Υπεγράφη σήμερα το πρωί στο Γραφείο του Δημάρχου Κομοτηνής η σύμβαση κατασκευής του έργου «Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής».

Τη σύμβαση συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Αντώνης Σίδερης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 201.204 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και έχει χρονικό ορίζοντα περαίωσης τους 18 μήνες. Χρηματοδοτείται, δε, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020, στην πράξη «Ολοκλήρωση Ανάδειξης Βυζαντινού Τείχους – Ενοποίηση Μνημείων».

Δήμος Κομοτηνής: Αρχίζει η κατασκευή της "Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου"Το έργο προβλέπει τη διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής, η οποία αποτελεί τη συνέχεια της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Αναλυτικότερα, θα γίνει διαμόρφωση πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής με τη διάνοιξη του νότιου και του ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα επί του πεζόδρομου της Βενιζέλου, και παράλληλα της οδού Σωκράτους. Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων δημιουργείται πολιτιστική διαδρομή πλάτους έξι μέτρων, εκ των οποίων τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου με φύτευση δένδρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος θα διαμορφωθεί για περίπατο και παγκάκια και θα φωτιστεί αναλόγως.

Δήμος Κομοτηνής: Αρχίζει η κατασκευή της "Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου"Τα προηγούμενα χρόνια εκτελέστηκαν έργα με σκοπό την ανάδειξη της παλιάς πόλης. Πεζοδρομήθηκαν οι οδοί Ερμού και Βενιζέλου με αποτέλεσμα να αλλάξει το ύφος του κέντρου το οποίο και απέκτησε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ενώ και η ανάπλαση της Πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 συνέβαλε στην αναβάθμιση του κέντρου.

Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του 1933 και ο σκοπός του είναι η εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κομοτηνής.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης δήλωσε: «Με ικανοποίηση προχωράμε στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής φροντίζοντας να αξιοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, να ξεπερνάμε εμπόδια που δημιούργησαν η πανδημία, η οικονομική κρίση και πρόσφατα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με στόχο να φωτίσουμε ιστορικά στοιχεία της πόλης, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ελεύθερους χώρους περιπάτου και αναψυχής για τους δημότες μας και τους επισκέπτες μας».  

Δήμος Κομοτηνής: Αρχίζει η κατασκευή της "Πολιτιστικής Διαδρομής Βυζαντινού Κάστρου"