Κομοτηνή: Με μεγάλη συναυλία της ΣΟΔΘ ανοίγει αυλαία το Κιθαριστικό Φεστιβάλ Θράκης 2022
Το 2020 και το 2021 η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 δεν επέτρεψε τη διοργάνωσή του, ωστόσο φέτος επιστρέφει δυναμικότερο και συνεχίζει να γράφει ιστορία.
Με μεγάλη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Σ.Ο.Δ.Θ.), ξεκινά την Τετάρτη 27 Απριλίου, στις 8:30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης.
Πρόγραμμα
Δημήτρης Σβιντρίδης: έργο για κιθάρα και έγχορδα “Τhe moon”
W. A. Mozart: Κοντσέρτο για πιάνο ρε – ελάσ. KV 466
W. A. Mozart: Συμφωνία αρ. 38 Ρε – Μειζ. KV 504 “Της Πράγας”
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
Σολίστ: Νίκος Κυριόσογλου
Το πρόγραμμα των συναυλιών του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με το παρακάτω πρόγραμμα:
Το Κιθαριστικό Φεστιβάλ Θράκης πραγματοποιείται στην Κομοτηνή από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), κάθε χρόνο από το 2014. Ο φημισμένος Κομοτηναίος κιθαριστής και συνθέτης Δημήτρης Σβυντρίδης είναι ο εμπνευστής της ιδέας, την οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, και ενθάρρυνε και υποστήριξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών Στέλιος Γκόλγκαρης.
Από αριστερά: Δημήτρης Σβυντρίδης, Νατάσα Λιβεριάδου, Στέλιος Γκόλγκαρης.
Οι συναυλίες, τα ρεσιτάλ, τα σεμινάρια και οι διαγωνισμοί του Φεστιβάλ, προσελκύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους λάτρεις της κιθάρας και της κλασσικής μουσικής, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι έχουν δημιουργήσει και νέους οπαδούς του κλασσικού ρεπερτορίου. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι βιρτουόζοι της κιθάρας, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο στον βαλκανικό χώρο και ως τον σημαντικότερο πολιτισμικό θεσμό της Θράκης. Το 2020 και το 2021 η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 δεν επέτρεψε τη διοργάνωσή του, ωστόσο φέτος επιστρέφει δυναμικότερο και συνεχίζει να γράφει ιστορία.
Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Στη συνέχεια την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής, ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας και η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά, στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, σε συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ.ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα, κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου, και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις “Τέσσερις Εποχές” του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία, και τη “Δημιουργία” του J. Haydn υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα τη θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης.