Τροπολογία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής των λογαριασμών ρεύματος, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

73ada5e2 dsa tsipras vervesos“Η ρήτρα αναπροσαρμογής που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη από τον μισθό και τη σύνταξη των πολιτών, είναι και παράλογη και παράνομη”, κατήγγειλε, και κάλεσε την μεν κυβέρνηση “να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα”, τα δε υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία”.
Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

“Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά σχεδόν 100% το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας.
Σήμερα επισκέφθηκα τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας διότι πήρε μία πρωτοβουλία μαζί με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό το τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη, είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.
Η έκβαση της υπόθεσης αυτής στα δικαστήρια είναι η κρίσιμη μάχη για τον καταναλωτή το επόμενο διάστημα.
Αύριο θα πάρουμε πρωτοβουλία, καταθέτοντας νομοθετική τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να τους κόβεται το ρεύμα, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια.
Και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα και όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία.
Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα.
Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ότι ο μισθός και η σύνταξη”.
de108c99 screenshot 1558
  • Βερβεσός: “Μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης δεν πρέπει να διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε καταναλωτές που αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής”

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε ότι “η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, και απαιτείται η ανάληψη άμεσων δικαστικών ενεργειών για το ζήτημα της συμβατότητας της σχετικής ρήτρας με το δίκαιο της προστασίας του καταναλωτή”.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι “μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης για την κρισιολόγηση περί της νομιμότητας της ρήτρας και τη συμβατότητά της ή μη με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών, δεν πρέπει να διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε καταναλωτές που αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής”.

73ada5e2 dsa tsipras vervesos