Επιτήδειος εξαπάτησε σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ημεδαπή και της απέσπασε 69.500 €!

Επιτήδειος εξαπάτησε σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ημεδαπή και της απέσπασε 69.500 €!
_121585829

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση δραστών που διέπραξαν απάτες σε βάρος πολιτών στην Ξάνθη και στην Ορεστιάδα.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, την 29-3-2022 στην Ξάνθη, ημεδαπός παθόντας επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με εταιρεία του εξωτερικού για την αγορά αγροτικών σπόρων, πλην όμως, άγνωστοι δράστες παραβίασαν τον λογαριασμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) της εταιρείας και συνέχισαν την επικοινωνία με τον παθόντα από άλλο λογαριασμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) που προσομοίαζε με αυτόν της εταιρείας, καταφέρνοντας να τον εξαπατήσουν και να τον πείσουν να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 12.492,84 ευρώ για την υποτιθέμενη αγορά.

Στη δεύτερη περίπτωση, κατά το τελευταίο τρίμηνο στην Ορεστιάδα, άγνωστος δράστης επικοινωνούσε με ημεδαπή παθούσα μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) και ηλεκτρονικής εφαρμογής, προσποιούμενος τον στρατιωτικό που διαμένει στο εξωτερικό και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά κατάφερε να την πείσει να καταθέσει τμηματικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μέσω εμβασμάτων, συνολικά το χρηματικό ποσό των 69.500 ευρώ.

Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν αντίστοιχα το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης και η Υποδιεύθυνση  Ασφάλειας Ορεστιάδας.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, για διασταύρωση του γεγονότος. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να θυμάστε πάντα

Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.

Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.

Τα νοσοκομεία ή οι δημόσιες υπηρεσίες δεν στέλνουν ποτέ υπαλλήλους τους σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους ζητώντας χρήματα για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Όταν η εταιρία με την οποία συνεργάζεστε, σας ζητήσει να καταβάλλετε τις οφειλές σας σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς από αυτούς που ήδη χρησιμοποιούσατε, διασταυρώστε το επικοινωνώντας με την εταιρεία που συνεργάζεστε.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood