Στελέχη του Υπ. Πολιτισμού και Καθηγήτρια του Παν/μίου Μακεδονίας επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής

Ξεναγήθηκαν από τον ιδρυτή του μουσείου, Αντώνη Λιάπη, σε "μια μοναδική εμπειρία καθώς με τον δικό τους τρόπο κατέθεσαν το επιστημονικό τους απόθεμα και τη συσσωρευμένη εμπειρία τους", όπως ο ίδιος τονίζει.
279765008_1724673524552288_3794505960806291097_n
Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής και το Βαγόνι-Εργαστήριο του Καλαθά, στο Θρυλόριο Κομοτηνής, επισκέφθηκαν, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, η Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Διευθύντρια του Πολυχώρου Πολιτισμού «Ισλαχανέ» της Θεσσαλονίκης, Αρετή Κονδυλίδου, και η Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Φωτεινή Τσιμπιρίδου.
Στελέχη του Υπ. Πολιτισμού και Καθηγήτρια του Παν/μίου Μακεδονίας επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής ΚομοτηνήςΞεναγήθηκαν από τον ιδρυτή του μουσείου, Αντώνη Λιάπη, σε “μια μοναδική εμπειρία καθώς με τον δικό τους τρόπο κατέθεσαν το επιστημονικό τους απόθεμα και τη συσσωρευμένη εμπειρία τους”, όπως ο ίδιος τονίζει.
“Η εντυπωσιακή ευρύτητα των γνώσεων της κ. Φωτεινής Τσιμπιρίδου, και οι διαφωτιστικοί της σχολιασμοί για εκθέματα και τις ιστορίες που τα περιβάλλουν, ανέδειξαν άλλη μια πτυχή της κοινής συνδετικής ουσίας των ανθρώπινων κοινωνιών”, αναφέρει ο κ. Λιάπης, και εξηγεί: “Μεταξύ άλλων, το έκθεμα/καλάθι στο οποίο σύμφωνα με τον θρύλο της Βόρειας Θράκης ένας γιος φόρτωσε τον γέρο και ανήμπορο πατέρα του για να τον εγκαταλείψει να πεθάνει σε μια βουνοκορφή της Ροδόπης, συνδέεται και με άλλους βαλκανικούς λαούς”.
Στελέχη του Υπ. Πολιτισμού και Καθηγήτρια του Παν/μίου Μακεδονίας επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής ΚομοτηνήςΕξάλλου, η κ. Τσιμπιρίδου είχε την ευγένεια να αποστείλει στον κ. Λιάπη την μικρού μήκους ταινία για τον Λάποτ (Γιουγκοσλαβία 1972). Ο Λάποτ συμβολίζει τη θρυλική σερβική πρακτική της γηροκτονίας: τη δολοφονία ηλικιωμένων μελών της οικογένειας μόλις γίνουν οικονομικό βάρος. Αποτυπώθηκε κινηματογραφικά με τον τίτλο “Legenda o Lapotu/Ο Θρύλος του Λάποτ” σε σκηνοθεσία του Goran Paskaljevic. Μετά από μια κακή σοδειά, ένας ηλικιωμένος άνδρας που δεν μπορεί πλέον να εργαστεί στα χωράφια, θανατώνεται τελετουργικά.
“Πόσες ακόμη θλιβερές ιστορίες κρύβουν τα καλάθια του Μουσείου;”, διερωτάται ο κ. Λιάπης.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood