• Άμεση επικοινωνία του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ με Σίμο Κεδίκογλου και την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λάγους.
  • Σε 20 μέρες θα κατατεθεί ο φάκελος στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από το Λιμενικό Ταμείο.
  • Επίσπευση των διαδικασιών και εξεύρεση χρηματοδότησης θα ζητήσει από Περιφερειάρχη και Υπουργούς ο βουλευτής Ροδόπης για την υλοποίηση του έργου διάνοιξης διόδου στο λιμάνι του Ιμέρου.    

Με τους αλιείς του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου Ροδόπης συναντήθηκε σήμερα στο λιμάνι του Ιμέρου ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Άκουσε με προσοχή το αίτημά τους για διάνοιξη διόδου στο λιμάνι, που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2021 όταν οι προσχώσεις απέκλεισαν για πολλοστή φορά κάθε έξοδο προς τη θάλασσα, εγκλωβίζοντας τα καΐκια που βρίσκονται μέσα σε αυτό και εμποδίζοντας ταυτόχρονα τον ελλιμενισμό όλων των υπόλοιπων που βρίσκονται στα ανοιχτά.

5ed35cc3 ilchan imeros 2Η κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος όταν μετά από καταγγελία που προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής, διακόπηκαν οι εργασίες για τη διάνοιξη προσωρινής διόδου, με το αιτιολογικό της πιθανής πρόκλησης μείζονος περιβαλλοντικού κινδύνου.

Οι σαράντα επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, όμως, βρίσκονται σε απελπισία, μη μπορώντας να βιοποριστούν από το επάγγελμά τους, αναγκαζόμενοι να καταφεύγουν στα λιμάνια του Αγίου Χαράλαμπους και του Φαναρίου με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους.

Ο Ιλχάν Αχμέτ άμεσα και ενώπιον των αλιέων επικοινώνησε αρχικά με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την αλιευτική πολιτική, Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος και ζήτησε να αποσταλεί ο φάκελος που συντάσσεται από το Λιμενικό Ταμείο Πόρτο Λάγους, τόσο στον ίδιο όσο και στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ενώ ρυθμίστηκε και ραντεβού με τον βουλευτή Ροδόπης για το ίδιο θέμα στην Αθήνα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Στη συνέχεια ο Ιλχάν Αχμέτ επικοινώνησε με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Πόρτο Λάγους, Ντίνα Ζουρνατζίδου η οποία εξήγησε ότι εντός των επομένων είκοσι ημερών ο φάκελος με τις τοπογραφικές μελέτες θα αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να πάρει έγκριση για τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη εργολάβου μηχανικού που θα αναλάβει το έργο της διάνοιξης διόδου αλλά και της συνολικής αποκατάστασης του χώρου, με την παράλληλη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την κ. Ζουρνατζίδου, τελούν υπό την αίρεση εξεύρεσης χρηματοδοτικού προγράμματος στο οποίο θα ενταχθεί η υλοποίηση του έργου, από τη στιγμή που το κόστος του εκτιμάται ότι θα είναι υψηλό και ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες του Λιμενικού Ταμείου Λάγους.

636e045a ilchan imeros 1Η συγκεκριμένη εικόνα ασφαλώς δεν παραπέμπει σε άμεση λύση του προβλήματος, και δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για το λειτουργικό μέλλον του συγκεκριμένου λιμανιού της Ροδόπης, κυρίως όμως για τη δυνατότητα ικανοποιητικής λύσης για τους επαγγελματίες αλιείς που υποφέρουν αυτή τη στιγμή, ως θύματα μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Όπως τονίζει σε σχετική του δήλωση ο Ιλχάν Αχμέτ, «η πολιτική είναι για να δίνει λύσεις και όχι για να χρονοτριβεί, δέσμια της ατελέσφορης ελληνικής γραφειοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ μετά το Πάσχα σε συνεργασία με τον κ. Μέτιο, τον κ. Κεδίκολγου, και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να δοθεί η προσφορότερη λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει».