Δημήτρης Χαρίτου: Σε απόγνωση οι αιγοπροβατοτρόφοι – Να λάβει μέτρα η κυβέρνηση

"Η κυβέρνηση να αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το κράτος να λειτουργήσει ως αγοραστής ύστατης καταφυγής".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (16)

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα “για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αμνοεριφίων που έμειναν αδιάθετα την περίοδο του Πάσχα, λόγω:

χαμηλών τιμών,

αθέτησης των συμφωνιών αγοράς από τους εμπόρους, και

αθρόων, χωρίς έλεγχο από το κράτος, εισαγωγών ζώων από γειτονικές χώρες”.

Σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνεται ότι “οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να κρατήσουν βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους, αφού αναγκάζονται σήμερα να πωλούν τα αδιάθετα ζώα τους κάτω του κόστους, ενώ οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής τους δύναμης λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και της ακρίβειας· ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 2% επί του τζίρου του 2021 για αγορά ζωοτροφών, αποτελούν ασπιρίνες”.

Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση “να αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το κράτος να λειτουργήσει ως αγοραστής ύστατης καταφυγής”, ενώ ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών αμνοεριφίων, όπως και πωλήσεων κρέατος αμνοεριφίων για το επίμαχο διάστημα του Πάσχα.

Δημήτρης Χαρίτου: Σε απόγνωση οι αιγοπροβατοτρόφοι – Να λάβει μέτρα η κυβέρνησηΤο κείμενο της ερώτησης

“Αθήνα, 11 Μαΐου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέμα: Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των  αιγοπροβατοτρόφων που βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αμνοεριφίων που έμειναν αδιάθετα την περίοδο του Πάσχα;

Σοβαρά προβλήματα ανέκυψαν για τους κτηνοτρόφους στην Αν. Μακεδονία και Θράκη αφού ένας μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων έμειναν αδιάθετα μετά την περίοδο του Πάσχα, καθώς όπως ισχυρίζονται οι κτηνοτρόφοι οι αρχικά χαμηλές τιμές και η αθέτηση των συμφωνιών αγοράς από πλευράς των εμπόρων  οδήγησαν στο να μείνουν πολλές χιλιάδες ζώα στα μαντριά.

Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι υπήρξαν αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων από γειτονικές χώρες που διατέθηκαν στην αγορά ειδικά την περίοδο του Πάσχα ως ελληνικά με τη γνωστή διαδικασία της ελληνοποίησης. Φαινόμενο, το οποίο γνωρίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όφειλε  να λάβει όλα τα μέτρα ώστε οι έλεγχοι εκ μέρους των μηχανισμών του κράτους, ειδικά την περίοδο του Πάσχα, να είναι διαρκείς και εντατικοί.

Την ίδια στιγμή που οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πωλούν τα ζώα τους κάτω του κόστους, οι καταναλωτές δε μπορούν να αγοράσουν εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής τους δύναμης, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, των υπέρογκων λογαριασμών του ρεύματος και των τιμών των καυσίμων, που έχουν συρρικνώσει δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών και εξουθενώσει τα νοικοκυριά.

Σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα θρέψης των ζώων, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, αλλά και να μη μπορούν να παράγουν γάλα για να το πουλήσουν αφού αυτό χρησιμοποιείται για τη θρέψη των  αμνοεριφίων τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα των  κτηνοτρόφων και να αδυνατούν να κρατήσουν βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους.  Ενώ τα μέτρα  της κυβέρνησης  για ενίσχυση των κτηνοτροφών με 2% επί του τζίρου του 2021 ως χρηματοδότηση για αγορά ζωοτροφών  αποτελούνασπιρίνες, όταν το κόστος τους έχειδιπλασιαστεί.

Σήμερα οι κτηνοτρόφοι έχουν καταστεί όμηροι στις διαθέσεις της αγοράς, αφού αναγκάζονται να πωλούν τα αμνοερίφια  σε τιμές πολύ χαμηλότερες, ακόμη και κάτω από τη μισή τιμή, σε σχέση με την προηγούμενη χρονικά περίοδο.

Σε μια περιοχή όπου η κτηνοτροφία, ιδιαίτερα των αιγοπροβάτων, ενισχύει την τοπική ανάπτυξη και την τοπική οικονομία και συμβάλλει στη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού, ο κίνδυνος συρρίκνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης είναι πλέον υπαρκτός.

Γι’ αυτό οφείλει η κυβέρνηση  να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει προκύψει με τα αδιάθετα ζώα και να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το κράτος να λειτουργήσει ως αγοραστής ύστατης καταφυγής αναλαμβάνοντας την ευθύνη χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, αφού προηγηθεί ακριβής καταγραφή των αδιάθετων αμνοεριφίων εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Βάσει των παραπάνω

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.Προτίθεται να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους που έχουν χιλιάδες αδιάθετα αιγοπρόβατα στα  μαντριά;

2.Τι μέτρα θα λάβει ώστε το κράτος να ασκήσει το ρόλο του ως αγοραστής ύστατης καταφυγής;

Σας ζητούμε να καταθέσετε εγγράφως τα στοιχεία εισαγωγής στη χώρα μας αμνοεριφίων, για το φετινό δίμηνο Μάρτιο και Απρίλιο και το αντίστοιχο δίμηνο του 2021.

Ζητούμε επίσης να καταθέσετε εγγράφως τα στοιχεία εξαγωγών από τη χώρα μας για το ίδιο χρονικό διάστημα 2021-2022 και τα στοιχεία πωλήσεων κρέατος αμνοεριφίων στη χώρα μας, τις ίδιες περιόδους”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood