[VID] Ιλχάν Αχμέτ: Έστειλε “συστημένα” μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

Έκανε απολογισμό έργου και ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - Τι είπε για τις επιθέσεις που δέχεται από διάφορους κύκλους το τελευταίο χρονικό διάστημα - Πώς σχολίασε την (μη) εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
ilhan ahmet 1

Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, σε μια εμπεριστατωμένη πολιτικά – όπως το συνηθίζει, άλλωστε – εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, έστειλε “συστημένα” μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Διεκδικητικός – Χρήσιμος – Αποτελεσματικός

“Γνώμονας της πολιτικής μου παρουσίας στη Ροδόπη όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε πάντοτε ο συνδυασμός της μάχης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, της άσκησης δυναμικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και η αποτελεσματικότητα ως προς την υλοποίηση των στόχων”, τόνισε χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας γιατί συγκαταλέγεται στα πιο παραγωγικά μέλη του κοινοβουλίου και γιατί είναι ο πιο πετυχημένος βουλευτής της μειονότητας. 

Και πρόσθεσε με νόημα: “Διεκδικητικός, χρήσιμος και αποτελεσματικός, είναι το τρίπτυχο που διέπει τις παρεμβάσεις μου και χαρακτηρίζει τις πολιτικές μου αρχές. Δίπλα στον πολίτη, στον καθημερινό άνθρωπο του νομού μας, χωρίς θρησκευτικούς, φυλετικούς ή ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Σε αυτή την πορεία θα συνεχίσω και στο μέλλον, ανεξάρτητα αν κάτι τέτοιο δυσαρεστεί όσους είχαν μάθει στη Ροδόπη η πολιτική να ασκείται στη βάση διαχωρισμών και στερεοτύπων”.

Ξανά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο Ιλχάν Αχμέτ ανακοίνωσε και την εκ νέου υποψηφιότητά του με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εν όψει των επερχόμενων εκλογών:

“Θα ήθελα σήμερα να σας ανακοινώσω ότι θα είμαι παρών και στη νέα εκλογική αναμέτρηση, με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, εκτιμώντας ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα αναδείξει το Κίνημά μας και τον νέο μας αρχηγό, τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων”, σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: “Είμαι περήφανος για το έργο που κάναμε στη Ροδόπη από το 2017, οπότε εντάχθηκα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη συνέχεια στο Κίνημα Αλλαγής, όπως και για την αμέριστη συμβολή σε αυτό το έργο της αείμνηστης προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά.

Δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια μεγάλους και σημαντικούς αγώνες κατορθώνοντας να φέρουμε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πρώτο πανελλαδικά με 22% στον νομό μας, και σε ό,τι με αφορά να διατηρώ την πρωτιά σε σταυρούς μεταξύ των 21 συναδέλφων μου στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.

Πρέπει να πω σε αυτό το σημείο, σε όσους προσπαθούν να προσδώσουν μεταφυσικές ή άλλες φορές και συνωμοτικές διαστάσεις στην πολιτική δυναμική του Ιλχάν Αχμέτ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που πήρε μέρος από το 2004 και μετά, ότι μυστικά αυτού του είδους στην πολιτική δεν υπάρχουν. Το μόνο ζητούμενο είναι να είσαι κοντά στον Λαό και να μην τον εγκαταλείπεις στα δύσκολα για τη διασφάλιση προσωπικού οφέλους!

Ε, λοιπόν, από την πλευρά μου, δεν εγκατέλειψα ποτέ τους συμπολίτες μου, και βρέθηκα δίπλα τους σε όλες τις καταστάσεις και τις συνθήκες, στα καλά και στα άσχημα, δίνοντας πάντοτε τη μάχη της Ροδόπης και των συμφερόντων της.

Για εκείνους που πιστεύουν ότι θα κουραστώ να δίνω τις μάχες μου, ας ψάξουν αλλού για κουρασμένους.

Για όσους εκτιμούν ότι θα συμβιβαστώ, ας ψάξουν αλλού για συμβιβασμένους.

Για τους φίλους που θεωρούν ότι θα κάνω εκπτώσεις στις αρχές μου, ας περιμένουν την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνουν τα ψώνια τους…

Η αδικημένη Θράκη, γέφυρα ειρήνης και νησίδα σταθερότητας

“Βρισκόμαστε, πολιτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά, ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή μετά την περίοδο των μνημονίων. Η Θράκη κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο νέο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων. Από την πλευρά μας φιλοδοξούμε να είναι η Θράκη γέφυρα Ειρήνης και Φιλίας ανάμεσα στους γειτονικούς Λαούς. Νησίδα σταθερότητας σε έναν κόσμο ταραγμένο και ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Διαχρονικά άλλωστε αυτή ήταν και η προσδοκία και ο στόχος της Μειονότητας μας. Να αποτελούμε γέφυρα Ειρήνης και όχι εστία εντάσεων και αναταραχών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία με την αντίθετη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας ρωσική εισβολή, επικαιροποιεί με δραματικό τρόπο την ανάγκη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών”, υπογράμμισε ακόμη ο Ιλχάν Αχμέτ, και συνέχισε: Η Θράκη παράλληλα κατέχει την θλιβερή πρωτιά στο χαμηλότερο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας. Πρωτιά στην φτώχεια, την ανεργία, τους αναπτυξιακούς δείκτες. Είναι μια θέση που δεν μας αξίζει. Και γεννά απορίες πώς μια γεωγραφική περιοχή με τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Θράκης, με τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, την σύνθεση του πληθυσμού της, την γειτνίαση της με την Ευρώπη και την Ανατολή, έχει μείνει τόσο πίσω στους δείκτες ευημερίας. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιστρέψουμε αυτή την απογοητευτική εικόνα. Δεν μας ταιριάζει, δεν μας αξίζει, δεν πρόκειται ποτέ να την αποδεχτούμε μοιρολατρικά και να παραιτηθούμε από την διεκδίκηση για την έξοδο από το σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ από το 2015 και μετά είναι εξίσου συνυπεύθυνες για αυτό που συμβαίνει”.

[VID] Ιλχάν Αχμέτ: Έστειλε "συστημένα" μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση37 χρόνια από τον εκλογικό θρίαμβο του Ανδρέα Παπανδρέου με 46%

Αξίζει να σημειωθεί, πως η συνέντευξη του Ιλχάν Αχμέτ συνέπεσε με τη συμπλήρωση 37 ετών από τη μεγαλειώδη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 46%. “Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση που συμπίπτει με μια ιστορική ημερομηνία για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η 2α Ιουνίου 1985, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε μια δεύτερη τετραετία στην διακυβέρνηση της χώρας, με τον εκλογικό θρίαμβο του 46% των ψήφων”, ανέφερε ο βουλευτής.

Η περίοδος της πανδημίας

Ειδική αναφορά ο Ιλχάν Αχμέτ έκανε και για την περίοδο της πανδημίας του Covid-19: “Η σημερινή είναι μια συνάντηση που καθυστέρησε αρκετούς μήνες εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας, που τόσο πολύ κόστισε σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα σε απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Μια υγειονομική κρίση που προκάλεσε τεράστια ανασφάλεια στην παγκόσμια κοινότητα, θέτοντας νέες προκλήσεις για την λειτουργία των θεσμών και την διασφάλιση των ατομικών μας ελευθεριών, αλλά και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την μεγάλη αξία του Κράτους Πρόνοιας και του δημόσιου χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Στην Ροδόπη, όλους αυτούς τους μήνες, δώσαμε την μάχη της ενημέρωσης των πολιτών, όλων των ομάδων του πληθυσμού για την ανάγκη του εμβολιασμού τους και της τήρησης των μέτρων που διασφαλίζουν την ατομική υγιεινή και την δημόσια υγεία. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που αναγκάστηκα ως βουλευτής να υποκαταστήσω κρατικές λειτουργίες, καθώς ήταν εμφανής η φοβικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε για μια ακόμη φορά ο πληθυσμός της Μειονότητας, τα στερεότυπα που διακινήθηκαν στην κοινωνία, ο αγώνας που χρειάστηκε να δοθεί για να ανοίξει έστω και ένα εμβολιαστικό κέντρο στην Φιλλύρα, αλλά και οι υπερβολές που υπήρξαν σχετικά με την τέλεση των θρησκευτικών εθίμων, το 2021″.

“Αυτά που πετύχαμε να γίνουν πράξη από το 2019”

Ο Ιλχάν Αχμέτ απαρίθμησε 12+1 κορυφαίες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του:

1. Ειδική στρεμματική ενίσχυση για ορεινές μειονεκτικές περιοχές

Συμπεριλαμβάνεται πλέον στο πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη (σελ. 103), ως εξής: “Γ. Οικονομική στήριξη των παραγωγών: – «Απ’ ευθείας χρηματική ενίσχυση (επιδότηση) από την Ε.Ε. για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές οι οποίες καλλιεργούν ως επί το πλείστον καπνό ποικιλίας Μπασμά, ώστε να καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος από τις χαμηλές αποδόσεις του παραγόμενου προϊόντος στο χωράφι. Συσχέτιση της απ’ ευθείας ενίσχυσης με το συνολικό εισόδημα του παραγωγού και ορισμός ως δικαιούχων των παραγωγών που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω ενός αποδεκτού ελάχιστου εισοδήματος. – Απ’ ευθείας χρηματική ενίσχυση στους μικρούς παραγωγούς μέχρι δέκα στρεμμάτων, ώστε να ανταποκρίνεται το εισόδημά τους σε ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης. Υπάρχει σχετική μελέτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

2. Πρωτοβουλία για αποζημίωση καπνοπαραγωγών από απώλειες εισοδήματος έτους 2018. Διασφαλίζονται 4,2 εκατομμύρια ευρώ για τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης.

Έγιναν τρεις επίκαιρες ερωτήσεις, συστάθηκε ειδική επιστημονική επιτροπή, διεκδικήθηκε από τρεις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ και δύο του ΣΥΡΙΖΑ. Δόθηκε με τη μορφή κορωνοενίσχυσης με 90 ευρώ κατά στρέμμα μετά από ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων και με ειδική παρέμβαση της προέδρου της Διακομματικής για τη Θράκη.

3. Μεταβολή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις παραγωγών σε προανθικό στάδιο

9 Μαΐου συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση για τις αποζημιώσεις από παγετό σε προανθικό στάδιο στη Ροδόπη για το κεράσι, και 20 Μαΐου εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ με την ΚΥΑ για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την καταβολή των αποζημιώσεων.

4. Μη κατάργηση της έδρας του Διοικητικού Εφετείου Θράκης στην Κομοτηνή

Στις 9 Μαΐου ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας ανακοίνωσε σε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την οριστική απόφαση της κυβέρνησης περί μη κατάργησης ή συγχώνευσης του Διοικητικού Εφετείου Θράκης στην Κομοτηνή, τονίζοντας: «Εφετειακή έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να κλείσει στην Ελλάδα».

5. Απάντηση Τσακλόγλου για 12%: «Η κυβέρνηση παραδέχθηκε το πρόβλημα, μίλησε για επανασχεδιασμό, και εν τέλει εξέδωσε ΚΥΑ μέσα σε ενάμιση μήνα»

Στις 13 Απριλίου ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Τσακλόγλου, απαντά σε ερώτηση για τα προβλήματα στην εφαρμογή του 12%. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες ερωτήσεις από το 2016 για το ίδιο θέμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια της ΝΔ. Ακολούθησε στις 17 Απριλίου επιστολή προς τον Ιλχάν Αχμέτ από τον κ. Χρήστο Γιορδαμλή, με το εξής περιεχόμενο: «Ευχαριστούμε για τις ενέργειές σας. Είναι σημαντικό να υπάρξει πίεση ώστε να εκδοθούν άμεσα και οι υπουργικές αποφάσεις που ακολουθούν τον νόμο όπως και οι σχετικές εγκύκλιοι εφαρμογής ώστε επιτέλους να τακτοποιηθεί το θέμα. Στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση». Εν τέλει, υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου η ΚΥΑ για το 12% επιδότησης εργασίας στις επιχειρήσεις της ΑΜ–Θ.

6. Αποκατάσταση αδικίας για συμπερίληψη πτυχιούχων της ΕΠΑΘ με εξομοίωση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στον κλάδο ΠΕ 70

Μετά από ερώτηση που κατατέθηκε προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων στις 21 Ιουλίου 2020, δόθηκε τελικά λύση και πλέον αποκαταστάθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα μουσουλμάνων δασκάλων αποφοίτων της ΕΠΑΘ που είχαν κάνει εξομοίωση στα πτυχία τους και μέχρι τότε δεν είχαν το δικαίωμα να μετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους στον κλάδο ΠΕ 70.

7. Δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στη Φιλλύρα

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 24 Μαΐου 2021 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στη Φιλλύρα, όταν έως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κανένα για να καλύψει τον Δήμο Αρριανών.

8. Δικαίωση των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων τεσσάρων χρόνων ενώπιον δύο διαφορετικών κυβερνήσεων η απόφαση για τη στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αρριανών

Στις 17 Ιουλίου 2020 συναντώνται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ιλχάν Αχμέτ ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, και ο δήμαρχος Αρριανών, Αχμέτ Ριτβάν. Ο υφυπουργός γνωστοποιεί την απόφαση του Υπουργείου του για τη στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του συγκεκριμένου Δήμου με έναν μόνιμο αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό κατηγορίας Π.Ε. και έναν μόνιμο πολιτικό μηχανικό επίσης Π.Ε.

9. «Αναπτυξιακός Νόμος χωρίς τη Θράκη πρωταγωνίστρια και ατμομηχανή της ανάπτυξης δεν νοείται»

Την 1η Φεβρουαρίου 2022 ο Ιλχάν Αχμέτ πιάνει στον ύπνο την κυβέρνηση όταν κατά τη συζήτηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, καταγγέλλει από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχει μέσα σε αυτόν ειδική μέριμνα για τους νομούς της Θράκης! Ακολουθεί έκτακτη σύσκεψη με πρωτοβουλία του κ. Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, της Ντόρας Μπακογιάννη και βουλευτών της ΝΔ, όπου αποφασίζονται ειδικά κίνητρα για τη Θράκη, πλην όμως για πρώτη φορά διαχωρίζονται οι νομοί σε δύο κατηγορίες κινήτρων με απαράδεκτο τρόπο!

10. Κατασκευή νέας συνοριακής γέφυρας στους Κήπους του Έβρου

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 ανακινείται το ζήτημα της κατασκευής νέας γέφυρας στους Κήπους του Έβρου με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Στις 5 Οκτωβρίου 2021 ανακοινώνεται η απόφαση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για το έργο με χρονικό ορίζοντα δεκατριών μηνών. Στις 26 Μαΐου 2022 ανακοινώνεται ότι εντός 12 μηνών θα κατατεθεί η μελέτη του έργου και σε συνεργασία με την Τουρκία ο τύπος της γέφυρας θα είναι καλωδιωτός.

11. «Ηχηρό μήνυμα του κόσμου της αγοράς για να κερδηθεί το στοίχημα της ομαλής επανεκκίνησης»

Στις 21 Απριλίου 2021 και εν μέσω γενικευμένου lock down πραγματοποιείται στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία του Ιλχάν Αχμέτ, κοινή σύσκεψη όλων των φορέων της αγοράς στο ΕΒΕ Ροδόπης με στόχο την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Τα αιτήματα μεταφέρονται άμεσα υπό τη μορφή παραστάσεων, αναφορών και ερωτήσεων, σε στη Βουλή και σε υπουργεία, και λαμβάνονται δεκάδες απαντήσεις, άλλοτε ικανοποιητικές και άλλοτε όχι.

12. Η κυβέρνηση δίνει χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Στην απάντηση της ΥΠΠΟ, Λίνας Μενδώνη, στη σχετική ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ, τονίζεται για πρώτη φορά μετά την καταστροφή από πυρκαγιά της οροφής του ιστορικού μνημείου, οτι: ” – το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο φθάνει έως τα τέλη του έτους 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό της ΑΜ-Θ 2014-20 ανέρχεται στα 3.428.876 € / – εκπονείται ερευνητικό πρόγραμμα του Ε.Μ.Π. για την τεκμηρίωση του φορέα και της μορφής της τετράρριχτης δρύινης στέγης του τεμένους / – θα λειτουργήσει ιστοσελίδα με πληροφοριακό υλικό για την αποκατάσταση του μνημείου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.

  • Πόρισμα Διακομματικής:

«Η πίστη στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού δεν υπαγορεύονται με αποφάσεις επιτροπών».Υπό αυτή την κεντρική θέση, ο Ιλχάν Αχμέτ, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στην ειδική συνεδρίαση για την παρουσίαση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής, έκανε ιδιαίτερες αναφορές σε αναπτυξιακά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν την Θράκη. Αρχικά ευχαρίστησε τόσο την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη όσο και τους συναδέλφους του από το Κίνημα Αλλαγής, Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο, που ως τακτικά μέλη της επιτροπής τού έδωσαν την δυνατότητα να μετάσχει στις συνεδριάσεις και να αναπτύξει τις απόψεις του με τη ιδιότητα του βουλευτή που εκλέγεται στην Θράκη για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. Στη συνέχεια, απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο προς τους συναδέλφους του βουλευτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Σε αυτήν την περιοχή χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές και θρησκευτικές αναφορές, και ξεχωριστές πολιτισμικές ταυτότητες, καλούμαστε να υπερβούμε τις διαφορές μας και να ζήσουμε ειρηνικά αποτελώντας ένα πρότυπο συμβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο βουλευτής απαρίθμησε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εμπέδωση των πολιτικών ισονομίας και ισοπολιτείας στη Θράκη.

Ειδική αναφορά έκανε στην πτώση της μπάρας του ορεινού όγκου από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη το 1996, στην ποσόστωση για την είσοδο των παιδιών της μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια από τον Γιώργο Παπανδρέου ως υπουργό Παιδείας το 1995, καθώς και στην κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας από τον Αλέκο Παπαδόπουλο στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη το 1999.

«Η πίστη, όμως, στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού, δεν υπαγορεύονται με αποφάσεις επιτροπών, όσο κι αν αυτές οι προθέσεις είναι καλοπροαίρετες», τόνισε εμφατικά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα η πρότασή για την ειδική στρεμματική ενίσχυση για τους μικρούς κλήρους αγροτών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Θράκης.

Δεν παρέλειψε ακόμη να ασκήσει κριτική στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για μέτρα που κατά τη γνώμη του βλάπτουν τη μειονότητα όπως τα προεδρικά διατάγματα για τις μουφτείες αλλά και η απόσυρση της ποσόστωσης μουσουλμάνων μαθητών για την είσοδό τους στο πυροσβεστικό σώμα από την σημερινή κυβέρνηση.

Εξάλλου, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ, επεσήμανε πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για σιδηροδρομική Εγνατία όταν η Θράκη δεν διαθέτει καθόλου τρένο τα τελευταία τρία χρόνια!

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κίνημα Αλλαγής με καλή πίστη θα παρακολουθήσει την υλοποίηση όλων των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την διακομματική, προκειμένου να έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη στη Θράκη.

Χαρακτηριστικά σημεία από την τοποθέτησή του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την παρουσίαση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής:

-«Μιλάμε για τη Θράκη που αδίκησαν και την άφησαν στη γεωγραφική απομόνωση με μπόλικη εθνική καχυποψία για πολλές δεκαετίες».

-«Οι πολίτες της μειονότητας στη Θράκη είμαστε οι πρώτοι που υφιστάμεθα τις συνέπειες από την περίοδο των παγετώνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και οι τελευταίοι που αισθανόμαστε τη θέρμη από τη βελτίωσή τους».

-«Θα ήθελα να θυμίσω στην προηγούμενη Κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με αποφάσεις της και προεδρικά διατάγματα επενέβη άσχημα στη λειτουργία των μουφτειών σε υπέρογκο βαθμό, κάτι που πρέπει να ανακληθεί».

-«Η Κυβέρνηση της ΝΔ αφαίρεσε το δικαίωμα της ποσόστωσης από τους μουσουλμάνους μαθητές για τις πυροσβεστικές σχολές, θέμα για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση».

-«H εκπαίδευση της μειονότητας πρέπει να είναι ισότιμη με τη δημόσια στα μειονοτικά σχολεία ως δικαίωμα επιλογής του μειονοτικού πολίτη».

-«Με χαρά υποδέχομαι το γεγονός ότι η διακομματική επιτροπή ενσωμάτωσε στο πόρισμα την πρότασή μου για ειδική ενίσχυση αγροτών σε ορεινές περιοχές».

-«Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει παρών προκειμένου με καλή πίστη να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση των μέτρων για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη στη Θράκη».

[VID] Ιλχάν Αχμέτ: Έστειλε "συστημένα" μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση«Η Ελλάδα χρειάζεται σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα μάχεται για τους πολλούς και όχι για τις ολιγαρχίες»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε, ο Ιλχάν Αχμέτ, ανέφερε:

  • Για τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης

“Η κυβέρνηση σταθερά υποβαθμίζει τον ρόλο των περιφερειακών ΜΜΕ. Από τη λίστα Πέτσα ευνοήθηκαν τα κεντρικά ΜΜΕ ενώ αγνοήθηκαν εντελώς τα μειονοτικά μέσα ενημέρωσης της Θράκης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει σταθερούς και ακατάλυτους δεσμούς με τα περιφερειακά ΜΜΕ και σε αυτό το πλαίσιο τα στήριξε όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση της αντιπολίτευσης και θα τα στηρίξει και στο μέλλον από όποια θέση κατέχει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές”.

  • Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα

“Ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονιακή υποχρέωση και σήμερα με σκανδαλώδη τρόπο εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ με αποτέλεσμα να σωρεύονται υπερκέρδη για τους παρόχους ενέργειας σε βάρος των συμφερόντων των πιο ευάλωτων καταναλωτών. Δυστυχώς η ΝΔ, είτε ως επιτελικό κράτος είτε ως επανίδρυση κράτους, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ένα άδικο και στενά κομματικό κράτος που εξυπηρετεί συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων και όχι τα πλατιά συμφέροντα των πολιτών”.

  • Για την ανάπτυξη της Θράκης και τις αμερικάνικες βάσεις στην Αλεξανδρούπολη

“Καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν απομακρύνουμε τον κίνδυνο του πολέμου. Εμείς στη Βουλή υπερψηφίσαμε την ελληνοαμερικανική συμφωνία διότι δεν είμαστε λαϊκιστές ώστε να αρνούμαστε τη θωράκιση της χώρας έναντι οποιασδήποτε απειλής. Από την άλλη όμως καταθέσαμε τις ισχυρές μας επιφυλάξεις γιατί αυτές οι αμερικανικές βάσεις δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν θα καταστήσουμε την Ελλάδα εις το διηνεκές σημείο τοποθέτησης αμερικανικών βάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ιδιομορφία ως κόμμα, στην αντιπολίτευση να είναι αντιαμερικάνοι, και ως κυβέρνηση φιλοαμερικάνοι. Η καλύτερη εξωτερική πολιτική για εμάς είναι οι καλές διμερείς σχέσεις, της ενεργούς διπλωματίας της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη Θράκη δεν μπορεί ο Έβρος να έχει κίνητρα της τάξης του 70% και η Ροδόπη με την Ξάνθη έως 35%. Αυτό δημιουργεί μια de facto ανισορροπία στην ανάπτυξη της Θράκης”.

  • Για τις πιθανές πρόωρες εκλογές: «Η Ελλάδα χρειάζεται σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα μάχεται για τους πολλούς και όχι για τις ολιγαρχίες»

“Είμαστε πανέτοιμοι στο γραφείο μου και στο ΠΑΣΟΚ για εκλογές όποτε κι αν τις προκηρύξει ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι θα τις κάνει στο τέλος της τετραετίας και μένω σε αυτή τη θεσμική του δέσμευση. Από την άλλη, τα οικονομικά προβλήματα ίσως τον οδηγήσουν σε δεύτερες σκέψεις. Ο χρονικός ορίζοντας νομοθέτησης της κυβέρνησης για κάποιες παροχές είναι έως τα τέλη Ιουνίου. Από εκεί και μετά το δημόσιο χρέος αυξάνεται συνεχώς και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ο πόλεμος επίσης είναι μια άγνωστη παράμετρος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εμείς, με γνώμονα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει θερινά τμήματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και να λειτουργήσει κανονικά τη Βουλή, την καλούμε να βάλει εδώ και τώρα πλαφόν στη λιανική τιμή της βενζίνης και να μειώσει τους φόρους που τη βαραίνουν. Όπως και στο πετρέλαιο και στο ρεύμα. Εάν πάρει η κυβέρνηση αυτού του είδους τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, είμαστε έτοιμοι να την στηρίξουμε”.

  • Για τις υψηλές τιμές βενζίνης στη Ροδόπη σε σχέση με τη Βουλγαρία

“Είμαι ο πρώτος βουλευτής που ζήτησε για τη Ροδόπη ειδικό φορολογικό καθεστώς ανάλογο με εκείνο που υπάρχει στην Τεργέστη της Ιταλίας. Και για τον λόγο αυτό, και για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα, με ευχαρίστησαν και οι πρατηριούχοι της Ροδόπης και ο πανελλήνιος σύνδεσμός τους. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δεκτή αυτή την πρόταση επειδή ακριβώς η γειτνίαση με τη Βουλγαρία οδηγεί σε μεγάλη εκροή συναλλάγματος και απώλειας φόρων για το ελληνικό κράτος. Και να αφορά το ειδικό αυτό καθεστώς στην τιμή της βενζίνης αποκλειστικά τους μόνιμους κατοίκους της Ροδόπης στο πρότυπο των απαλλαγών από τα διόδια. Και αναλόγως να συμβεί για όποιες άλλες περιοχές της χώρας έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα να απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από συνοριακές διαβάσεις όπου η βενζίνη πωλείται πολύ φθηνότερα στο γειτονικό κράτος. Η πρότασή μου έχει κατατεθεί στην Διακομματική, αποτελεί και πρόταση του ΠΑΣΟΚ, και περιμένουμε να υλοποιηθεί. Βέβαια υπάρχουν ισχυρά κέντρα τα οποία αντιδρούν με τη λογική του αθέμιτου ανταγωνισμού. Όμως καταρρίπτεται αυτό το επιχείρημα από τη στιγμή που αφορά συγκεκριμένους μόνο νομούς που γειτνιάζουν με γειτονικά κράτη”.

  • Για τη Διακομματική Επιτροπή: “Τελευταία ευκαιρία για τη Θράκη – Το φράγμα Κομψάτου είναι εθνικής στρατηγικής σημασίας όπως και οι ενισχύσεις για τον καπνό και τους μικροκαλλιεργητές”

“Κατέθεσα πρόταση στη Βουλή για να συσταθεί μια ειδική επιτροπή παρακολούθησης του πορίσματος.  Αυτό σημαίνει ότι η εκτελεστική εξουσία από εδώ και στο εξής θα λογοδοτεί για την πορεία υλοποίησης του πορίσματος της διακομματικής. Η πρότασή μας έγινε δεκτή και είμαστε εδώ από τον Σεπτέμβριο για να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησής της. Εάν και αυτή τη φορά δεν γίνουν πραγματικότητα όσα προβλέπονται στο πόρισμα της Διακομματικής, η Θράκη, λυπάμαι να πω ότι δεν έχει μέλλον. Για παράδειγμα, εάν δεν γίνει το φράγμα του Κομψάτου, σε 15 χρόνια δεν θα υπάρχει νερό για να ποτίζονται τα βαμβάκια στον κάμπο της Ροδόπης. Ποιος άραγε θα μείνει εδώ για να κρατήσει τη Θράκη όρθια; Το φράγμα Κομψάτου είναι εθνικής στρατηγικής σημασίας όπως και οι ενισχύσεις για τον καπνό και τους μικροκαλλιεργητές. Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Θράκη η άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση του πορίσματος”.

  • Για τις επιθέσεις που δέχεται από διάφορους κύκλους το τελευταίο χρονικό διάστημα:

“Το τελευταίο διάστημα είναι δεδομένο ότι υπάρχει κάποια ανησυχία σε κάποιους κύκλους. Για παράδειγμα, ένας μειονοτικός δημοσιογράφος που κατ΄ εμέ δεν έχει κανένα στοιχείο αντικειμενικότητας, έγραψε ότι ο Ιλχάν και ο Ευριπίδης είναι μεγάλοι ψεύτες γιατί τα 90 ευρώ για τα καπνά δεν θα δοθούν στη μειονότητα. Αυτό είναι μια ψευδής είδηση που έχει ως σκοπό να οδηγήσει τον πληθυσμό σε ανησυχία, να προκαλέσει αντιδράσεις, και εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Αυτή η είδηση προσβάλει την ίδια τη Μειονότητα. Σε κάποιους άλλους δεν αρέσει η παρουσία μου γιατί έχω και απόκλιση από το μοντέλο του κλασσικού μειονοτικού βουλευτή. Αυτό το μοντέλο κατά αυτούς είναι ο μειονοτικός βουλευτής να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με μειονοτικά θέματα και να μη νοιάζεται για την ολική ανάπτυξη της περιοχής. Συγνώμη, εγώ τρεις φορές εκλέχτηκα μόνο με τη δύναμη του Λαού. Δεν με στήριξαν ποτέ, κέντρα, θεσμοί, παράκεντρα. Η πολιτική μου επιβραβεύτηκε σε όλους τους τομείς. Ποια είναι αυτή η πολιτική; Ενισχύουμε οικονομικά τη Μειονότητα σε όλα τα επίπεδα, χωρίς όμως να έχω αφήσει στο παραμικρό και την υπεράσπιση και των δίκαιων και νομίμων αιτημάτων της όσον αφορά τα κλασσικά της δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο μιλάμε για βελτίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης ως δικαίωμα επιλογής του μειονοτικού πολίτη αυτής της χώρας.  Στο πόρισμα της Διακομματικής άλλωστε υπάρχει ομόφωνη απόφαση για στήριξη αυτών των σχολείων. Τα Βακούφια που θα πρέπει να στηρίξουμε για να διατηρηθούν τα θρησκευτικά ιδρύματα της Μειονότητας. Με νόμο ψηφισμένο από το 2007 προβλέπονται εκλογές που δεν γίνονται. Είναι ένα πάγιο αίτημα που πρέπει να στηριχθεί. Από εκεί και μετά εφόσον ένας βουλευτής προέρχεται από τη Μειονότητα δεν σημαίνει ότι δεν θα παλέψει για όλη την περιοχή του. Διότι η μάχη κερδίζεται μόνο αν συλλογικά ενεργείς και πράττεις στο νομό σου. Δεν ήμουνα ποτέ εκπρόσωπος μικρών ομάδων ή μαγαζιών, συμφερόντων οικονομικών, αθλητικών ή οποιονδήποτε άλλων. Θέλω να βοηθήσω στο σύνολο την περιοχή μου μέσα σε ένα κλίμα πολιτισμού και δημοκρατίας”.

  • Για τον θόρυβο σχετικά με την (μη) εκλογή του Φερχάτ Οζγκιούρ στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

“Σε ό,τι αφορά τον πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ κάποιοι στη Μειονότητα αρθρογραφούν υποστηρίζοντας ότι η μη εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του θα ήταν καταπάτηση μειονοτικού δικαιώματος. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει ποσόστωση για την Μειονότητα. Εμείς ως προοδευτικοί πολίτες είμαστε υπέρ των ποσοστώσεων. Και αν υπήρχε τέτοια ποσόστωση για εκλογή μειονοτικού, καλώς να υπήρχε. Όμως δεν υπάρχει. Απλά ο κ. Οζγκιούρ δεν εκλέχθηκε στην πραγματικότητα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Υποχρεώθηκαν όμως κάποιοι σύντροφοί του που εκλέχθηκαν να παραιτηθούν προκειμένου εκείνος να καταλάβει μια θέση. Είναι εσωτερικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ και το σέβομαι. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να το παρουσιάζουν αυτό ως μειονοτικό θέμα. Ότι δηλαδή κάποιοι αντιδρούν στην παρουσία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι μειονοτικός. Απλά δεν εκλέχθηκε. Η δημοκρατία δεν είναι καλή όταν εκλεγόμαστε και όταν δεν εκλεγόμαστε υπάρχει πρόβλημα. Κανένας δεν εμπόδισε να ψηφιστεί ο κ. Οζγκιούρ ούτε φυσικά μπορείς να κατηγορείς τον συνάδελφό σου ότι σου έκλεψε την έδρα. Αν συνέβη αυτό ας πήγαινες στο εκλογοδικείο. Από αυτό το συμβάν προκύπτει ότι το κάθε τι προσπαθούν να το παρερμηνεύσουν. Αυτά τα πράγματα εμένα με ενοχλούν. Η Δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στη λαϊκή βούληση”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood