“Tale of X Cities 2022” από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών-φορέων-πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης, με άξονα την δημιουργικότητα και την τέχνη, για την Κοινωνική Αλλαγή.
w24-154745TaleOfXCitiestutorialseries

“TALE OF X CITIES”: Ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών-φορέων-πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης, με άξονα την δημιουργικότητα και την τέχνη, για την Κοινωνική Αλλαγή.

Το “TALE OF X CITIES” υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2021 μετά από πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, σε συνεργασία με πάνω από 20 φορείς από πόλεις της βορείου Ελλάδας.

Στην Κομοτηνή φορέας υλοποίησης ήταν και θα είναι και για το 2022 η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Το “Tale of X Cities” αποσκοπεί στη διαμόρφωση καινοτόμων πρακτικών για τη συλλογική ευημερία, που επιτυγχάνεται μέσω του αυτοπροσδιορισμού της κοινότητας, της χειραφέτησης, της ενδυνάμωσης και της αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τέχνη και η δημιουργικότητα λειτουργούν ως βασικοί παράγοντες για τον οραματισμό εναλλακτικών στρατηγικών για την τοπική ανάπτυξη. Πρόκειται για μια διαδικασία που διαμορφώνεται με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συν-παραγωγού.

Περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια που υλοποιούνται στο διαδίκτυο (μέσω ZOOM), και ένα τελικό υβριδικό Φεστιβάλ, μια γιορτή που παρουσιάζει τα έργα των συμμετεχόντων και δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων.

Επιπλέον δράσεις που επιμελείται το Goethe-Institut Thessaloniki προς ενίσχυση του προγράμματος, υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών, training φορέων, και συνεργασίες με γειτονικές χώρες.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα σεμινάρια και εργαστήρια του “Tale of X Cities” είναι ανοιχτά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων που ζουν σε πόλεις της βορείου Ελλάδας. Στηρίζονται στη φιλοσοφία της άτυπης εκπαίδευσης και της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης.

Στα σεμινάρια, ειδικοί από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, θέατρο, δημοσιογραφία, βίντεο, φωτογραφία, podcast), ανάμεσά τους οι Μιμή Ντενίση (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός), και Σώτη Τριαντάφυλλου (συγγραφέας, αρθρογράφος, ιστορικός), εισάγουν τους συμμετέχοντες στην τέχνη της αφήγησης ιστοριών με διαφορετικά εκφραστικά μέσα.

Στα εργαστήρια που ακολουθούν, οι συμμετέχοντες καλούνται να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, χρησιμοποιώντας τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες. Καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία έργων, στην υλοποίηση των οποίων έχουν τη στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων. Ήδη το 2021, τα εργαστήρια οδήγησαν στη δημιουργία έργων – βίντεο, φωτογραφίες, podcast, εγκαταστάσεις και performances – που είναι διαθέσιμα εδώ.

Τα σεμινάρια/εργαστήρια πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (ZOOM), δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινότητας ανθρώπων από πολλές διαφορετικές πόλεις. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος δημιουργείται μια βιβλιοθήκη με τα σεμινάρια και σχετικό υλικό αναφοράς, διαθέσιμο στους συμμετέχοντες και άλλους ενδιαφερόμενους.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σημαντικές Ημερομηνίες:

 • Σεμινάρια: 27 Απριλίου – 8 Ιουνίου 2022.
 • Εργαστήρια παραγωγής έργων: 15 Ιουνίου – 30 Ιουλίου 2022.
 • Ολοκλήρωση παραγωγής έργων: Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022.
 • Τελικό φεστιβάλ: Οκτώβριος 2022 (η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί σύντομα).

Ημέρες και ώρες συναντήσεων εργαστηρίων:

 • Σεμινάρια: κάθε Τετάρτη, 18:00-19:30.
 • Εργαστήρια παραγωγής έργων: οι συναντήσεις καθορίζονται με βάση τον αριθμό των προτάσεων. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και οι συναντήσεις διαμορφώνονται αναλόγως, σε ομάδες ή/και όλοι οι συμμετέχοντες μαζί.
 • Ο αριθμός των εργαστηρίων και οι ώρες μπορεί να τροποποιηθούν με κοινή απόφαση κατά τη διάρκεια του προγράμματος για να εξυπηρετηθούν ανάγκες των συμμετεχόντων.

Το εργαστήριο υλοποιείται διαδικτυακά μέσω Zoom. Δεν απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή. Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.

Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για την παραγωγή των έργων.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις, και δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός ή άλλος περιορισμός.

Η φόρμα υποβολής ενδιαφέροντος συμμετοχής είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.x-cities.net/participationform.html

Προθεσμία υποβολής: 15 Απριλίου 2022.

"Tale of X Cities 2022" από το ΔΗΠΕΘΕ ΚομοτηνήςΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Το Tale of X Cities ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX. Υλοποιείται με την ουσιαστική συμβολή των συνεργαζόμενων φορέων.

Οργάνωση-Υλοποίηση-Συντονισμός

Γενική Διεύθυνση

Beate Koehler (Διευθύντρια, Goethe-Institut Thessaloniki)

Γενικός Συντονισμός

Άρης Καλόγηρος (Συντονιστής Πολιτιστικού Τμήματος, Goethe-Institut Thessaloniki)

Κεντρική ιδέα, Καλλιτεχνική Διεύθυνση

ArtBOX.gr (Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου)

Υπεύθυνη Εργαστηρίων

Έλλη Χρυσίδου (εικαστικός)

Οπτική επικοινωνία
Γιώργος Παπαλεξάνδρου

Υπεύθυνη Social Media
Παλμύρα Γιαννακίδου

Σεμινάρια

 • Αντώνης Βαλληνδράς, Κινηματογραφιστής – Εισαγωγή στην Κινούμενη Εικόνα
 • Αννίτα Μορδεχάι,Δημοσιογράφος – Συμβουλές για μία Συνέντευξη
 • Μιμή Ντενίση, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός – Πώς Κάνω την Ιστορία, Ιστορίες. Η διαδικασία μεταφοράς ιστορικών γεγονότων στην τέχνη.
 • Σώτη Τριανταφύλλου,Συγγραφέας – Λέγοντας ιστορίες – Do’s & Dont’s
 • Στέφανος Τσακίρης,Φωτογράφος – Εισαγωγή στην Φωτογραφία
 • Φοίβη Φρονίστα, Δημοσιογράφος – Εισαγωγή στο Podcast

Προσκεκλημένοι Ειδικοί

Στη λίστα προστίθενται επιπλέον ειδικοί ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος.

 • Σωτήριος Μπαχτσετζής, Αν. Καθ. Σύγχρονης Θεωρίας Τέχνης και Επιμελητικών Πρακτικών στο Τμήμα Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 • Χρήστος Παπαδόπουλος,παραγωγός και εκπαιδευτής MMΕ, επιμελητής  πολιτιστικών εκδηλώσεων, Σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών
 • Θεανώ Πασχάλη,
 • cultural manager, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
 • Βαλεντίνα Σωκράτους,culture manager, μουσειοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια, Συντονίστρια Μουσείου και επικεφαλής της Μουσειακής Εκπαίδευσης στο Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood