Χαρίτου: Η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει τους φοιτητές του ΔΠΘ αποδυναμώνοντάς το αντί να το ενισχύει

"Ψεύτικες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ίδρυση νέων τμημάτων στο ΔΠΘ".
280710553_581447103127215_7610971405608524966_n

Νέο πλήγμα στην ανάπτυξη  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελεί η απόφαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, να μειώσουν δραματικά τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας (κατά 9.021 φοιτητές), και ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σύμφωνα με το ΦΕΚ 253.1/55071/Α5 που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου 2022, ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι μειωμένος κατά 292 φοιτητές σε σχέση με το περσινό ακαδημαϊκό έτος.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα τμήματα στον Έβρο, ειδικότερα αυτά στην Ορεστιάδα, όμως η απόφαση πλήττει και τμήματα στην Κομοτηνή, όπως το Ιστορίας και Εθνολογίας (μείον 32 φοιτητές) και το Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (μείον 39 φοιτητές).

“Οι κατά καιρούς υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για δήθεν  ισχυροποίηση του ΔΠΘ με την ίδρυση και λειτουργία νέων τμημάτων, αποδείχτηκαν  κούφια λόγια, ενώ οι εξαγγελίες Υπουργών της αλλά και βουλευτών της στην περιοχή, επίσης αποδείχτηκαν ότι ήταν φρούδες ελπίδες”, τονίζει ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

Ακόμη, ο Βουλευτής υπογραμμίζει: “Η ολοκληρωμένη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του ΔΠΘ με 8 νέα τμήματα, δύο εκ των οποίων στην Κομοτηνή, που βασίστηκε σε ακαδημαϊκά κριτήρια όπως είχαν εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ΔΠΘ, δυστυχώς ακυρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Την ίδια στιγμή οι σχεδιασμοί  του Υπουργείου Παιδείας για την ανάπτυξη του ΔΠΘ διαψεύδονται, καθώς όσον αφορά, τόσο το Τμήμα Ψυχολογίας που αποσπάστηκε από την Κομοτηνή για να ιδρυθεί στο Διδυμότειχο, όσο και το Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή που δόθηκε ως αντιστάθμισμα, δεν έχει νομοθετηθεί η ίδρυσή τους και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Μηχανογραφικό για τη  νέα ακαδημαϊκή χρονιά!”.

Χαρίτου: Η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει τους φοιτητές του ΔΠΘ αποδυναμώνοντάς το αντί να το ενισχύειΚαι προσθέτει ο κ. Χαρίτου: “Οι δεσμεύσεις του αρμόδιου για την Ανώτατη Εκπαίδευση Υφυπουργού Άγγελου Συρίγου, είτε μέσα στη Βουλή είτε στις επισκέψεις του στη Θράκη, για την ίδρυση και λειτουργία των δύο προαναφερθέντων Τμημάτων στο ΔΠΘ, αποδεικνύονται ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ενώ στα λόγια η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει ότι θέλει ένα ισχυρό ΔΠΘ, στην πράξη το αποδυναμώνει, μειώνοντας τους εισακτέους και αποκλείοντας χιλιάδες νέους και νέες από την πρόσβασή τους στα ΑΕΙ με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιέρωσε και η οποία πλήττει τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ. Ταυτόχρονα, δεν προχωρά στην ίδρυση νέων Τμημάτων στο ΔΠΘ, το οποίο αφήνει σε οικονομική ασφυξία, χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης των θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, όταν είναι γνωστή η συμβολή του ως πυλώνας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood