[VID] Κ. Τσιάρας σε Ιλχάν Αχμέτ: “Δεν καταργείται το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής”

O Ιλχάν Αχμέτ έθεσε το πλαίσιο των επιχειρημάτων γιατί δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε καν σκέψη για κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.
ΙΛΧΑΝ-ΤΣΙΑΡΑΣ
 • Κ. Τσιάρας: Εφετειακή έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να κλείσει στην Ελλάδα”.
 • Ι. Αχμέτ: “Είναι αδιανόητο να αποδεχτούμε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης δικαστηρίου, που θα αποτελούσε βέβαια πλήγμα για την απονομή της δικαιοσύνης συνολικά για την Περιφέρειά μας”.
 • Κ. Τσιάρας: “Ούτε εγώ προσωπικά ούτε συνολικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να αιφνιδιάσει με προτάσεις ή με επιλογές που σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες”.

Με πρωτοβουλία του Ιλχάν Αχμέτ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, προσήλθε στη Βουλή και απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, για την πιθανότητα κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε άμεση και ξεκάθαρη απάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την ανακύψασα φημολογία περί ύπαρξης εισηγήσεως στα συρτάρια του υπουργείου που οδηγεί είτε σε κατάργηση είτε σε συγχώνευση το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.

Η τελική απάντηση που δόθηκε στη δευτερολογία του κ. Τσιάρα φαίνεται να κλείνει κάθε συζήτηση περί κατάργησης, σύμφωνα με τη διατύπωση του υπουργού, όπως αυτή καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής:

Το καλό σας το κρατάω για το τέλος. Τουλάχιστον με βάση τη δική μου άποψη, εφετειακή έδρα Διοικητικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να κλείσει στην Ελλάδα. Οπότε, ησυχάστε, δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση. Νομίζω ότι είναι πράγματα αυτονόητα, για τα οποία δεν χρειάζεται κανείς να έχει μια ενδεχομένως πολύ εξελιγμένη ή πολύ ιδιαίτερη γνώση. Είναι αυτονόητα πράγματα για τα οποία δεν νομίζω ότι κανείς μας, τουλάχιστον στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ή στο πολιτικό μας σύστημα, θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική άποψη”.

Σε άλλο σημείο της απάντησής του ο κ. Τσιάρας τόνισε: “Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην πραγματικότητα δεν θα κλείσει κανένας δικαστικός σχηματισμός, αν μιλάμε για τη Διοικητική Δικαιοσύνη. Ενδεχομένως, αν υπάρξει ένας πολύ μικρός τέτοιος αριθμός, θα αντικατασταθεί ουσιαστικά με τη δυνατότητα τηλεματικής, δηλαδή θα συνεχίσει να υπάρχει. Βεβαίως, θα αναπτυχθούν και άλλες τέτοιες έδρες – για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς – διότι αυτό μας δίνει την πολυτέλεια ακόμη και σε πόλεις που δεν υπάρχουν διοικητικά δικαστήρια, εφόσον κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει έδρα Πρωτοδικείου, αλλά με τις διαδικασίες που σας περιέγραψα”.

[VID] Κ. Τσιάρας σε Ιλχάν Αχμέτ: "Δεν καταργείται το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής"Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όντως έχει γίνει μια εργασία, η οποία όμως, θέλω να σας ξεκαθαρίσω – και το ξεκαθαρίζω με τον πλέον επίσημο τρόπο – ότι δεν έχει δοθεί ποτέ μέχρι σήμερα που μιλάμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα ακόλουθα βήματα είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς, με τις τοπικές κοινωνίες, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αποφασίζει και στέλνει μια συγκεκριμένη πρόταση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου αυτή να γίνει δεκτή ή όχι. Και εκεί ακριβώς βρισκόμαστε. Θέλω λοιπόν να σας ξεκαθαρίσω με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι αυτή είναι αρμοδιότητα, αφ’ ενός μεν της ανωτάτης δικαιοσύνης, δια του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε αυτή τη στιγμή για να συζητήσουμε. Και αν μου επιτρέπετε, να σας πω και μια πληροφορία για να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια συγκεκριμένη σειρά, είναι βέβαιο ότι ούτε εγώ προσωπικά ούτε συνολικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να αιφνιδιάσει με προτάσεις ή με επιλογές που σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες”.

Από την πλευρά του ο Ιλχάν Αχμέτ έθεσε το πλαίσιο των επιχειρημάτων γιατί δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε καν σκέψη για κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής λέγοντας ότι:

 • “Κάθε κοινωνία έχει τις ιδιαιτερότητές της και πολύ παραπάνω η Θράκη. Η Θράκη έχει ευαισθησίες, έχει ιδιαιτερότητες.
 • Ο δικαστής πρέπει να γνωρίζει τη σχέση των πολιτών με τη διοίκηση. Όμως ένας δικαστής στη Θεσσαλονίκη θα είναι αποξενωμένος από αυτά, και άρα οι αποφάσεις δεν θα είναι και εντελώς νομιμοποιητικές.
 • Η λογική της κυβέρνησης είναι να γίνουν συνενώσεις. Παρατηρούμε δηλαδή μια λογική στην Κυβέρνηση, λόγω και της πίεσης του Ταμείου Ανάκαμψης, να γίνουν κάποιες συνενώσεις γενικώς. Θεωρούν ότι αν συνενωθούν τα δικαστήρια, θα είναι πιο αποτελεσματικά.
 • Παραβλέπουν βέβαια ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις που πραγματικά υπάρχουν είναι στα Κεντρικά Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
 • Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα Εφετεία της Περιφέρειας, ήτοι της Κομοτηνής. Βέβαια, είναι και η μετακίνηση όλων των υπαλλήλων. Όμως σας λέμε και πάλι ότι τα προβλήματα του νομικού κόσμου είναι πάρα πολλά.
 • Το θέμα είναι να πάμε σε γρήγορη ψηφιοποίηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης με υπαρκτές προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων.
 • Δεν μπορεί όμως ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με πειραματισμούς να αλλάζει συνέχεια, να αλλάζουμε τους κώδικες οι οποίοι στην ουσία δεν προσφέρουν καμία επιτάχυνση της δικαιοσύνης”.

Ο Ιλχάν Αχμέτ κατέληξε ξεκαθαρίζοντας τη στάση του συνόλου του νομικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας για το θέμα του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής τονίζοντας ότι η πιθανότητα συγχώνευσης ή ακόμη και ενδεχόμενης κατάργησης των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, συναντά την έντονη και καθολική αντίδραση του νομικού κόσμου με ομόφωνες αποφάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Αλεξανδρουπόλεως, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, δηλαδή όλης της Περιφέρειας. Γνωρίζετε, εξάλλου, κύριε Υπουργέ, πόσο σημαντική είναι η παρουσία όλων των βαθμίδων δικαστηρίων στην Κομοτηνή, διότι η εφετειακή έδρα είναι στην Κομοτηνή. Είναι αδιανόητο λοιπόν να αποδεχτούμε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης δικαστηρίου, που θα αποτελούσε βέβαια πλήγμα για την απονομή της δικαιοσύνης συνολικά για την Περιφέρειά μας”

Αναλυτικά, η πρωτολογία και η δευτερολογία του Ιλχάν Αχμέτ:

 • Πρωτολογία

“Κύριε Υπουργέ. Δυνάμει της αρ. 99/24-3-2021 απόφασης συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο: α) την ορθολογική οργάνωση των δικαστικών περιφερειών της χώρας στον τομέα της διοικητικής δικαιοσύνης και στο πλαίσιο αυτό την αναδιάρθρωση των δικαστικών δομών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, β) την ορθολογική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την χωροταξική αναδιάρθρωση και γ) την εσωτερική οργάνωση και διοίκηση των δικαστηρίων, όπως διαμορφώνονται μετά τη χωροταξική αναδιάρθρωση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η πιθανότητα συγχώνευσης ή ενδεχόμενης κατάργησης των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, συναντά την έντονη και καθολική αντίδραση του νομικού κόσμου με ομόφωνες αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Γνωρίζετε, εξάλλου, πόσο σημαντική είναι η παρουσία όλων των βαθμίδων δικαστηρίων στην Κομοτηνή. Είναι αδιανόητο, συνεπώς, να αποδεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης δικαστηρίου, που θα αποτελούσε πλήγμα για την απονομή της δικαιοσύνης συνολικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Κατόπιν αυτών σας ρωτώ: Α) Πέρα από την σύσταση ειδικών ομάδων εργασίας και τα όποια πορίσματά τους, δεσμεύεστε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συγχωνευτεί ή να καταργηθεί το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής; Β) Συμμερίζεσθε τις απόψεις των δικηγορικών συλλόγων της ΠΑΜ-Θ ότι πιθανή κατάργηση ή συγχώνευση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής θα δημιουργήσει νέα εμπόδια στην απονομή της δικαιοσύνης, σε μια Περιφέρεια που για μείζονες λόγους, δεν πρέπει και δεν μπορεί να στερηθεί των λειτουργιών του;”.   

 • Δευτερολογία

“Εγώ κύριε Υπουργέ θέλω να σας αναφέρω ενδεικτικά μόνο την θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, ενός συλλόγου δηλαδή που δεν είναι στο νομό Ροδόπης αλλά υπερασπίζεται σθεναρά την παραμονή του Διοικητικού Εφετείου στην φυσική του έδρα που είναι η Κομοτηνή. Στην ερώτηση για το τι σημαίνει η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου για τους δικηγόρους αλλά και τους πολίτες, ο κ. Πούλιος, απαντά: «Με τις υπάρχουσες συνθήκες σήμερα, αυτό σημαίνει ουσιαστικά, ότι δημιουργείται περαιτέρω ταλαιπωρία για όλους εμάς στους δικηγόρους και τους διαδίκους, διότι η ψηφιοποίηση στη Δικαιοσύνη είναι πάρα πολύ πίσω στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα αυτό, αν είχαν προχωρήσει τα ηλεκτρονικά μέσα στη Δικαιοσύνη σε τέτοιο βαθμό όπως για παράδειγμα στην Αμερική και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όπως είναι σήμερα η Ελλάδα, εμείς θα πρέπει να μετακινούμαστε για οτιδήποτε στη Θεσσαλονίκη. Και ένα δικαστήριο που θα είναι στη Θεσσαλονίκη, εμάς μας αποκόβει από την επαφή μας με το δικαστήριο στο οποίο ανήκουμε». Επισημαίνει ακόμα ο κ. Πούλιος και το ζήτημα της αρχή του φυσικού δικαστή, όπου σύμφωνα με το Δίκαιό μας, ο καθένας δικάζεται στον τόπο που μένει και εξηγεί σχετικά: «Κατά δεύτερο,  υπάρχει μια βασική αρχή στο Δίκαιό μας, που είναι η αρχή του φυσικού δικαστή. Το Σύνταγμά μας λέει ότι, ο καθένας μας, θα πρέπει να δικάζεται από το φυσικό του δικαστή, απ’ αυτόν που έχει οριστεί για να τον δικάσει. Ένας δικαστής ο οποίος κατοικεί στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα και δικάζει υποθέσεις της Δράμας, δεν έχει εικόνα τι συμβαίνει στη Δράμα, δεν έχει εικόνα της κοινωνίας της Δράμας, δεν ξέρει πράγματα και καταστάσεις εδώ. Επομένως, πώς θα δικάσει όταν δεν γνωρίζει που μένει ο Νευροκοπιώτης, κάτω από ποιες συνθήκες ζει, πώς είναι το περιβάλλον γύρω και άλλα. Δημιουργούνται πάρα πολλά τέτοια προβλήματα και δεν είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζουν». Αναφορικά με το ζήτημα του Πολιτικού Εφετείου αν υπάρχει επίσης ζήτημα να καταργηθεί και αυτό, ο κ. Πούλιος εξηγεί ότι, «η λογική τους είναι να κάνουν συνενώσεις γενικώς. Θεωρούν ότι αν συνενωθούν τα Δικαστήρια θα είναι πιο αποτελεσματικά. Παραβλέπουν βέβαια, ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις – που πράγματι υπάρχουν – είναι στα κεντρικά Εφετεία, Αθήνα  και Θεσσαλονίκη. Εμείς εδώ, δεν έχουμε τέτοιου είδους καθυστερήσεις και σε κάθε περίπτωση αυτές δεν αντιμετωπίζονται με το να καταργήσεις Δικαστήρια. Όσον αφορά τα Διοικητικά, πρέπει να πούμε ότι και η Καβάλα – που είναι το δικό μας Πρωτοδικείο – και η Κομοτηνή, πάνε αρκετά καλά. Έχουν προχωρήσει και δεν έχουμε καθυστερήσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια, που περιμέναμε και τέσσερα χρόνια. Τώρα σε ένα – δυο χρόνια δικάζονται όλες αυτές οι υποθέσεις». Κύριε Υπουργέ. Οι λόγοι των οποίων γίνεται επίκληση για την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής,  είναι ότι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως με τον αριθμό των δικαστών που υπηρετούν. Πρότυπα όμως που δεν λαμβάνονται υπόψη, όταν πρόκειται για άλλα Διοικητικά Εφετεία όπως των Ιωαννίνων, των Χανίων και της Λάρισας, με ανάλογο αριθμό δικαστών, τα οποία όμως διατηρούνται με την  επίκληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων. Είναι οξύμωρο σε μια περιοχή όπως η Θράκη, που όφειλαν κατεξοχήν να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω κριτήρια, να οδηγείται το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής σε κατάργηση. Όταν μάλιστα εξυπηρετεί μια ευρεία ακριτική περιοχή με ιδιαίτερα γεωοικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξυπηρετεί περιοχές από τον Έβρο έως την Καβάλα και στεγάζεται στο νεόδμητο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής με εξαιρετικές υποδομές. Σας καλώ σήμερα να δεσμευτείτε στην αίθουσα της Ολομέλειας ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει και ότι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής όχι μόνο δεν θα καταργηθεί αλλά θα ενισχυθεί η λειτουργία του”.   

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood