[VID] Ιλχάν Αχμέτ: Αποζημιώνονται άμεσα τα κεράσια της Ροδόπης που επλήγησαν σε προανθικό στάδιο την άνοιξη του 2021

Προς τη λύση των ΚΟΕ (ΠΣΕΑ) οδεύουν οι αποζημιώσεις για ρόδια και ελιές.
ΙΛΧΑΝ-ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
  • Τροποποιείται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
  • Προς τη λύση των ΚΟΕ (ΠΣΕΑ) οδεύουν οι αποζημιώσεις για ρόδια και ελιές.
  • Ο ΕΛΓΑ αντιλήφθηκε την πολύ μεγάλη ζημιά και το πολύ μικρό διάστημα που υπήρχε για να υπάρξει ο ανθός.
  • Αναφορά από Γ. Γεωργαντά στην πλατφόρμα που άνοιξε για αποζημιώσεις των καπνών αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Ιλχάν Αχμέτ.

Τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα κεράσια της Ροδόπης που επλήγησαν από παγετό την άνοιξη του 2021 σε προανθικό στάδιο, εξασφάλισε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του βουλευτή Ροδόπης για την ετήσια καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων από παγετό σε κεράσια, ελιές και ρόδια στον νομό Ροδόπης, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ζημία δεν περιλαμβάνεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, εντούτοις θα πληρωθεί «γιατί πράγματι είδε ο ΕΛΓΑ με τις υπηρεσίες του την πολύ μεγάλη ζημιά και το πολύ μικρό διάστημα που υπήρχε για να υπάρξει ο ανθός, οπότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η πληρωμή για τα κεράσια και για κάποια άλλα δέντρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σε κάποια άλλα είναι στη διαδικασία του ΚΟΕ, των κρατικών ενισχύσεων, γιατί δεν ήτανε την ίδια ημέρα και την ίδια περίοδο όλες οι ζημιές. Εκεί ακολουθείται αυτό που προβλέπεται για τις λεγόμενες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις».

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

“Κύριε Υπουργέ. Σε αναμονή καταβολής των δίκαιων αποζημιώσεων που τους οφείλονται από τον παγετό, την χαλαζόπτωση και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου 2021 βρίσκονται ακόμα και σήμερα- ένα χρόνο μετά- εκατοντάδες δενδροκαλλιεργητές κερασοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί και ροδοπαραγωγοί της Π.Ε. Ροδόπης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κερασοπαραγωγών όπου η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 60% εκείνης του 2020, ενώ ένα σημαντικό μέρος κερασιών που συλλέχθηκαν δεν ήταν ποιοτικά εμπορεύσιμο. Σημαντικές επίσης ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα ελαιόδεντρα σε πολλά αγροκτήματα της ΠΕ Ροδόπης. Σύμφωνα με ενημέρωση που διαθέτουμε από το περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι εκτιμήσεις για τις ζημιές έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχει αναμονή για την επιλογή χρηματοδοτικού προγράμματος δια του οποίου θα ενταχθούν και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Ακόμα, όμως, κι αν επιλέγονταν η λύση των ΚΟΕ με την ένταξη στο  Ειδικό (AD HOC) πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021, που απαιτεί την λήψη έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έπρεπε έως σήμερα, μετά την πάροδο ενός έτους, οι διαδικασίες αυτές να είχαν ολοκληρωθεί. Κάτι όμως που δεν συνέβη.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Γιατί καθυστερεί επί ένα χρόνο η καταβολή των δίκαιων και οφειλόμενων αποζημιώσεων σε κερασοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς και ροδοπαραγωγούς της Π.Ε. Ροδόπης από ζημιές που υπέστησαν την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου 2021 από παγετό, χαλαζοπτώσεις και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που έπληξαν την παραγωγή σε προανθικό στάδιο και ιδιαίτερα εκτεταμένο επίπεδο ;

Β) Σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα σκοπεύετε εντέλει να εντάξετε τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις και ποια είναι η τελική ημερομηνία για την καταβολή τους;”.

Στη δευτερολογία του ο Ιλχάν Αχμέτ επέμεινε να αποσαφηνίσει ο κ. Γεωργαντάς αν εννοεί ότι παραπέμπει ελιές και ρόδια στη διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

“Θέλω, κύριε Υπουργέ, επειδή αυτή η υπόθεση έχει καθυστερήσει πολύ και βρισκόμαστε στο 2022, και ξέρετε, ένα ελαιόδεντρο προκειμένου να μεγαλώσει θέλει δέκα με δεκαπέντε χρόνια, και όντως λόγω του παγετού στην περιοχή της Μαρώνειας, στην Ξυλαγανή, στη Φιλλύρα, στα Αρριανά, όλα τα ελαιόδεντρα έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, θα θέλαμε από εσάς μια ξεκάθαρη οριοθέτηση ή αν θέλετε μια ατζέντα περίπου πώς θα κινηθούν από δω και μπρος και οι αγρότες πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους”, σημείωσε ο βουλευτής Ροδόπης.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη ζημιά αυτή που συνέβη από παγετό σε προανθικό στάδιο την άνοιξη του 2021 και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όλους τους νομούς που υπάρχουν ανάλογα στοιχεία:

“Όπως ξέρετε, αυτή την εποχή άνοιξε η πλατφόρμα ειδικά για τον Νομό Ροδόπης για την αποζημίωση στα καπνά. Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι προχωράει λόγω Covid και αυτή η αποζημίωση που θα γίνει με καπνά στην περιοχή τη δική σας.

Σε κάποιες από τις υπόλοιπες καλλιέργειες, γιατί εδώ μιλάει για κεράσια και για βύσσινα, για τις υπόλοιπες καλλιέργειες είμαι στη διάθεσή σας για επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ να δούμε τον τρόπο πληρωμής μέσω των ΚΟΕ μάλλον. Αλλά το βασικό μέρος της ζημιάς είναι αυτό το οποίο προαναφέραμε.

Επαναλαμβάνω κάτι γιατί εδώ δεν τίθεται θέμα αντιδικίας για κανέναν. Εδώ όλη η ιστορία είναι να αποζημιωθούν οι αγρότες όσο περισσότερο μπορούμε και όσο γρηγορότερα μπορούμε. Έγινε, ολοκληρώνεται λοιπόν μία διαδικασία η οποία έγινε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κάναμε τη χρήση ad hoc διαδικασίας, όπως λέγεται, για τις αποζημιώσεις στο προανθικό στάδιο, μια διαδικασία η οποία δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Την κάναμε για πρώτη φορά για αυτή την περίπτωση”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood