Π.Δ.Σ.Ο.: “Ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ ευνοεί τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας”

"Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ολική αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας".
pasko-sinergasia-oikonomologwn

“Ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ έχει συντηρητική λογική και ευνοεί (ευεργετεί) τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας”, τονίζει μεταξύ άλλων η Γραμματεία της Προοδευτικής Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικονομολόγων σε ανακοίνωσή της η οποία έχει ως εξής: 

“Με τον νέο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση παρέχει μεγάλες ελαφρύνσεις στους λίγους, έχοντες και κατέχοντες, και ελάχιστες στους πολλούς.

Η ελάφρυνση των 350 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, κατανέμεται εντελώς άδικα, με πλέον ωφελημένους τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας αξίας 1.000.000 ευρώ, ενώ πλήρωνε φόρο 13.033 ευρώ, τώρα θα πληρώσει 2.874,90 ευρώ, δηλαδή 10.158 ευρώ λιγότερα.

Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να πείσουν κανέναν για τις αγαθές προθέσεις τους.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ολική αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Η όποια παρέμβαση οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Να μην υπάρχουν προκλητικές μειώσεις στον φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Να μην φορολογείται απλά το ακίνητο με οριζόντια διάσταση. Ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα (ανάλογα όμως και κλιμακωτά με τα εισοδήματα του κατόχου) θα πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό ή μηδενικό συντελεστή φορολογίας, όπως και τα ακίνητα που αποτελούν κύρια κατοικία.

Φορολόγηση με βάση της αρχή της προοδευτικότητας και με κοινωνικό πρόσημο.

Και κυρίως να επανεξεταστούν όλοι οι φόροι που σχετίζονται με τα ακίνητα.

Π.Δ.Σ.Ο.: "Ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ ευνοεί τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας"Τέλος, για μία ακόμη φορά ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ήταν ουσιαστικός αν ο αρμόδιος Υπουργός το αντιμετώπιζε ως σύμβουλο της Πολιτείας.

Το να καλείται όμως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος την Παρασκευή το βράδυ, να εκθέσει τις απόψεις του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έως την Δευτέρα το πρωί, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει το Οικονομικό Επιμελητήριο σε ρόλο κομπάρσου.

Το είδαμε και με τον νέο αναπτυξιακό νόμο όπου αγνοήθηκαν παντελώς όλες οι προτάσεις του φορέα μας.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο αποτελεί θεσμικό φορέα, έχει συλλογικά όργανα και θεσμικές λειτουργίες. Με την διαδικασία που συστηματικά ακολουθεί η κυβέρνηση σε κάθε νομοσχέδιο, υπονομεύει τη θεσμική λειτουργία και υποβαθμίζει τον Επιμελητηριακό Θεσμό.

Στην κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν ότι οι θεσμοί δεν μπορούν να μετατρέπονται σε θεατές και χειροκροτητές των όποιων κυβερνητικών πολιτικών τους.

Δεν είναι δυνατόν σε κανένα νομοσχέδιο να μην γίνεται ουσιαστική διαβούλευση παρά μόνο για τα μάτια του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν καμία πρόταση κανενός φορέα να μην υιοθετείται σε κανένα νομοσχέδιο.

Η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.) απέναντι στις παραπάνω πρακτικές θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις της για όλα τα θέματα του οικονομικού γίγνεσθαι.

Η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο χρήσιμο για τα μέλη του και ωφέλιμο για την πολιτεία”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood