Συνάντηση Χαρίτση-Φάμελλου με Επιτροπή Ανταγωνισμού: “Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση για τις αυξήσεις στην ενέργεια”

photo (6)

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ιωάννη Λιανό, την Αντιπρόεδρο Καλλιόπη Μπενετάτου, και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχαν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος αντιστοίχως, μετά από αίτημα που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με θέμα τον έλεγχο των κλάδων χονδρικής και λιανικής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά τις τοποθετήσεις τους επεσήμαναν την ανεπάρκεια των μέτρων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών της ενέργειας. «Μπροστά στην αμφισβήτηση της βιωσιμότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι κρίσιμος ο ρόλος των Ανεξάρτητων και των Ρυθμιστικών Αρχών, και απαιτείται ενίσχυση των παρεμβάσεών τους. Η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις ασφυκτιούν από την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικότερα στο ρεύμα, και δεν επιτρέπεται κανείς να μένει αμέτοχος», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Χαρίτση-Φάμελλου με Επιτροπή Ανταγωνισμού: "Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση για τις αυξήσεις στην ενέργεια"

Τούτου δοθέντος, επεσήμαναν την ανάγκη λήψης μέτρων από την Κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας της χώρας, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν την κρισιμότητα του ρόλου των ελεγκτικών αρχών στην αγορά ενέργειας για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και αντιανταγωνιστικών πρακτικών.

Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έθεσαν τα εξής θέματα:

  1. Το θεσμικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη σχέση και τα όρια αρμοδιότητας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αλλά και με τις υπόλοιπες ελεγκτικές αρχές και τις δυνατότητες παρέμβασής της, καθώς και τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποτελεσματική μεταξύ τους συνεργασία και κοινή παρέμβαση
  2. Την ανάγκη άμεσης διερεύνησης ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών και χειραγώγησης τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την αναγκαιότητα ελέγχου και εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιπτώσεων όπου έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του μεταβλητού κόστους και της χονδρεμπορικής τιμής
  3. Τις στρεβλώσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Target Model που οδήγησαν, ενάμιση χρόνο μετά, στην πρόταση της ΡΑΕ να επιστραφούν στους καταναλωτές 67 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών
  4. Τα ζητήματα παραβίασης του ευρωπαϊκού πλαισίου ανταγωνισμού που προκύπτουν από το συμψηφισμό ζημιών και εξόδων της προμήθειας με τα υπερκέρδη της παραγωγής, ενώ αποτελούν δύο διακριτές δραστηριότητες, και τη λαθροχειρία που επιχειρεί η κυβέρνηση με το πόρισμα της ΡΑΕ στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο να μειώσει το ποσό που θα φορολογηθεί και θα επιστραφεί τελικά στους καταναλωτές.
  5. Τη διερεύνηση καταγγελιών από καταναλωτές για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, αυθαιρεσίες των προμηθευτών και παραπλάνηση των καταναλωτών, καθώς και την καταχρηστική εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές και κυρίως από τη ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου 2021

Εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρουσιάστηκαν οι ενέργειες και οι έλεγχοι  που πραγματοποιούνται από την επιτροπή στους κλάδους της χονδρικής και λιανικής αγοράς ενέργειας, καθώς και πρωτοβουλίες που έχουν λάβει σε άλλους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood