(ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας λίγο πριν ψηφιστεί ο εθνικός κλιματικός νόμος άλλαξε την τροπολογία και έτσι στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται ότι «λαμβάνονται υπόψη οι εκπτώσεις που χορηγούνται από τους προμηθευτές επί της κατανάλωσης ενέργειας τιμολογίων προμήθειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη διακύμανση των τιμών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων εκπτώσεων συνέπειας ως προς την εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. εκτιμά πως τα υπερκέρδη για το ενιάμηνο Ιουλίου 2021-Μαρτίου 2022 ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, με «πρωταθλήτρια» τη ΔΕΗ όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση ωστόσο τα εκτίμησε μόλις σε 591,45 εκατ. ευρώ και τώρα τα μειώνει ακόμα περισσότερο.

«Τι κάνατε λοιπόν; Κάνατε ότι δεν υπάρχουν. Τελικά αναγκαστήκατε να βρείτε τα υπερκέρδη, καθυστερήσατε – όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, εσείς δέκα μήνες κοσκινίζατε – και αφού τα βρήκατε, τι κάνατε; Παίζατε τις κουμπάρες με την ανεξάρτητη αρχή, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όταν από αυτό εδώ το βήμα ο πρωθυπουργός – που τόσο πολύ σέβεται τους θεσμούς – είπε: “Έδωσα εντολή”. Έδωσε εντολή στην Ανεξάρτητη Αρχή! Και αυτοί εκεί – που τους σέβομαι τους ανθρώπους – δεν είχαν το σθένος να βγουν και να πουν: “Ποιος δίνει εντολή; Είμαστε ανεξάρτητοι. Δεν μας διορίσατε για να μας δίνετε εντολές”. Παίζατε λοιπόν τις κουμπάρες. Για ποιον λόγο; Για το πώς θα γίνει να τα βγάλετε όσο το δυνατόν λιγότερα ώστε στο τέλος να μη φορολογήσετε, ει δυνατόν να μην ακουμπήσετε, τα κέρδη της ΔΕΗ αλλά και των άλλων παραγωγών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

πηγή: avgi.gr