Και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που συμφώνησαν να στείλουν κι άλλα όπλα στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. 

“Σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία. Περίπου είκοσι χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας και πολλές χώρες δίνουν πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι κρίσιμης σημασίας. Άλλες δεσμεύτηκαν για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων” ανέφερε ο Λόιντ Όστιν. Ειδικότερα η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε ο Όστιν, αναμένεται να στείλει συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά.

Πληροφορηθήκαμε έτσι από τον υπουργό μιας τρίτης χώρας ότι η χώρα μας έχει αποφασίσει την αποστολή νέου, βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, χωρίς να υπάρξει στην Ελλάδα καμιά ενημέρωση της Βουλής και του λαού – εν κρυπτώ δηλαδή – και μάλιστα ενώ έχει προηγηθεί ρητή δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στα μέσα Απριλίου ότι δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής όπλων στην Ουκρανία εκ μέρους της χώρας μας. “Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδυναμώσουμε οποιοδήποτε σύστημα άμυνας, ιδίως στα νησιά, για να το πάρουμε από εκεί και να το στείλουμε στην Ουκρανία. Δεν θα αποδυναμώσουμε την άμυνα του ελληνικού εδάφους για να το στείλουμε στην Ουκρανία”, είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής.

Μάλιστα την αντίθεση του στην εκ νέου αποστολή οπλισμού εκ μέρους της Ελλάδας στην Ουκρανία, έχει εκφράσει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, δηλώνοντας ότι “δεν θα αποδυναμωθεί η άμυνα των νησιών για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία”.
Η αλλαγή στροφής της κυβέρνησης γίνεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του επίσημου ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου η αμερικανική πλευρά είχε ζητήσει εκ νέου την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη στις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον τη δέσμευση για την αποστολή νέου οπλισμού, σε αντάλλαγμα για τη θερμή υποδοχή του στο Κογκρέσο… Εν τέλει, ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού – οικογενειακώς – του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ; Η προώθηση εθνικών συμφερόντων, ή η επικοινωνία και ανταμοιβή του;

Η κυβέρνηση στέλνει - εν κρυπτώ - κι άλλα όπλα στην ΟυκρανίαΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι“ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο”, και ζητά μέσω επείγουσας επίκαιρης ερώτησης, “άμεση ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, των κομμάτων στη Βουλή, προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός:

  • Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή;
  • Με ποιες διαδικασίες;
  • Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ;
  • Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;”.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει οτι “οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό” και πως “την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζονται όροι αντιμετώπισης ενδεχόμενης νέας έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.