτου: “Τροχοπέδη η ΕΤΑΔ, με ευθύνη της Κυβέρνησης, στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Κομοτηνής”

Στη Βουλή αναδεικνύει ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου τις μεγάλες δυνατότητες της παραλιακής ζώνης Φαναρίου-Αρωγής του Δήμου Κομοτηνής.
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (19)

Στη Βουλή αναδεικνύει ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου τις μεγάλες δυνατότητες της παραλιακής ζώνης Φαναρίου-Αρωγής του Δήμου Κομοτηνής, που έχει ενταχθεί δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, κυρίως μετά τη διάνοιξη του κάθετου άξονα Νυμφαίας-Βουλγαρίας και την κατακόρυφη αύξηση του οδικού τουρισμού.

Μια περιοχή, όμως, που όπως τονίζει ο βουλευτής, “ενώ μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης τουρισμού, δεν στηρίζεται από την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει συγκεκριμένο τουριστικό σχέδιο για την περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη, στάση που συμπίπτει με το έλλειμμα της κυβέρνησης για τον τουρισμό στην περιοχή”.

Ο κ. Χαρίτου με κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, υπογραμμίζει τη “μη αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής”, τα “κατεστραμμένα ακίνητα που συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης και πλήττουν τη δυναμική του τουρισμού”, και την “αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκμίσθωση παραθαλάσσιων εκτάσεων”.

Ο βουλευτής της Ροδόπης αξιώνει από την κυβέρνηση:

  • σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή,
  • ακίνητα της ΕΤΑΔ σε Φανάρι και Αρωγή να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στον Δήμο Κομοτηνής, και
  • να παρέμβει ώστε να αρθούν γενικότερα τα εμπόδια που βάζει η ΕΤΑΔ στην τουριστική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα ζητά ενημέρωση για τα ακίνητα που διαθέτει η ΕΤΑΔ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κομοτηνής· σε ποια έχει προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών και σε ποια έχουν υπογραφεί συμβάσεις αξιοποίησης.

Χαρίτου: "Τροχοπέδη η ΕΤΑΔ, με ευθύνη της Κυβέρνησης, στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Κομοτηνής"Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το έλλειμμα τουριστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής και η μη αξιοποίηση ακινήτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ.

Η παραθαλάσσια ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, που έχει ως επίκεντρο τους οικισμούς Φαναρίου και Αρωγής και τις ομώνυμες παραλίες, αποτελεί περιοχή μεγάλης σημασίας για την τουριστική αναπτυξιακή προσπάθεια και την τόνωση της τοπικής οικονομίας σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και οικονομικής κρίσης που πλήττει τους  εργαζόμενους και τη μικρή επιχειρηματικότητα.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του παραθαλάσσιου μετώπου, με αιχμή τη θάλασσα, το φυσικό περιβάλλον, τις λιμνοθάλασσες, έργα που υλοποιούνται όπως ο βιολογικός καθαρισμός, σε συνδυασμό με τις μεγάλες  δυνατότητες που δημιουργεί ο ελληνοβουλγαρικός κάθετος άξονας και ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας για τον οδικό τουρισμό από τους βόρειους γείτονες μας, μπορούν να καταστήσουν την ΠΕ Ροδόπης σημαντικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης.  

Όμως οι ενέργειες των παραγωγικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών του τουρισμού να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα, σκοντάφτουν στα εμπόδια της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα των ακίνητων  «φιλέτα» σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο της περιοχής. Αντί να αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία με βάση το δημόσιο συμφέρον και προς όφελος της περιοχής, αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική της ανάπτυξη, με την αδικαιολόγητη ανοχή της κυβέρνησης, που συμπίπτει με το έλλειμμα της δικής της πολιτικής για τον τουρισμό στην περιοχή.

Πρόκειται για κατεστραμμένα ακίνητα, εγκαταλελειμμένους χώρους που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες δίπλα στο κύμα, συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης και πλήττουν την δυναμική του τουρισμού με σοβαρή ευθύνη της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΤΑΔ.

Ενώ την ίδια στιγμή η ΕΤΑΔ προχωράει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση τις διαγωνιστικές διαδικασίες, στις αρχές Ιουνίου, όταν έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, για την εκμίσθωση παραθαλάσσιων εκτάσεων για την εγκατάσταση αναψυκτηρίων,  ένδειξη της ανευθυνότητας και της υποβάθμισης της περιοχής.

Τη ίδια πολιτική ακλουθεί και στην εκμίσθωση εγκαταλελειμμένων για χρόνια εκτάσεων, όπως η παραλιακή ζώνη δίπλα στο λιμάνι Φαναρίου με οικονομικούς όρους που δεν ανταποκρίνονται στο τουριστικό προφίλ της περιοχής, γι’ αυτό άλλωστε παραμένουν αναξιοποίητες σε βάρος τελικά της περιοχής και του δημοσίου συμφέροντος.

Ακόμη και το έργο «Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου», για την ανάπλαση της εγκαταλελειμμένης για δεκαετίες έκτασης δίπλα από τον camping Φαναρίου και την δυτική παλιά Πλαζ, που εκτελείται σήμερα από την ΕΤΑΔ μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Περιφέρειας, η ολοκλήρωση του καθυστερεί σημαντικά.

Επειδή η παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα η περιοχή του Φαναρίου, έχει ενταχθεί δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας, κυρίως μετά τη διάνοιξη του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα και την κατακόρυφη αύξηση του οδικού τουρισμού στην περιοχή και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης.

Επειδή η ΕΤΑΔ με τη μέχρι σήμερα παρουσία της στην περιοχή  αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη και δεν υπηρετεί, ενώ όφειλε, το δημόσιο συμφέρον.

Επειδή η ευθύνη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, όπως επίσης και η ευθύνη για τις πολιτικές που ασκεί η ΕΤΑΔ.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  1. Ποιο είναι το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της κυβέρνησης για την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και ιδιαίτερα για το παραθαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής;

2.Εντάσσεται η ΕΤΑΔ στους σχεδιασμούς αυτούς και αν όχι τι μέτρα θα λάβετε ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θέτει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;

3.Είναι στις προθέσεις σας να ενεργήσετε ώστε να παραχωρηθούν στην αυτοδιοίκηση ακίνητα που διαθέτει η ΕΤΑΔ σε Φανάρι και Αρωγή, ειδικότερα στον Δήμο Κομοτηνής που έχει κατά καιρούς καταθέσει τεκμηριωμένα αιτήματα παραχώρησης και αξιοποίησής τους;

Ζητούμε ο αρμόδιος Υπουργός να μας καταθέσει εγγράφως:

Τα ακίνητα που διαθέτει η ΕΤΑΔ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κομοτηνής.

Σε ποια από τα ακίνητα αυτά έχει προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών.

Σε ποια από τα ακίνητα αυτά έχουν υπογραφεί συμβάσεις αξιοποίησης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood