«Εθνική και ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας – Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού στην Κομοτηνή η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με ομιλητές, τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ και πρώην υπουργό εθνικής άμυνας Φράγκο Φραγκούλη, και τον βουλευτή Ροδόπης ΝΔ και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Την εκδήλωση άνοιξε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και χαιρέτισαν ως διοργανωτές ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ροδόπης Κώστας Βουζουκίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κομοτηνής Νίκος Αγγελίδης.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος του OPEN Αλεξία Τασούλη.
Ο κ. Φραγκούλης αναφέρθηκε στις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην επίδρασή τους στην αμυντική ισχύ της χώρας, και επεσήμανε ότι “η αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας αποτελεί εγγύηση για τη διεθνή διαπραγματευτική της θέση”. Παράλληλα ανέλυσε τις νέες παραμέτρους εθνικής ασφάλειας και άμυνας όπως διαμορφώνονται, και τον σημαντικό ρόλο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέλυσε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας από το 2000 μέχρι σήμερα. Σημείωσε ότι “η Ελλάδα απέναντι στην εγκαθίδρυση ρωσικού μονοπωλίου προμήθειας ενέργειας της Ε.Ε. και στην απόπειρα εγκαθίδρυσης τουρκικού μονοπωλίου διέλευσης ενέργειας προς την Ε.Ε., επένδυσε στην αρχή της ενεργειακής ασφάλειας που προβλέπει διαφοροποίηση των μορφών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας, και δημιουργεί ένα νέο εναλλακτικό χερσαίο και θαλάσσιο δρόμο που θα διασφαλίσει ενέργεια από 12 διαφορετικές αγορές”.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους αγωγούς TAP και IGB, στην πλωτό τερματικό σταθμό FSRU/LNG της Αλεξανδρούπολης, στον υποθαλάσσιο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας και “στον ελληνικό εφοπλισμό που με 4.100 πλοία μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και άλλα προϊόντα από την Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο, τη βόρεια Αφρική, τις ΗΠΑ και αλλού”. Όπως είπε, “η Ελλάδα για πρώτη φορά, με την αμερικανική παρουσία και την αναβάθμιση του λιμένος Αλεξανδρούπολης, δημιουργεί ασφαλή παράκαμψη By Pass των Στενών του Βοσπόρου και χωρίς να διακόπτει τη συνεργασία με την τουρκική και τη ρωσική αγορά συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τον Εύξεινο Πόντο και τη Βόρεια Θάλασσα. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με το νέο γεωπολιτικό της ρόλο καθιστά την πατρίδα μας εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ε.Ε.».