Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που εφαρμόζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 20-4-2022 και την Πέμπτη 21-4-2021 προγραμματίζεται η διενέργεια αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας στα φυσικά υγροτοπικά συστήματα της Π.Ε. Ροδόπης.

Πεδίο εφαρμογής-περιοχές: Φυσικό και αγροτικό περιβάλλον των ευρύτερων περιοχών των οικισμών: Κοπτερού, Διαλαμπής, Σάλπης, Γλυκονερίου, Φαναρίου, Μέσης, Γλυφάδας και Ιμέρου, και των περιοχών πέριξ των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, της παραλίας Μέσης και Γλυφάδας, του λιμανιού Ιμέρου και του Δέλτα του ποταμού Φιλιουρή.

Οι αεροψεκασμοί θα διενεργηθούν κατά τις ώρες 06:00 – 14:00

99fce0a1 screenshot 1604Καλούνται οι κάτοικοι να μην κυκλοφορούν στις παραπάνω περιοχές τις συγκεκριμένες ώρες, καθώς και να φροντίσουν για τη μη κυκλοφορία ζώων, για λόγους καθαρά προληπτικούς.

Διευκρινίζεται πως η εφαρμογή δεν θα λάβει χώρα σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής, ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για τη διενέργεια των ψεκασμών ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες των Υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί:

  • με ευθύνη του ανάδοχου φορέα ASNF Αεροεφαρμογές ΙΚΕ,
  • με χρήση ελικοπτέρου που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό,
  • με συνεχή επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες υπαλλήλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • με εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο αεροψεκασμός θα διενεργηθεί εντός των επομένων ημερών.