«Όποιος δεν έχει νέες λύσεις αναμασά παλιά προβλήματα, ποντάροντας στη θυμική αντίδραση από κάθε δυσκολία», είπε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Έλληνας Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε επισημάνει «γιατί υπάρχουν δύο Ελλάδες, η Ελλάδα που προχωρά και εκείνη που μένει καθηλωμένη. Και πάνω στη δεύτερη φυτρώνει σαν παράσιτο η δημαγωγία».
Επέλεξα να ξεκινήσω με αυτές τις φράσεις που άκουσα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του Πρωθυπουργού, γιατί ίσως και να είναι αυτές που μου έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, μιας και σχηματοποίησαν μέσα σε λίγες λέξεις όλα όσα παρακολουθώ, όλα όσα καταγράφω και αντιμετωπίζω σε καθημερινή βάση ως Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Χώρος από τον οποίο προέρχομαι, χώρο τον οποίο αγαπώ και τιμώ, έχοντας τον παράλληλο σεβασμό σε όλους τους εργαζόμενους αυτού του χώρου, ανεξαρτήτως του κομματικού χώρου από τον οποίον και προέρχονται κι είναι κάτι το οποίο μας το έχει επισημάνει πάρα πολλές φορές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Η κρίση του Έβρου
Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, κληθήκαμε να διαχειριστούμε την πρώτη μεγάλη κρίση, την ίδια ώρα που ακόμα και η οικονομική κρίση δεν είχε ξεπεραστεί.
Έβρος, τόπος καταγωγής μου, και εκεί λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη υγειονομική κρίση, έχει ξεσπάσει μια άλλη κρίση. Κάποιοι την ονόμασαν μεταναστευτική. Εγώ πάντως, προσωπικά, τη βίωσα ως απόπειρα εισβολής στη χώρα μας. Χιλιάδες άνθρωποι, εργαλεία στα χέρια ενός κράτους που επιχειρούσε να δείξει τη δύναμή του, να πιέζουν τα σύνορά μας, βεβαίως και απέναντι στα δικά μας παιδιά που βρίσκονταν στα όρια των δύο χωρών.
Εκείνη την περίοδο που όλα ήταν ρευστά είχε έρθει βεβαίως και η σθεναρή και παράλληλα ήρεμη φωνή του Έλληνα Πρωθυπουργού που ξεκαθάριζε ότι η χώρα μας έχει σύνορα. Και ότι αυτά φυλάσσονται. Και όμως, αυτή η ξεκάθαρη και αυτονόητη δήλωση την οποία και είχαμε χρόνια δυστυχώς να ακούσουμε, λοιδορήθηκε και επιχειρήθηκε μάλιστα να μεταφραστεί ως επίδειξη σκληρότητας.
Επιχείρησαν να τη μεταφράσουν ως σκληρή, εκείνοι που χειρίστηκαν το μεταναστευτικό με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο, καλώντας ανήμπορους ανθρώπους να επιλέξουν τη φιλόξενη -όπως τόνιζαν τότε Ελλάδα- και να περάσουν παράνομα τα σύνορά μας χωρίς να έχουν εξασφαλίσει σε κανένα βαθμό τον τρόπο διαβίωσής τους. Χωρίς έλεγχο, ανθρώπινες ψυχές στοιβάζονταν σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια χώρα που πραγματικά δεν άντεχε άλλο.
Η διαχείριση του μεταναστευτικού από αυτή την Κυβέρνηση είναι μια από τις μεγαλύτερες -θεωρώ- επιτυχίες της. Και το λέω γιατί ειδικά για την Περιφέρεια είναι ένα τεράστιο ζήτημα.
Η μείωση των μεταναστευτικών ροών αλλά και η ανθρώπινη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με ευρωπαϊκά πρότυπα είναι από τις πιο μεγάλες και ξεκάθαρες δηλώσεις της δικής μας πολιτικής που έχει ως βάση την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και της αξιοπρέπειας.
Πάντως οφείλω να πω, πως ειδικά για τη διαχείριση της απόπειρας εισβολής στον Έβρο, ότι ως Εκπρόσωπος εκτός από την τουρκική προπαγάνδα που καθημερινά έπρεπε να διαχειριστούμε, είχαμε να αντιμετωπίσουμε -όπως και όλοι έχουμε παρατηρήσει- και την προπαγάνδα στο εσωτερικό της χώρας, η οποία πολλές φορές εξυπηρετούσε τα συμφέροντα όχι της χώρας μας, όχι της Ελλάδας, αλλά τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Αυτήν την προπαγάνδα από συγκεκριμένο κομματικό χώρο, από τη νεολαία του αλλά και από διάφορες συνιστώσες, την αντιμετωπίσαμε και την αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα, σχεδόν σε όλες τις διαχειρίσεις κρίσεων που κάνουμε.
Η κρίση της πανδημίας
Την εποχή που ακόμη και οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο αναζητούσαν τρόπο να διαχειριστούν την πανδημία, που ερευνούσαν για το εμβόλιο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα έβρισκαν φάρμακα και όπως αποδείχτηκε, τουλάχιστον η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απόστασης ήταν το μόνο που μπορούσε να βοηθήσει, υπήρχαν κάποιοι που καλούσαν τον κόσμο στις πλατείες. Στο να αντιδράσουν στα εφαρμοζόμενα μέτρα τηρώντας δυο μέτρα και δυο σταθμά. Χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρη θέση τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Αναζητώντας ψηφοφόρους και στήριξη, ελπίζοντας ίσως σε ένα νέο κίνημα αγανακτισμένων ωθούσαν τον κόσμο να βγει έξω στο δρόμο. Και αυτό, ως ένας άνθρωπος πρέπει να πούμε όπου προέρχεται από την περιφέρεια, το αντιμετωπίζουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ολόκληρη τη χώρα.
Μικρές επικοινωνιακές απόπειρες υιοθέτησης τοπικών προβλημάτων σε μία προσπάθεια δημιουργίας περισσότερο εντυπώσεων, παρά αναζήτησης, εξεύρεσης λύσεων.
Μια Ελλάδα που αλλάζει με έναν Πρωθυπουργό για όλους τους Έλληνες
Κυρίες και κύριοι, σε μία Ελλάδα που επιτέλους αρχίζει να αναπτύσσεται, σε μία Ελλάδα που βγαίνει μέσα από μία σειρά μεγάλων κρίσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε μία Ελλάδα που αλλάζει, δεν έχουμε περιθώρια να πάμε προς τα πίσω. Δεν αντέχουμε άλλους διαχωρισμούς. Δεν αντέχουμε άλλες εντάσεις. Θέλουμε με υγιή τρόπο να αποκτήσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε από κοινού την Ελλάδα που αξίζουμε. Και είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε έναν Πρωθυπουργό που είναι Πρωθυπουργός στα αλήθεια για όλους τους Έλληνες, που ηγείται ενός κόμματος που ανοίγει σε όλους τους Έλληνες και ανήκει σε αυτούς.
Με ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, ακόμη και των κομματικών μας στελεχών σε επίπεδο δημοτικών τοπικών οργανώσεων, που αξιοποιεί τα στελέχη ακόμη και μέσα από το Μητρώο Στελεχών. Μητρώο και διαδικασία από την οποία και εγώ προσωπικά έχω, πρέπει να πω, προέλθει. Μέσα, δηλαδή, από τη συγκεκριμένη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών -που ήταν και πάλι μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- εγώ, η Έλενα Σώκου, η κόρη ενός σιδηροδρομικού από την Αλεξανδρούπολη, βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας και μπορώ να σας μιλάω.
Με μπροστάρη τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής με αρχές και αξίες τον Γραμματέα της Πολιτικής μας Επιτροπής, τον Παύλο τον Μαρινάκη. Προερχόμαστε από τη βάση.
Είμαστε η γενιά, μαζί με τον ίδιο τον Γραμματέα μας, που σφυρηλατηθήκαμε μέσα στην οικονομική κρίση. Βιώσαμε και βιώνουμε την υγειονομική κρίση και διαχειριζόμαστε την ενεργειακή κρίση. Μία γενιά που έχει βιώσει τόσα. Όσα οι γονείς μας δεν θα θέλανε να βιώσουμε.
Και όλες αυτές τις κρίσεις τις διαχειριστήκαμε και τις διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτό οφείλουμε να το πιστωθούμε και να το επικοινωνήσουμε. Να επικοινωνήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το έργο μας. Να είμαστε στα αλήθεια υπερήφανοι για αυτό. Να είμαστε υπερήφανοι για τους ανθρώπους μας και τις πολιτικές που εφαρμόζονται.
Εχθές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά επί μία και βάλε ώρα τα έργα που έχουν γίνει και τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί σε μία χώρα που βιώνει παράλληλα τόσες κρίσεις.
Αυτά τα έργα, αυτές τις πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να γίνουν σημαία μας. Να καταλάβει ο κόσμος τι έχει αλλάξει στη ζωή του. Ότι αυτές οι πολιτικές δεν είναι άγνωστες λέξεις μακριά από τη δική του πραγματικότητα αλλά είναι πολιτικές που επηρεάζουν την καθημερινότητά του, το παρόν αλλά και το μέλλον των παιδιών τους.
Κυρίες και κύριοι, Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες, μία νέα εποχή έχει ξεκινήσει επί προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία εποχή που συμπεριλαμβάνει όλους τους Έλληνες. Που τους καλεί να ενεργοποιηθούν και τους καλεί να ενταχθούν και να πλαισιώσουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Επαναφέρουμε την πολιτική στην πραγματική της βάση”.