Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για τα “Παρχάρια 2022”, το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι στη “Γέφυρα του Βοσκού” του Οχυρού Νυμφαίας

Ο Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" αναβιώνει κάθε χρόνο το υπαίθριο λαϊκό πανηγύρι των Οροπεδίων του Πόντου "Παρχάρια" (η λέξη "Παρχάρια" στη διάλεκτο των Ελλήνων του Πόντου σημαίνει Οροπέδια).
59323721_10156448271457689_3459752257514373120_n
  • Το πανηγύρι επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης “Η Τραπεζούντα” αναβιώνει κάθε χρόνο στην περιοχή του Φυλακίου του Οχυρού της Νυμφαίας, το υπαίθριο λαϊκό πανηγύρι των Οροπεδίων του Πόντου “Παρχάρια” (η λέξη “Παρχάρια” στη διάλεκτο των Ελλήνων του Πόντου σημαίνει Οροπέδια).

Πρόκειται για ένα υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι με χορευτικές και παλαιστικές κυρίως εκδηλώσεις, αλλά και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων που έφεραν οι Μαυροθαλασσίτες πρόσφυγες από τον αλησμόνητο Πόντο.

Το πανηγύρι διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία από το 2002 και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής, με την καθοριστική συμβολή τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει συνδράμει στη δημιουργία των υποδομών φιλοξενίας (Ξύλινα κιόσκια, τραπεζόπαγκοι, πέτρινες βρύσες, διαμόρφωση χώρου, κ.τ.λ.), αλλά και στην ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος από το φυλάκιο του Οχυρού έως τον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης, συνολικού μήκους 1,5 χιλιομέτρου, το οποίο παλαιότερα ήταν χωματόδρομος.

Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για τα "Παρχάρια 2022", το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι στη "Γέφυρα του Βοσκού" του Οχυρού ΝυμφαίαςΗ εκδήλωση, που είναι πλέον γνωστή σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί μοναδική αφορμή παρουσίασης του παραδοσιακού χορού στον φυσικό του χώρο αλλά και γνωριμίας των κατοίκων της πεδινής περιοχής με τη σπάνια ομορφιά της Οροσειράς της Ροδόπης.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, πιστός πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκε όλα τα χρόνια, δεν λησμόνησε ποτέ το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι των Παρχαρίων.

Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για τα "Παρχάρια 2022", το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι στη "Γέφυρα του Βοσκού" του Οχυρού Νυμφαίας“Το συναντούμε όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις Ελληνικές κοινότητες των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, στις κοινότητες των εναπομεινάντων  Ελληνόφωνων της Τραπεζούντας στον Πόντο, αλλά και σε κάποιες περιοχές κυρίως της βορείου Ελλάδας”, τονίζουν οι άνθρωποι του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης “Η Τραπεζούντα”, και συμπληρώνουν: “Πιστεύουμε ότι η εκδήλωση “Παρχάρια” και εδώ στα Ορεινά της Ροδόπης, με τη συνεργασία της πολιτείας αλλά και τη στήριξη του Ελληνικού Στρατού, έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν σταθερό πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, βασικά γνωρίσματα του οποίου αποτελούν οι αξίες και οι αρχές του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας”.

Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για τα "Παρχάρια 2022", το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι στη "Γέφυρα του Βοσκού" του Οχυρού Νυμφαίας

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης:

  • Σάββατο 21 Μαΐου, ώρα 11 π.μ.: Περιβαλλοντική δράση καθαρισμού του δάσους της Νυμφαίας και της τοποθεσίας “Γέφυρα του Βοσκού” στην περιοχή του Οχυρού.
  • Κυριακή 22 Μαΐου: Κεντρική εκδήλωση στην καρδιά της Ορεινής Ροδόπης στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας:

-Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και τη γειτονική Βουλγαρία.

-Διεξαγωγή παραδοσιακής πάλης.

-Προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων στους επισκέπτες και επίδειξη της παρασκευής τους από τα μέλη του Συλλόγου.

-Παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή παραδοσιακών καλλιτεχνών: Λύρα και Τραγούδι/Αποστολίδης Αδάμ, Πετρόπουλος Αναστάσιος – Λύρα: Αυγητίδης Γεώργιος, Αποστολίδου Ελένη, Αρχιτεκτονίδης Αριστοτέλης, Καλλιανίδης Κώστας, Κοριανίδης Παναγιώτης, Ξενιτιάδης Λευτέρης, Παπαδόπουλος Γιάννης, Παπαδόπουλος Κώστας, Προσαλέτης Σταύρος, Στεφανίδης Παναγιώτης (Λύρα-Αγγείο) – Τραγούδι: Δημαρίδης Γιώργος, Παπαγιαννίδης Γιώργος, Παρηγορίδης Γιάννης, Πολυχρονίδης Νάκης, Σιδηρόπουλος Γιώργος – Κρουστά: Αποστολίδου Μαρία (νταούλι), Καλογερίδης Νίκος (νταούλι), Παγκοζίδης Μπάμπης (νταούλι), Παπαγιαννίδης Γιάννης (νταούλι-φλογέρα-καβαλ) – Πλήκτρα και ηχητικά: Κελεσίδης Γιάννης, Σαββίδης Κώστας – Συντονιστές καλλιτεχνών: Νικολαΐδης Ιωάννης, Παγκοζίδης Ιωάννης.

Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για τα "Παρχάρια 2022", το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι στη "Γέφυρα του Βοσκού" του Οχυρού ΝυμφαίαςΗ παράδοση των λαϊκών υπαίθριων πανηγυριών των Ελλήνων του Πόντου ξεκινά από τα διάσπαρτα καλοκαιρινά θέρετρα των οροπεδίων του Ποντιακών Άλπεων όπου κατέφευγαν μαζικά οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της παραλιακής ζώνης ιδιαίτερα κατά τους πρώτους θερινούς μήνες, τόσο για το ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα τους όσο και για ψυχαγωγία. Στα πιο πολυσύχναστα Παρχάρια ο χορός και το τραγούδι αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο όπως επίσης τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα παραδοσιακά αθλήματα.

Ο Ελληνισμός του Πόντου πιστός πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκε στο διάβα των αιώνων, δεν λησμόνησε ποτέ τα πανηγύρια των Οροπεδίων του Πόντου. Οι μνήμες που έγιναν βίωμα ακόμα και στις νεότερες γενιές μέσα από τις αφηγήσεις, οδήγησαν στη συνέχιση αυτής της παράδοσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Κομοτηνή: Όλα έτοιμα για τα "Παρχάρια 2022", το υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι στη "Γέφυρα του Βοσκού" του Οχυρού Νυμφαίας

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood