Το ΔΝΤ προειδοποιεί για παγκόσμια ύφεση και κοινωνικές αναταραχές

"Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια οικονομική επιβράδυνση, μια έκρηξη του πληθωρισμού, και ένα πιθανό κύμα κοινωνικής αναταραχής, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνονται σε απαράδεκτα επίπεδα".
shutterstock_14614292841

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια οικονομική επιβράδυνση, μια έκρηξη του πληθωρισμού, και ένα πιθανό κύμα κοινωνικής αναταραχής, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνονται σε απαράδεκτα επίπεδα, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην πρώτη του αξιολόγηση για τον αντίκτυπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί περισσότερο από 1/3 – η μεγαλύτερη πτώση στη σύγχρονη εποχή, ενώ και η ρωσική οικονομία θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ύφεση από τον απόηχο της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης, αφού λόγω των κυρώσεων από Ε.Ε. και Η.Π.Α. θα συρρικνωθεί κατά 8,5% φέτος.

Εξάλλου το Ταμείο αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική παραγωγή σχεδόν σε όλες τις χώρες και για την παγκόσμια ανάπτυξη από 4,4% σε 3,6% το τρέχον έτος.

Σαν…σεισμός

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου εξαπλώνονται πολύ, σαν σεισμικά κύματα που προέρχονται από το επίκεντρο ενός σεισμού, δήλωσε ο πρόσφατα διορισμένος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, και πρόσθεσε: Σε διάστημα λίγων εβδομάδων ο κόσμος γνώρισε και πάλι ένα μεγάλο μετασχηματιστικό σοκ. Ακριβώς όπως φάνηκε μια διαρκής ανάκαμψη από την προκαλούμενη από την πανδημία παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, ο πόλεμος δημιούργησε την πολύ πραγματική προοπτική ότι ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων κερδών θα διαγραφούν. Τούτων δοθέντων, ο ίδιος υπογραμμίζει οτι ο μακρύς κατάλογος των προκλήσεων απαιτεί ανάλογες και συντονισμένες ενέργειες πολιτικής σε εθνικό και πολυμερές επίπεδο για την αποτροπή ακόμη χειρότερων αποτελεσμάτων και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για όλους.

Αύξηση πληθωρισμού

Επίσης το Ταμείο ανέβασε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό στις περισσότερες οικονομίες. Όπως ανέφερε, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 7,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 7,7% στις ΗΠΑ φέτος. Και τα δύο είναι υψηλά πολλών δεκαετιών, γεγονός που οδηγεί το ΔΝΤ να προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του αλυσιδωτή αντίδραση αφού υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να αποσταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, προκαλώντας μια πιο επιθετική απάντηση σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Κοινωνικές αναταραχές

Το ΔΝΤ, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τις εαρινές συνεδριάσεις του στην Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ότι με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας τόσο αυξημένες, υπάρχει πλέον σημαντικός κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής σε πολλές χώρες όπου αυτές οι τιμές αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό των δαπανών των νοικοκυριών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε την πιθανότητα ευρύτερων κοινωνικών εντάσεων στο εγγύς μέλλον μέσω δύο βασικών καναλιών. Το πρώτο είναι μια περαιτέρω απότομη άνοδος των παγκόσμιων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων – μια ιδιαίτερη ανησυχία στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και τροφίμων για βασική κατανάλωση. Αυτό θα μπορούσε να εντείνει τη συσσώρευση εμπορευμάτων, τους ελέγχους των εξαγωγών και τους εγχώριους περιορισμούς, με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις διαταραχές του εφοδιασμού, στις τιμές και στην κοινωνική αναταραχή. Το δεύτερο είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood