Αλεξανδρούπολη: Το νέο terminal φυσικού αερίου που καθιστά την Ελλάδα ενεργειακή πύλη της Ν.Α. Ευρώπης

Τη δεύτερη πύλη εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός στην Αλεξανδρούπολη.
Screenshot_1588

Τη δεύτερη πύλη εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός στην Αλεξανδρούπολη.

Η πρώτη μεγάλη ενεργειακή συμφωνία που σύναψε η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και γεφύρωσε συμφέροντα πολλών και διαφορετικών χωρών, κηρύσσει σήμερα την έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (Floating Storage Regasification Unit/FSRU), υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas/LNG) παρουσία και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ, του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, του προέδρου της Σερβίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η πλωτή FSRU, χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία, καθιστώντας την Ελλάδα «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ν.Α. Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό και συγχρόνως οραματικό έργο για την χώρα καθώς με τη λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης η Ελλάδα θα διαθέτει δυνατότητες εισαγωγής LNG που θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Τοέργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται σε ανύποπτο χρόνο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της πατρίδας μας. Ωστόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών δικαιώνουν τον επενδυτικό σχεδιασμό καθώς βρίσκουν τη χώρα μας έτοιμη να οργανώσει τις εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού της με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέσω υποδομών όπως η Ρεβυθούσα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, αλλά και το αντίστοιχο έργο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους.

Το business plan της πολυμετοχικής εταιρείας στην οποία συμμετέχουν η Ελμίνα Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog του Πίτερ Λιβανού και η βουλγαρική Bulgartransgaz, μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τα τέλη του 2023.

Το κόστος της συνολικής επένδυσης ανέρχεται σε 410 εκατ. ευρώ και έχει πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους αλλά και μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων του.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της υποδομής, η νέα μονάδα θα μπορεί να μεταφέρει 5,5 δισ. κ.μ. LNG προς την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Τους τελευταίους μήνες που ξέσπασε ο πόλεμος υπάρχει μια τεράστια ζήτηση για κλείσιμο δυναμικότητας στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρουν στελέχη της Gastrade, ζήτηση που δικαιολογεί και το νεότερο επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας για δεύτερο FSRU, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα στο 2024.

Η εταιρεία βλέποντας τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής έχει ταχθεί υπέρ της δια-συνδεσιμότητας με τις άλλες αγορές ώστε να αναπτυχθεί ο διάδρομος προς βορρά και να καλυφθούν και χώρες όπως η Μολδαβία, αλλά και η Ουκρανία.

Σήμερα η Ευρώπη πασχίζει να αντικαταστήσει 60 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζονται να επενδυθούν νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών LNG που θα παραλάβουν και θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Ε.Ε.

Οι ανάγκες στη Ν.Α. Ευρώπη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία) σε ετήσια βάση ανέρχονται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου και είναι από τις περιοχές με δυναμική ανάπτυξης.

Υπολογίζεται ότι τα νούμερα αυτά θα φτάσουν στα Βαλκάνια τα 16 έως 17 δισεκατομμύρια κ.μ. και αν προσθέσουμε και τη Μολδαβία και την Ουκρανία, τα 50 δισ. κ.μ. τα επόμενα χρόνια.

Αυτές οι ποσότητες σύμφωνα με την Gastrade δεν μπορούν να καλυφθούν από τη μια μέρα στην άλλη, και για να γίνει αυτό απαιτούνται υποδομές όπως ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα μπορεί να υποδεχτεί ένα 10% της δυναμικότητας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood