Ο Δήμος Κομοτηνής υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με αντικείμενο την ενημέρωση των μαθητών γύρω από την κυνοφιλία, με αρωγούς τον πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων-ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων Ελλάδας, Μπάμπη Κουκουζέλη, και την εκπρόσωπο του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, Ευαγγελίνα Μουτουσίδου.

256e145a 4o gymnasio komotinis 6Σε πολύ καλό κλίμα έγινε χθες ενημέρωση σε μαθητές των τριών τάξεων του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, χάρη στην άριστη συνεργασία με τη Διευθύντρια, Μαριάννα Σάρτη, και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, αλλά και το θερμό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι μαθητές. Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν για δύο διδακτικές ώρες το εκπαιδευτικό project του Μπάμπη Κουκουζέλη, τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό σκέλος.

65ff18d4 4o gymnasio komotinis 1Στο πρώτο μέρος της θεωρητικής εκπαίδευσης προβλήθηκαν βίντεο και εικόνες, ενημερωτικά για τη θέση του σκύλου μέσα στην κοινωνία αλλά και τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζουμε τα αδέσποτα. Για παράδειγμα, ο κ. Κουκουζέλης εξήγησε στα παιδιά, μέσα από ένα συγκινητικό  βίντεο, πώς ένας σκύλος έγινε αδέσποτο ζώο όταν το εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες του. Τους ενημέρωσε ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους απέναντι σε έναν σκύλο που εκδηλώνει φόβο, και ποια χαρακτηριστικά έχει η στάση του σώματός του. Επίσης, τους εξήγησε πώς πρέπει να λειτουργήσουν απέναντι σε σκύλο με επιθετικότητα, δίνοντας τη βασική παραίνεση «μην πλησιάζετε», και δευτερευόντως «μην κάνετε ξαφνικές κινήσεις γύρω από έναν σκύλο σε παρόμοια κατάσταση». Επιπλέον, τους εξήγησε ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους σε περίπτωση που είναι με το ποδήλατό τους και βρεθούν απέναντι σε επιθετικό σκύλο έχοντας ως βασική αρχή να κρατούν ανάμεσα στους ίδιους και το ζώο το ποδήλατό τους.

79671ed1 4o gymnasio komotinis 3Στο δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου οι μαθητές γνώρισαν στην πράξη πώς πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντι σε έναν σκύλο που δεν γνωρίζουν, αφήνοντας πρώτα να μυρίσει το χέρι τους καθώς για τον σκύλο η μυρωδιά λειτουργεί όπως η όραση για τον άνθρωπο. Πρωταγωνίστρια και αρωγός ήταν το ειδικά εκπαιδευμένο Λαμπραντόρ “Λέξις” η οποία άφησε τα παιδιά να την προσεγγίσουν και να κατανοήσουν τους διαφορετικούς ρόλους ενός σκυλιού, όπως σύντροφος, οδηγός, διασώστης.

6646d30c 4o gymnasio komotinis 2Το πρόγραμμα, που είναι  εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζεται σε σχολεία των δύο βαθμίδων αφού προηγουμένως οι Διευθυντές επικοινωνούν με τους γονείς των μαθητών λαμβάνοντας έγγραφη έγκριση ως προς τη συμμετοχή τους. Στοχεύει στην προαγωγή της φιλοζωίας, την εκμάθηση των υποχρεώσεων των παιδιών που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα σκύλο, από τη βόλτα και τη σωστή διατροφή μέχρι και τη φροντίδα της υγείας του, ταυτόχρονα στην εξοικείωση με το να είναι ενεργοί και συνειδητοί πολίτες.

0bebc4d5 4o gymnasio komotinis 4Ο κ. Κουκουζέλης διαθέτει πλούσια εμπειρία εκπαίδευσης είτε ατομικά είτε μέσα από το φιλοζωικό σωματείο «Κιβωτός» που έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη.

0da79d72 4o gymnasio komotinis 5