Έναν χρόνο μετά το στρίμωγμα που υπέστη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τον Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Άγκυρα (θυμηθείτε: Τα “έχωσε” ο Δένδιας στους Τούρκους μέσα στην Άγκυρα), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποστομώθηκε ξανά, μετά το προκλητικό του tweet στο οποίο ανέφερε: «Υπενθυμίζω στην Ελλάδα για άλλη μια φορά ότι ο σεβασμός προς τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας αποτελεί όρο της συνθήκης της Λωζάνης».

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει «πάντα πρόθυμο» να αποστείλει στην Άγκυρα το κείμενο της Συνθήκης, «με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας εκλέγονται». Κι αυτό, επειδή όπως τονίζει, «σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν υπάρχει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμο να αποστείλει στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης, με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται. Ως γνωστόν, σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει».

ΥΠΕΞ Ελλάδος σε Τσαβούσογλου: "Στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκλογή μουφτήδων"