“Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχολιάζοντας την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση με την ακραία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας από μαχητικά που πέταξαν μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, ενέργεια που κατά την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ “αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας”.

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Οι προκλητικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη, μία μέρα μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, φανερώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τι αποδέχτηκε, με αντάλλαγμα τα αμερικανικά χειροκροτήματα.

Η Τουρκία προέβη σε πρωτοφανή παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, φτάνοντας 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη, παρά τους πανηγυρισμούς για το οτι η άνευ ανταλλαγμάτων, επ’ αόριστον, παραχώρηση στρατοπέδου και λιμανιού, θωρακίζει τη Θράκη.

Και οι ΗΠΑ, για μία ακόμη φορά, όχι μόνο δεν καταδικάζουν την ενέργεια, αλλά χωρίς καν να αναφέρουν τη λέξη Τουρκία, μας καλούν σε…«συντονισμό και συνομιλίες για τη διαφορά στον εναέριο χώρο».

Επιπλέον, ο Τούρκος Υπ.Εξ., μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δηλώνει αισιόδοξος για την αγορά F16 και τις σχετικές συνομιλίες που προχωρούν «πολύ θετικά».

Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ποια ήταν η αμερικανική θέση που άκουσε ο «προβλέψιμος και δεδομένος» κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του ταξιδιού του:

«Θα συνεχίσουμε να μην καταδικάζουμε τις τουρκικές παραβιάσεις, και θα πουλήσουμε τα F16 στην Τουρκία – εσείς αγοράστε F35, συνεχίστε να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία, και να διευκολύνετε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα»“.