[VID] Χαρίτου: Επανέλαβε το “όχι στον χρυσό” των Θρακιωτών, στη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο

Εγκάλεσε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη οτι είναι δεσμευμένη από τα καρτέλ της ενέργειας και ανέδειξε την ενεργειακή φτώχεια της Θράκης.
Screenshot_1795
  • “Ο κλιματικός Νόμος είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας – Επιμένει εμμονικά στη χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αφήνοντας απροστάτευτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.
  • “Ενώ η Θράκη αποτελεί ενεργειακό κόμβο, εντούτοις βρίσκεται σε ενεργειακή φτώχεια και σε αδυναμία πρόσβασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε φθηνή ενέργεια”.
  • “Καθυστερούν αδικαιολόγητα τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, που απειλούν κάθε χρόνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και στη Ροδόπη”.

“Συζητούμε τον κλιματικό νόμο και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, οφείλουμε όμως να μην παραγνωρίζουμε τα όσα βιώνουν με δραματικό τρόπο μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας που σήμερα γονατίζουν από την ακρίβεια, τους ασήκωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις υπέρογκες τιμές στη βενζίνη και στο πετρέλαιο, την εκτίναξη στα ύψη των τιμών των αγαθών πλατιάς κατανάλωσης από το ψωμί έως τα κηπευτικά. Εσείς κύριοι της κυβέρνησης αδυνατείτε να προστατέψετε τα νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα”, σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση  στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

“Σήμερα οι κοινωνίες δεν είναι πλέον ανυποψίαστες για την κλιματική κρίση. Λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης αρκούν για να κινδυνεύσουν να πνιγούν οικισμοί, να καταστραφούν χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως ζήσαμε πριν λίγα χρόνια και στη Ροδόπη”, επεσήμανε, και πρόσθεσε: “Βρισκόμαστε μπροστά σε μία παγκόσμια ανοιχτή πρόκληση της κλιματικής κρίσης που είναι ένα νέο πεδίο αναμέτρησης όπου οι ισχυροί, τμήμα του διεθνούς κεφαλαίου, την αξιοποιούν ως ευκαιρία για να επωφεληθούν εις βάρος του μέλλοντος του πλανήτη, εις βάρος των φυσικών πόρων και των κοινωνικών αναγκών”.

“Εσείς τον κλιματικό νόμο τον είδατε ως σημαία ευκαιρίας που την ανυψώνετε ή την υποστέλλετε ανάλογα με τις επικοινωνιακές σας ανάγκες. Τον ανακοινώσατε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τον αφήσατε. Επανέρχεστε μετά τις άλλες «φωτιές» που άναψαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ”, συνέχισε με νόημα, και συμπλήρωσε: “Το σχέδιο που συζητούμε δεν καλύπτει τις απαιτήσεις ενός κλιματικού νόμου όπως συζητείται στην Ευρώπη. Ο οδικός χάρτης που παρουσιάζετε χωρίς δεσμευτικές δημόσιες πολιτικές, χωρίς χρονικά όρια, δεν οδηγεί τη χώρα στην κλιματική ουδετερότητα όπως ισχυρίζεστε. Αντί να αντιμετωπίζει, τροφοδοτεί την ενεργειακή ανασφάλεια, ενώ είναι έξω από το οπτικό σας πεδίο οι παραγωγικές ανάγκες και οι κοινωνικές ανισότητες. Το σχέδιό σας δεν λαμβάνει υπόψη τον αναγκαίο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρα μας, ούτε στοχεύει στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων. Αντίθετα, ευθυγραμμίζεται με τα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την εισαγόμενη “πράσινη” τεχνολογία των βόρειων χωρών της Ευρώπης, αντί να ενθαρρύνει την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης για την παραγωγή, προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας“.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρωτογενής τομέας

Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Χαρίτου: “Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας που είναι ήδη αποκλεισμένη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς καμία πληροφόρηση, καλείται να αναλάβει δεσμεύσεις από τον κλιματικό νόμο στις οποίες μόνο οι ισχυρές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Ο κλιματικός νόμος δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Τι εναλλακτική λύση υπάρχει στα ποιμνιοστάσια ή στις αγροτικές εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο για να αντικατασταθεί η ενέργεια που παράγεται από τις γεννήτριες με ορυκτά καύσιμα, όπως προβλέπεται, από το 2028; Ενώ η απαγόρευση από 1/1/2025 της εγκατάστασης νέων καυστήρων από ορυκτά καύσιμα ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει στην ερημοποίηση της υπαίθρου”. 

“Είστε δεσμευμένοι από τα καρτέλ της ενέργειας” 

“Παρά τα όσα ισχυρίζεστε, παραμένετε εμμονικά προσκολλημένοι στη χρήση του φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή και τη θέρμανση, και αυτό δεν κρύβεται μέσα από τον κλιματικό νόμο, δεσμεύοντας τη χώρα για πολλές δεκαετίες. Επιμένετε στην εγκατάσταση μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο επ’ ωφελεία των ισχυρών καρτέλ της ενέργειας στα οποία είστε δεσμευμένοι. Να σας θυμίσω ότι το ΥΠΕΝ ενέκρινε σε ιδιωτική εταιρεία την αύξηση ισχύος της υπό κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής”, τόνισε επίσης ο βουλευτής της Ροδόπης.

Θράκη: Νοικοκυριά και επιχειρηματικότητα σε αδυναμία πρόσβασης σε φθηνή ενέργεια

Αναφερόμενος σε θέματα της Θράκης, επεσήμανε: “Η Θράκη μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο. Σε μία στενή λωρίδα γης από την οροσειρά της Ροδόπης έως το Θρακικό πέλαγος, διέρχονται ήδη δύο μεγάλοι αγωγοί, με τελευταίο τον TAP, ένας υπό κατασκευή διασυνδετήριος αγωγός με τη Βουλγαρία, γνωστός ως IGB, και βέβαια ετοιμάζεται ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Μία περιοχή που ενώ επιβαρύνεται έντονα περιβαλλοντικά, ενώ πιέζονται όλες οι υποδομές της, εντούτοις βρίσκεται σε μεγάλη ενεργειακή φτώχεια και σε αδυναμία πρόσβασης των νοικοκυριών και της επιχειρηματικότητας σε φθηνή ενέργεια. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε στην επιτροπή ότι η οροσειρά της Ροδόπης θα ενταχθεί στα έξι, απάτητα, όπως ειπώθηκε, βουνά. Ελπίζω να αποτελεί μία μη ανελαστική δέσμευση, γιατί στην Π.Ε. Ροδόπης με fast track διαδικασίες έχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕ 100 άδειες αιολικών πάρκων με συνολικό αριθμό 598 ανεμογεννητριών. Σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους, με ιστορικότητα και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται στις τοπικές κοινωνίες η αναγκαιότητα των ΑΠΕ. Ασφαλώς και η αντικατάσταση όλων των ορυκτών καυσίμων από τις ΑΠΕ πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος άλλων περιβαλλοντικών στόχων, όπως της προστασίας της βιοποικιλότητας. Επείγει η ύπαρξη διαχειριστικών σχεδίων στις περιοχές Νatura”.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ

“Στον οδικό χάρτη για τη μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος προϋποθέτει να αποκλειστούν πολιτικές που θεωρούν ως επένδυση την εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού“, τόνισε εμφατικά ο Δημήτρης Χαρίτου, και εξήγησε: “Διότι πρόκειται για δραστηριότητα που εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, εκπέμπει στην ατμόσφαιρα βαρέα τοξικά μέταλλα, ενώ αποθηκεύονται στο φυσικό περιβάλλον επικίνδυνες ενώσεις του κυανίου”.

“Να στελεχωθούν οι Περιφέρειες και να προωθηθούν Σχέδια Προσαρμογής αυτών”

“Σας άκουσα κύριε υπουργέ να επαίρεστε για τα σχέδια προσαρμογής των Περιφερειών, που όμως καθυστερούν αδικαιολόγητα μολονότι θεσμοθετήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το 2016. Είναι σχέδια που συνδέονται άμεσα με την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Είναι αδιανόητο να μην προωθούνται τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών, αλλά και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, που απειλούν κάθε χρόνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και στη Ροδόπη. Όταν την ίδια στιγμή αφήνετε την Περιφέρεια χωρίς στελέχη στη διοίκηση και χωρίς χρηματοδότηση για την υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής“, επεσήμανε ο βουλευτής.

Νέο παραγωγικό μοντέλο και διαφορετικά καταναλωτικά πρότυπα

Ο κ. Χαρίτου καταλήγοντας τόνισε: Η χώρα μας σήμερα έχει ανάγκη από ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, και διαφορετικά καταναλωτικά πρότυπα. Από στοχευμένες πολιτικές απεξάρτησης από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Από πολιτικές που θα μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτωχοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πολιτικές που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά της ενέργειας και του νερού, και το δικαίωμα να ζουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Το σχέδιο νόμου κύριοι της κυβέρνησης, είναι μακριά από αυτές τις ανάγκες. Μία νέα προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα τον αντικαταστήσει με έναν πραγματικό κλιματικό νόμο που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood