• Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης “Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων”, άφησε το στίγμα του στα φετινά “Ελευθέρια Κομοτηνής”, όπως άλλωστε οι εξ Ηπείρου Ροδοπίτες αφήνουν το αποτύπωμά τους στον τόπο εδώ και 150 χρόνια. 

“Ηπειρώτες και εκ Λαϊστης στη Ροδόπη”, ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης στο πλαίσιο των “Ελευθερίων Κομοτηνής 2022” που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), με στόχο την ανάδειξη της πολυετούς συμμετοχής των Ηπειρωτών στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου.

Η φιλόλογος και συγγραφέας Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη ανέλυσε τους “Ηπειρώτες της Ροδόπης στον δημόσιο χώρο”, σημειώνοντας πως η ιστορική ηπειρωτική παροικία του νομού Ροδόπης έχει ζωή σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνων καθώς στα 1940-1850 εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Ηπειρώτες στην Κομοτηνή ως μόνιμοι κάτοικοί της, καθώς και οτι οι Ηπειρώτες συμμετέχουν στα τοπικά πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά δρώμενα από το 1920 μέχρι και σήμερα, με τέσσερις δημάρχους, ευεργέτες, κ.ά. επί δεκαετίες.

Η συγγραφέας Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου μίλησε για την “Αδελφότητα Λάϊστινων 1926”. Όπως επεσήμανε, η Λάιστα είναι ένα από τα βλαχόφωνα χωριά του Ζαγορίου σε υψόμετρο 1.020 μ. και απέχει 80 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Ο οικισμός χρονολογείται από το 1580 και κατά τον 18ο και 19ο αιώνα γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής. Ο ξενιτεμός των Λαϊστινών άρχισε τη δεκαετία του 1880 και προοδευτικά αυξήθηκε μέχρι το 1928, αλλά και αργότερα. Σήμερα πολλές οικογένειες δεύτερης και τρίτης γενιάς Λαϊστινών βρίσκονται εγκατεστημένες στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, Γιάννης Τζαμπάζης, τόνισε μεταξύ άλλων: “Οι Ηπειρώτες έχουν την ιστορία τους ταυτισμένη με την περιοχή της Θράκης. Ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια από τα σκληροτράχηλα βουνά της Ηπείρου, και με την αγάπη τους προς την πατρίδα, ξενιτεύτηκαν, εργάστηκαν σκληρά, χωρίς να ξεχάσουν την πατρίδα τους την Ήπειρο, και ευεργέτησαν την Ελλάδα, την Ήπειρο, και τον τόπο που τους φιλοξένησε”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους ομιλητές αλλά και στον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος επίσης έλκει μέρος της καταγωγής του από την Ήπειρο.

Πηγή: maronnews.gr

Επιμέλεια: inkomotini.news