Την άμεση αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία επιμένει να διεκδικεί η ΕΣΑμεΑ.

Για ακόμη μία φορά έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, στην ηγεσία του υπουργείου οικονομικών αλλά και σε όλους τους βουλευτές, τονίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, και οι οικογένειές τους, αντιμετωπίζουν παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και εν συνεχεία την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, στην ενέργεια, στα καύσιμα, κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών.
Όπως υπενθυμίζει η ΕΣΑμεΑ, αυξήσεις στα επιδόματα αναπηρίας έχουν να δοθούν περισσότερα από δέκα χρόνια.
Τούτου δοθέντος, στο πλαίσιο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για αύξηση του κατώτατου μισθού, επανέρχεται στη διεκδίκησή της για αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματα και στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του εθνικού αναπηρικού κινήματος τα τελευταία χρόνια.
1e38c71c amea thessalonikh 1“Τα έξοδα για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης συνεχώς ανεβαίνουν, κάνοντας εμφανές ότι η εντεινόμενη ακρίβεια συμπαρασύρει το κόστος διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, οδηγώντας τους σε κυριολεκτική φτωχοποίηση”, τονίζει στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ, και συμπληρώνει: “Το έκτακτο βοήθημα κατά της ακρίβειας δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα της ακρίβειας. Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, με εύλογες αυξήσεις στα επιδόματα αναπηρίας και στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία”.
Η ΕΣΑμεΑ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι “η κυβέρνηση πρέπει παράλληλα με τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού να υπάρξει ανακοίνωση για αυξήσεις σε όλα τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία, οι οποίες να καλύπτουν κατ’ ελάχιστο την αύξηση του πληθωρισμού”.