Χρήστος Μέτιος: Έναν αιώνα μετά την απελευθέρωση, χαράζουμε το μέλλον μας με έργα ουσιαστικής ανάπτυξης

Ομιλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε επετειακή ημερίδα για τα 102 έτη από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, και τα 100 έτη από τη μαρτυρική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, που διοργάνωσε ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας, ο Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός"*.
Screenshot_1683
 • Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Επετειακή ημερίδα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 102 ετών από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, και 100 ετών από τη μαρτυρική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, διοργάνωσε ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας, ο Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”*. Η εκδήλωση περιελάμβανε δύο θεματικές ενότητες: α) «Θράκη της Ιστορίας και των ιερών πατρογονικών παρακαταθηκών», β) «Θράκη της σύγχρονης ελπίδος και του μέλλοντος».
Στην εκδήλωση, χαιρετισμούς και παρεμβάσεις πραγματοποίησαν. Ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος· ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος· η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη· η Πρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος, Χριστίνα Αθανασιάδου· ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) “Αγία Τριάδα”, Απόστολος Ζαφειρόπουλος· ο Πρόεδρος του Θρακικού Κέντρου της Εταιρείας Θρακικών Μελετών, Νικόλαος Μαργάζογλου.
Ομιλητές ήταν: Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων· ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων· η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα· ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης· ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος· ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.
Την επιστημονική επιμέλεια και τον συντονισμός είχε ο Δρ Σταμάτιος Χρ. Γεωργούλης, Δικηγόρος, πρ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Σ.Σ.Ε. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον συνθέτη Σταμάτη Καλογιάννη σε στίχους Σταματίου Γεωργούλη από τις ποιητικές του συλλογές «ΕΛΛΗΝΩΔΙΑ» και «ΘΡΑΚΩΔΙΑ».

Χρήστος Μέτιος: Έναν αιώνα μετά την απελευθέρωση, χαράζουμε το μέλλον μας με έργα ουσιαστικής ανάπτυξης

“Η Θράκη αποτελεί σημείο αιχμής της Ελλάδας και της Ευρώπης, σύνορο και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η ανάπτυξή της και η ασφάλειά της, αποτελούν προτεραιότητα και κέρδος όλων μας”, σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη.⠀

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, στην ομιλία του, που αφορούσε στο παρόν και στις προοπτικές της περιοχής, ανέπτυξε το Σχέδιο της Διοίκησής του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και αναφέρθηκε στα πολλά και σημαντικά έργα υποδομών που υλοποιούνται:

“Κυρίες και κύριοι, προτού ξεκινήσω την τοποθέτησή μου επιτρέψτε μου μια διευκρίνιση:

Θα ξεκινήσω με μια ιστορική αναφορά στη Θράκη, στη συνέχεια όμως, όταν θα αναφερθώ στο παρόν και στο μέλλον της περιοχής, θα μιλήσω συνολικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Καθώς αυτό επιβάλλει ο θεσμικός μου ρόλος.

Κυρίες και κύριοι, οι κάτοικοι της Θράκης έχουμε το προνόμιο αλλά και την ευθύνη μιας σπουδαίας κληρονομιάς: είμαστε φορείς μιας μακραίωνης ιστορίας πολιτισμού που συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Από την αρχαία Θράκη και τις ελληνικές αποικίες στα θρακικά παράλια – όπως τα Άβδηρα, η Μαρώνεια και η Ζώνη –

 • από τον Ορφέα, τον Πρωταγόρα και τον Δημόκριτο,
 • μέχρι τους Κομνηνούς του Βυζαντίου,
 • τον Χατζή Αντώνη και τη Δόμνα Βισβίζη,
 • τον Γεώργιο Βιζυηνό,
 • τους Καραθεοδωρήδες
 • και τον Μάνο Χατζιδάκι,

η Θράκη είναι παρούσα στη ζωή του κόσμου.

Παρούσα με τις τέχνες, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την πολιτική και τους αγώνες της.

Για αιώνες ολόκληρους η Θράκη με τη γεωγραφική της θέση λειτουργούσε πάντα ως «πέρασμα», «γέφυρα» και «σταθμός» στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα, και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί.

Η περιοχή μας ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησε ο Απόστολος Παύλος στο μεγάλο ταξίδι του για τη διάδοση του Χριστιανισμού: μέσω της Σαμοθράκης έφτασε στη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα, και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης, στους Φιλίππους.

Αλλά και αργότερα, στη Βυζαντινή και στην Οθωμανική περίοδο, η Θράκη ήταν δίπλα ακριβώς στο κέντρο πανίσχυρων αυτοκρατοριών που καθόρισαν την τύχη της ευρύτερης περιοχής για αιώνες.

Το 1821 η Ελληνική Επανάσταση και ο αγώνας του Έθνους μας για ελευθερία ενέπνευσε τους Θρακιώτες. Πολλοί Θρακιώτες μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία και συμμετείχαν στην Επανάσταση.

Το 1830, το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος περιλάμβανε ένα μέρος μόνο της σημερινής επικράτειας της πατρίδας μας. Η Θράκη θα χρειαζόταν να περιμένει 90 χρόνια ακόμα για να ενωθεί με την ελεύθερη πατρίδα.

Μέχρι που φτάσαμε στο έτος–ορόσημο του 1920. Η Θράκη απελευθερώθηκε και έγινε κομμάτι του ελληνικού εθνικού κορμού.

Οι δεκαετίες που ακολούθησαν δεν ήταν εύκολες. Για την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή μας χρειάστηκε μια τιτάνια προσπάθεια.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για το Γένος μας η Θράκη άνοιξε την αγκαλιά της και έγινε νέα Πατρίδα για χιλιάδες Ρωμιούς, Ανατολικοθρακιώτες, Μικρασιάτες, Πόντιους, Καππαδόκες και Αρμένιους.

Αλλά και αργότερα, όταν οι σχέσεις μας με τα γειτονικά μας κράτη ήταν τεταμένες, η Θράκη έχασε τον ρόλο της ως πέρασμα και για δεκαετίες μετατράπηκε σε κλειστό σύνορο, σε όριο, σε ανάχωμα.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως, οι Θράκες δεν το βάλαμε κάτω.

Και όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε πολλά:

 • Πρώτον, δημιουργήσαμε ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης μοναδικό στην Ευρώπη. Ένα μοντέλο που θεωρεί την πολυπολιτισμικότητα πλούτο και το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε.
 • Δεύτερον, κάναμε σημαντικά βήματα στο ζήτημα της ανάπτυξης:

-οι πόλεις της Θράκης αναπτύχθηκαν,

-η καλλιεργήσιμη γη αυξήθηκε,

-ιδρύθηκε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο,

-κατασκευάστηκαν σημαντικές υποδομές.

Σήμερα, 201 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, 102 χρόνια από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα, και 100 χρόνια από τη μαρτυρική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, η Θράκη μας βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο.

Από τη μια, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές.

Από την άλλη, οφείλουμε να χαράξουμε νέες κατευθύνσεις για το μέλλον.

Χρήστος Μέτιος: Έναν αιώνα μετά την απελευθέρωση, χαράζουμε το μέλλον μας με έργα ουσιαστικής ανάπτυξηςΗ γεωγραφική θέση και ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Θράκης όπως και ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, το περιβάλλον η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός.

 • Η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών όπως η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονές της,
 • η ανάπτυξη των δύο μεγάλων λιμανιών μας, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, και η σύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο,
 • η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καβάλας,
 • η κατασκευή του νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου που δρομολογείται,
 • η ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα του Έβρου,
 • η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Δράμα–Καβάλα, του οποίου το πρώτο τμήμα δημοπρατείται το επόμενο διάστημα,
 • η κατασκευή του άξονα Δράμα–Αμφίπολη για τον οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση,
 • η κατασκευή του άξονα Ξάνθη–Ελληνοβουλγαρικά σύνορα που ξεκίνησε τμηματικά,
 • η κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός Ελλάδας–Βουλγαρίας, και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου που εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη·

Αλλά και έργα που αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως:

 • η κατασκευή της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέσει την Καβάλα με το σιδηροδρομικό δίκτυο,
 • και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη–Ορμένιο στον Έβρο·

Όλα αυτά τα έργα, σε πολλά από τα οποία η Περιφέρειά μας έχει ενεργό ρόλο, αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα και δίνουν τη δυνατότητα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να παίξει τον ρόλο της πύλης προς τη βαλκανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Και καθώς αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα, αλλάζει σταδιακά και η ίδια η περιοχή μας:

 • εγκαταλείπει τα στενά όρια της εσωστρέφειάς της,
 • γίνεται πιο ανοιχτή,
 • δέχεται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες,
 • και μπορεί να αναλάβει ξανά τον ρόλο που η ιστορία και η γεωγραφία της είχαν αναθέσει από την αρχαιότητα.

Εμείς, ως Διοίκηση της Περιφέρειας, έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ένα Σχέδιο που έχει ως βασικό κριτήριο όχι μόνο να απορροφούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά να επιλέγουμε εκείνα τα έργα και τις δράσεις που βοηθούν ουσιαστικά την ανάπτυξη. Το Σχέδιό μας περιλαμβάνει εκατοντάδες τέτοια έργα και δράσεις σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας. Όλα με συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Πρόκειται για ένα Σχέδιο για μια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη Περιφέρεια, το οποίο εμπλουτίζουμε διαρκώς με νέα έργα και δράσεις και το οποίο έχει ως βασικούς άξονες:

 • τις Υποδομές στις Μεταφορές,
 • τoν Πρωτογενή Τομέα,
 • την Ενέργεια,
 • τον Τουρισμό,
 • την Επιχειρηματικότητα,
 • την Υγεία,
 • και την Κοινωνική Πολιτική.

Χρήστος Μέτιος: Έναν αιώνα μετά την απελευθέρωση, χαράζουμε το μέλλον μας με έργα ουσιαστικής ανάπτυξηςΥποδομές στις Μεταφορές

Όσον αφορά τις Υποδομές στις Μεταφορές, έκανα ήδη αναφορά στα σημαντικότερα έργα που στόχο έχουν να αξιοποιήσουν το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, τη γεωγραφική της θέση. Το στοίχημα εν προκειμένω για μας, είναι η σύνδεση των δύο μεγάλων λιμανιών και των δύο αεροδρομίων, στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα, με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο, και η περαιτέρω σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειά μας που είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στη χώρα.

Πρωτογενής Τομέας

Για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα διαθέτουμε πόρους για βασικές υποδομές όπως:

 • αναδασμούς,
 • αρδευτικά δίκτυα,
 • γεωτρήσεις, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές, κ.τ.λ.

Πριν λίγους μήνες με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη δρομολόγηση του έργου μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης. Ένα πολύ μεγάλο έργο που διεκδικούσαμε συστηματικά για την περιοχή μας και το οποίο θα στηρίξει ουσιαστικά τους αγρότες της Ξάνθης.

Ενέργεια

Χρηματοδοτούμε από πόρους του ΕΣΠΑ την κατασκευή ενός νέου δικτύου φυσικού αερίου, μήκους 500 χιλιομέτρων, που θα παρέχει φυσικό αέριο σε 6 μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Παράλληλα η περιοχή μας είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά 8. Ήδη διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη υποδομών που θα προσελκύσουν επενδύσεις με τη χρήση της καθαρής αυτής ενέργειας στους Δήμους Νέστου, Αλεξανδρούπολης και Παγγαίου. 

Τουρισμός

Στον τομέα του τουρισμού η περιοχή μας διαθέτει όλα τα στοιχεία για να χτίσουμε μια ελκυστική τουριστική ταυτότητα:

 • πλούσια ιστορία,
 • σημαντικά μνημεία,
 • παρθένο φυσικό περιβάλλον,
 • εξαιρετικά πιάτα,
 • και προνομιακή γεωγραφική θέση που δίνει στους κατοίκους των γειτονικών μας χωρών εύκολη πρόσβαση στις παραλίες μας (τρεις ώρες οδικής πορείας από την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια, 5 ώρες από το Βουκουρέστι).

Διαθέτουμε λοιπόν σημαντικούς πόρους για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην ΟΧΕ Πολιτισμού, όπου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτούμε έργα συντήρησης και ανάδειξης σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, για να δημιουργήσουμε μια πολιτιστική διαδρομή που θα διατρέχει  ολόκληρη την Περιφέρειά μας,

 • από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων,
 • τον ναό της Αγίας Σοφίας στη Δράμα,
 • και το αρχαίο θέατρο της Θάσου,
 • μέχρι τα αρχαία Άβδηρα,
 • τα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της Κομοτηνής,
 • το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας,
 • την Αρχαία Ζώνη,
 • τον αρχαιολογικό χώρο Σαμοθράκης,
 • το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο,
 • και τη Μικρή Δοξιπάρα–Ζώνη στην Ορεστιάδα.

Για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου εκπονούμε Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η οδική σύνδεση της παραλιακής ζώνης Ροδόπης και Έβρου που υλοποιούμε με πόρους του ΕΣΠΑ.

Επιχειρηματικότητα

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, διαθέτουμε πολύ σημαντικούς πόρους για:

 • Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας σε τομείς όπως:

-η αγροδιατροφή,

-τα πλαστικά,

-τα μάρμαρα,

-η μεταποίηση,

-ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός κ.ά.

 • Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων.
 • Ίδρυση νέων επιχειρήσεων:

-στον τουρισμό,

-στη μεταποίηση,

-στην υγεία κ.α.

Παράλληλα εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα στήριξης για πάνω από 23.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας για να τις βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Υγεία

Για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, πάντα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές αλλά και για προσωπικό στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της Περιφέρειας.

Κοινωνική Πολιτική

Το Σχέδιό μας, τέλος, δεν θα μπορούσε να μη λαμβάνει υπ’ όψη τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ένα σημαντικό μέρος του Σχεδίου μας, λοιπόν, απευθύνεται σε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη:

 • Γονείς με παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας,
 • μαθητές με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες,
 • ενήλικα άτομα με αναπηρία,
 • γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση,
 • ηλικιωμένοι,
 • κοινότητες Ρομά,
 • άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα,
 • άτομα με άνοια,
 • άτομα με εξαρτήσεις,
 • άνεργοι,
 • εργαζόμενοι που χρειάζονται στήριξη.

Τέλος, σημαντικούς πόρους διαθέτουμε επίσης:

 • στις υποδομές της εκπαίδευσης,
 • στο περιβάλλον,
 • στην ύδρευση,
 • στην αποχέτευση,
 • στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Όλα τα έργα που ανέφερα, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν αποτελούν προτάσεις.

Είναι έργα που είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους με απόφαση της Διοίκησής μας, είτε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, είτε κατασκευάζονται.

Κυρίες και κύριοι.

Σε έναν κόσμο έντονης αβεβαιότητας, σε έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς,

η Θράκη, όπως και ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να της εξασφαλίσουν ένα μέλλον με αισιοδοξία και προοπτική.

Υπό έναν βασικό όρο: να αξιοποιήσουμε σωστά τα σπουδαία πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας”.

*Ο Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός” είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας. Ιδρύθηκε στις 24 Ιουνίου του 1865 από τα τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου με σκοπό την πνευματική, κοινωνική και ηθική βελτίωση του λαού μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Σύντομα απέκτησε φήμη και κύρος πραγματικής “Ακαδημίας” που λειτουργούσε κατά τμήματα, όπως φιλολογικό, αρχαιολογικό, νομικό, καλλιτεχνικό, ακόμα και φυσιογνωστικό. Διοργάνωνε διαλέξεις, εκθέσεις, καθώς και διάφορους διαγωνισμούς. Επτά χρόνια από την ίδρυσή του, δημιουργήθηκε νυχτερινή σχολή για άπορα παιδιά. Στις 17 Μαρτίου του 1875 ήλθε και η επίσημη αναγνώρισή του από το κράτος. Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Μιχαήλ Λάμπρος. Από το 1877 άρχισε να εκδίδεται και το περιοδικό του συλλόγου με τον τίτλο “Παρνασσός”, το οποίο το 1899 αντικαταστάθηκε από το περιοδικό “Επετηρίδα”, του οποίου η έκδοση σταμάτησε το 1939. Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου (Καρύτση 8). Το μέγαρο θεμελιώθηκε από τον διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄ σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη καθώς και πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood