Στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την πρόταση βιώσιμων λύσεων στα χρόνια προβλήματα λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου, προχωρά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σε εφαρμογή Προγραμματικής Σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων στου οποίου την αρμοδιότητα υπάγεται το αλιευτικό καταφύγιο.

Η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει την εκπόνηση κυματικής μελέτης, ακτομηχανικής μελέτης, μελέτης λιμενικών έργων.

Στο αλιευτικό καταφύγιο  Ιμέρου παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της πρόσχωσης από άμμο και φύκια, τόσο εντός της λιμενολεκάνης όσο και στην είσοδό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η διέλευση των αλιευτικών σκαφών, τόσο των ερασιτεχνών όσο και των επαγγελματιών ψαράδων, και η πρόσδεσή τους εντός της λιμενολεκάνης. Η κατάσταση μάλιστα τείνει να γίνει μόνιμη, γι’ αυτό και οι ψαράδες μεταφέρουν τα σκάφη τους στο κοντινότερο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, συνωστίζοντας τα σκάφη τους αφού εκεί δένουν και τράτες που έχουν δεσμεύσει μέρος του λιμένα. Η αναγκαστική “μετακόμιση” συνεπάγεται για τους ψαράδες του Ιμέρου, πέραν της μεγάλης ταλαιπωρίας, και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση δεδομένου ότι τα αλιευτικά τους εργαλεία βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή ευρύτερα του αλιευτικού καταφυγίου και για να τα χρησιμοποιήσουν πρέπει να διανύουν πολλά μίλια καθημερινά.

5a1491ab lk imeroyΗ αντιμετώπιση του προβλήματος θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου, στην ενίσχυση της δραστηριότητας των αλιέων και στην τόνωση της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.

Σε επόμενο στάδιο εν όψει της εκπόνησης των μελετών, πρόκειται να επιδιωχθεί και συνεργασία με το Εργαστήριο Παράκτιων & Λιμενικών Έργων του Τομέα Υδραυλικών Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με σκοπό για την ενασχόληση του πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα της περιοχής ως πεδίο μελέτης και έρευνας τόσο του διδακτικού προσωπικού όσο και των φοιτητών.

e4cc6fd2 lk imeroy 2