Δεν πρόλαβαν να σβήσουν τα φώτα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και άρχισαν οι…εκπτώσεις στο “άνοιγμα” του κόμματος προς την κοινωνία και τους προοδευτικούς πολίτες.

Η απόφαση που με επιμονή πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο για ποσόστωση 20% εκλογής στη νέα Κεντρική Επιτροπή στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, φαίνεται οτι δεν εφαρμόστηκε στις εκλογές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Αυτό αποκαλύπτεται από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, καθώς ενώ θα έπρεπε στα δέκα εκλεγμένα μέλη της Κ.Ε. τα δύο να είναι από την Προοδευτική Συμμαχία, τελικά είναι μόνο ένα.

Το δεύτερο στέλεχος της Π.Σ. που δικαιωματικά του ανήκει η θέση στην Κ.Ε., παρακάμφθηκε, και – δικαίως – φέρεται δυσαρεστημένο αφού έχει κάνει και προσφυγή για να διεκδικήσει τη θέση του.

Ανακύπτουν, επομένως, πολύ σοβαρά ερωτήματα:

Γιατί καταστρατηγήθηκε η ποσόστωση του 20% για την εκλογή μελών από την Προοδευτική Συμμαχία, όταν οι άλλες, όπως του 50%-50% του φύλου – ισόποση δηλαδή εκλογή ανδρών/γυναικών – τηρήθηκαν; Δεν πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία τους λόγους; Είναι δική τους εσωτερική υπόθεση;

Και γιατί να παρακαμφθεί η ποσόστωση των μελών της Π.Σ. και συνεπακόλουθα να ανοίξει ο δρόμος για τον κ. Οζγκιούρ Φερχάτ όταν ο τελευταίος για να εκλεγεί χρειαζόταν να προσπεράσει τον 5ο της σταυροδοσίας, δηλαδή τον Συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής Έβρου ο οποίος δηλώνει δημόσια οτι διεκδικεί θέση εκλογής; Βέβαια, αυτό αποτελεί εσωτερικό τους θέμα, και ας τα βρουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το τι έγινε και τι δεν έγινε, αν και… “βρωμάει” το πράγμα, αν βασιστούμε στα λεγόμενα στελέχους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που τους τα είπε χύμα.

Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορούν την κοινωνία, υπερβαίνουν τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, και οφείλει πλέον, αν τα γνωρίζει, να απαντήσει η ηγεσία του κόμματος και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα ανοίγματα στην κοινωνία που λέει οτι θέλει να κάνει, η τήρηση των αποφάσεων όπως της εκλογής της Κ.Ε., δεν είναι πλέον δική τους εσωτερική υπόθεση. Η κοινωνία θέλει να γνωρίζει και να κρίνει.