“Ελευθέρια Κομοτηνής 2022”: Αναδείχθηκε και τιμήθηκε το ιστορικό αποτύπωμα των Ηπειρωτών στον τόπο

"Ηπειρώτες και εκ Λαϊστης στη Ροδόπη", ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης στο πλαίσιο των "Ελευθερίων Κομοτηνής 2022" που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), με στόχο την ανάδειξη της πολυετούς συμμετοχής των Ηπειρωτών στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2022
  • Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης “Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων”, άφησε το στίγμα του στα φετινά “Ελευθέρια Κομοτηνής”, όπως άλλωστε οι εξ Ηπείρου Ροδοπίτες αφήνουν το αποτύπωμά τους στον τόπο εδώ και 150 χρόνια. 

“Ηπειρώτες και εκ Λαϊστης στη Ροδόπη”, ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης στο πλαίσιο των “Ελευθερίων Κομοτηνής 2022” που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), με στόχο την ανάδειξη της πολυετούς συμμετοχής των Ηπειρωτών στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου.

Η φιλόλογος και συγγραφέας Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη ανέλυσε τους “Ηπειρώτες της Ροδόπης στον δημόσιο χώρο”, σημειώνοντας πως οι Ηπειρώτες πάνω απ’ όλα υπήρξαν πατριώτες και ευεργέτες. Αρχές τους ήταν η Πατρίδα και η Ορθοδοξία. Οι Ηπειρώτες έκτισαν στην κυριολεξία την Ελλάδα με πολλά παραδείγματα που αφορούν σε ευεργεσίες τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο με κυριότερα αυτών το Ζάππειο Μέγαρο, το Θωρηκτό Αβέρωφ, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη Ριζάρειο Σχολή, τη Γεννάδιο και πολλά άλλα. Ήταν περίφημοι πετράδες ή δουλγέρηδες, δηλαδή κτίστες επιφανείς και περιζήτητοι οι οποίοι σε όλη τη Βαλκανική και σε όλο το ενιαίο γεωγραφικό τμήμα της Θράκης έως και την Κωνσταντινούπολη ανήγειραν σπίτια, εκκλησιές, γέφυρες, πηγάδια, κρήνες, σχολεία, και διάφορα άλλα δημόσια κτίρια. Η ιστορική ηπειρωτική παροικία του νομού Ροδόπης έχει ζωή σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνων καθώς στα 1940-1850 εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Ηπειρώτες στην Κομοτηνή ως μόνιμοι κάτοικοί της συμμετέχοντας στα τοπικά πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά δρώμενα από το 1920 μέχρι και σήμερα, με τέσσερις δημάρχους, ευεργέτες, επί δεκαετίες. Η αρχική παρουσία των παλαιών Κομοτηναίων Ηπειρωτών είναι του Μιχαήλ Σούζου, του Χατζηκωνσταντή Ζωίδη, του Καστάνια, του Σίτη, του Σκουτέρη, του Ζησιάδη, και έπονται οι Μαλιόπουλος, Μουζιόπουλος, Ζωίδης, Λάλας, Δομπόλης και πολλοί άλλοι.

Η συγγραφέας Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου μίλησε για την “Αδελφότητα Λάϊστινων 1926”. Όπως επεσήμανε, η Λάιστα είναι ένα από τα βλαχόφωνα χωριά του Ζαγορίου σε υψόμετρο 1.020 μ. και απέχει 80 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Ο οικισμός χρονολογείται από το 1580 και κατά τον 18ο και 19ο αιώνα γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής. Αποτελούσε τη μοναδική κωμόπολη του Ζαγορίου (ο Λαμπρίδης χαρακτηριστικά ανέφερε «εις την κωμόπολιν Λαΐστης κατοικούσαν περί των 3.000 κατοίκων»). Οι Λαϊστινοί ξενιτεύονταν κυρίως στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία. Ο ξενιτεμός των Λαϊστινών άρχισε τη δεκαετία του 1880 και προοδευτικά αυξήθηκε μέχρι το 1928, αλλά και αργότερα. Ένα μικρό ποσοστό Λαϊστινών ασχολούνταν στην ξενιτιά με εμπόριο καπνών και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (χάνια). Ήταν εύποροι και διαδραμάτιζαν πρωτεύοντα ρόλο στην κοινωνική ζωή των πόλεων όπου είχαν την έδρα των επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία των ξενιτεμένων Λαϊστινών ασχολούνταν με τα επαγγέλματα του εστιάτορα, φούρναρη, ζαχαροπλάστη, κρεοπώλη, τσαγκάρη, παντοπώλη, κ.ά. Σήμερα πολλές οικογένειες δεύτερης και τρίτης γενιάς Λαϊστινών βρίσκονται εγκατεστημένες στην Μακεδονία και Θράκη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, Γιάννης Τζαμπάζης, τόνισε μεταξύ άλλων: “Οι Ηπειρώτες έχουν την ιστορία τους ταυτισμένη με την περιοχή της Θράκης. Ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια από τα σκληροτράχηλα βουνά της Ηπείρου, και με την αγάπη τους προς την πατρίδα, ξενιτεύτηκαν, εργάστηκαν σκληρά, χωρίς να ξεχάσουν την πατρίδα τους την Ήπειρο, και ευεργέτησαν την Ελλάδα, την Ήπειρο, και τον τόπο που τους φιλοξένησε”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους ομιλητές αλλά και στον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος επίσης έλκει μέρος της καταγωγής του από την Ήπειρο.

Πηγή: maronnews.gr

Επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood