Σύσκεψη του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Παπαθεοδώρου με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης», στην Κομοτηνή.

Η σύσκεψη έλαβε χώρα κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Παπαθεοδώρου και συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων: Ορεστιάδας, Άννα Μεμετζή, Αλεξανδρούπολης, Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, Ροδόπης, Δημήτρης Ερελιάδης, Ξάνθης, Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, και Δράμας, Αναστάσιος Πούλιος.

4a144ecb 278836470 3159902747582128 2492499195661976504 nΣυζητήθηκε ο διαφαινόμενος σχεδιασμός περί νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας, και ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων, που ανακοίνωσε στην τελευταία Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως επισημάνθηκε με ανησυχία, “ο σχεδιασμός αυτός πιθανότατα θα επιφέρει συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών επηρεάζοντας και τις σχετικές δομές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τούτο, δε, προγραμματίζεται χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με τον Νομικό κόσμο”.

Ως εκ τούτου, οι παριστάμενοι/ες εξέφρασαν κοινή θέση ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητώντας “να παραμείνει αναλλοίωτη η υφιστάμενη κατάσταση και να διατηρηθούν ως έχουν τα Δικαστήρια της ΑΜ-Θ”.

Αποφασίστηκε, δε, η κατάρτιση σχετικού υπομνήματος με τις απόψεις και τα επιχειρήματα των έξι Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας, και η δρομολόγηση περαιτέρω ενεργειών σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Περιφέρειας.

“Συζητήσαμε για τον νέο σχεδιαζόμενο Δικαστικό Χάρτη της χώρας και εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε ενδεχόμενη συγχώνευση ή κατάργηση των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών της Περιφέρειάς μας, τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, και συμπλήρωσε: “Υιοθετήσαμε κοινή στάση και δρομολογήσαμε κάποια από τα επόμενα βήματα της αντίδρασής μας”. Ευχαρίστησε, δε, “τους συναδέλφους, Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, για την αποδοχή της πρόσκλησής μου και τη συναντίληψη επί των ανωτέρω θεμάτων, που δεν αφορούν μόνο τον Νομικό κόσμο αλλά όλους τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα έχει ανακινήσει και ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, εν όψει του ενδεχομένου της κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Θράκης στην Κομοτηνή. Θυμηθείτε: