Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Κομοτηνή και τη Σχολή Μαθητείας του Οργανισμού. Συναντήθηκε με τους διευθυντές, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ανέστη Κώστογλου, και συζήτησε με τους εργαζόμενους τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για τον ΟΑΕΔ, τους άνεργους, και τους ίδιους τους εργαζόμενους, το νομοσχέδιο που συζητείται την Τετάρτη στη Βουλή με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δουλειές ξανά».

Στη συζήτηση που είχε ο βουλευτής με τους εργαζόμενους, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία τους ότι “ο ρόλος του ΟΑΕΔ ως Οργανισμού όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, δηλαδή δίπλα στους ανέργους, επιχειρείται να απαξιωθεί και να ακυρωθεί με το προωθούμενο από την κυβέρνηση της ΝΔ νομοσχέδιο και να μετατραπεί ουσιαστικά σε υπηρεσία κατάρτισης και δυνάστευσης των εργαζομένων και των ανέργων, σε μια χρονικά περίοδο μάλιστα  που η  ανεργία κινείται σε τόσο υψηλά επίπεδα”.

6e77ff68 voyleytis rodopis syriza ps dimitris charitoy oaed komotini 1Όπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι, “ο αποκλεισμός τους ουσιαστικά από τη διοίκηση του Οργανισμού είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του και να αναθέσει την κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα επωφεληθούν από τους ευρωπαϊκούς πόρους”.

Ενώ κατήγγειλαν την προσφυγή της διοίκησης του Οργανισμού στη Δικαιοσύνη για να χαρακτηριστεί ως παράνομη η αυριανή απεργιακή τους κινητοποίηση.

Ο βουλευτής σημείωσε με έμφαση ότι “για την ανεργία δεν ευθύνονται οι άνεργοι που δήθεν δεν έχουν δεξιότητες και προσόντα, αλλά η αδυναμία ανάκαμψης της οικονομίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, λόγω των ασκούμενων πολιτικών της κυβέρνησης. Επιδίωξη μάλιστα της κυβέρνησης μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, είναι να περιστείλει τις κοινωνικές παροχές στους οικονομικά αδύναμους και τους άνεργους, γεγονός που θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη”.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι “σε μία εποχή που η ακρίβεια πλήττει με δραματικό τρόπο ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, που η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, γιγαντώνεται, που δημιουργούνται νέες ζώνες φτώχειας, άλλες έπρεπε να είναι οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Όχι η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, η τιμωρητική πολιτική απέναντι στους ανέργους και η απαξίωση του ΟΑΕΔ, αλλά η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η στήριξη των δημόσιων δομών”.

b4dc5732 voyleytis rodopis syriza ps dimitris charitoy oaed komotini 2